Bloggen

Ovetenskaplig undersökning avslutad eller..

Av
den
20 juni 2023

En dag förra veckan tog jag mig själv i kragen, Daniel i koppel och busskortet i handen och åkte till Sundborn

Ringde upp kompisen, min förra granne och frågade om hon ville ses en stund.
Hon kom ner till badbryggen bums tillsammans med en annan granne, vi kramades, vi simmade och vi snackade bort en stund.
Absolut bästa badstället är det, man slipper promenera ut i vattnet, bara några steg på badtrappan och plums är man i spat.

Tyvärr löper grannens Bella, Daniels flickvän, så de fick inte träffas…typiskt
Sundborn var lika ljuvligt vacker som jag kom ihåg, trots torkan som råder var grönskan fin. Samtidigt kände jag att jag tog rätt beslut när jag flyttade, och Sundborn ligger bara en halvtimmes bussresa bort och jag kan åka dit när jag vill.

Idag ville jag bada på motsatta stranden av sjön här hemma och märkte snart att halva sjön är invaderad av blommande näckrosor! De bildar stora sammanhängande mattor, mest vita, men även gula. Det är lågt vattenstånd vilket man kan se på stenarna ute i vattnet, inte konstigt då vi inte fått regn på länge. Eldningsförbud råder liksom bevattningsförbud dagtid.

De här vill man inte trassla in sig i när man simmar, stjälkarna når ju ända ner på botten…

Det blev tyvärr ett antiklimax, eller ett magplask kan vi kalla det!
Den fina sandstranden som jag redan observerat när isen släppte i våras, som jag fantiserat om slutade tvärt ett par meter ut i vattnet!
Där stod en stenbumlingspatrull redo att slå mig sönder och samman, hala, stora och runda, omöjliga att ta sig förbi..
Efter några fruktlösa försök lade jag mig i protest ner på magen i det knähöga vattnet! Då blev jag i allafall svalkad och blöt över nästan hela kroppen. En sval dusch fick ersätta simningen denna gång, men skam den som ger sig, jag fortsätter nog spana… så in i vassen

En liten fråga till mina botaniskt kunniga vänner: Varför ser björklöven ut så här. På avstånd såg de våta ut och jag tyckte det var märkligt då det inte fallit regn, när jag kände på löven var de klibbiga. Klibbalen känner jag till men är det något liknande på björken? Som kanske kommer fram i torka? Någon försvarsmekanism kanske?
Väntar ivrigt på förslag, som alltid! Naturen är full av mystifikationer..

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Äventyret Framtiden

  20 juni 2023

  Unga färska björklöv brukar vara klibbiga…ganska länge ibland.
  Så har jag blivit bekant med björklöv..men det finns säkert någon mera vetenskapligt klok än vad jag är. För övrigt så gillar jag dina ovetenskapliga undersökningar.
  Tuffing där som inte ger dig utan ligger på magen i grunda vattnet.
  Nå, skam den som ger sig, Du fortsätter väl med dina ovetenskapliga undersökningar?
  Simma lugnt, ser att ni ska få varmare väder igen!
  Kram från gränden!

 2. Svara

  BP

  20 juni 2023

  Kul med en utflykt tillbaka till Sundborn. Och första bilden borde vara med i en reklam för antingen solkräm eller “attraktivt bostadsområde” med nära till sjö och natur. En absolut höjdarbild!!!
  Att bada i sjöar är ju inte min grej. Har aldrig varit. Inte i havet heller, med få undantag. Jag föredrar pool med dusch bredvid… Och att bada bland näckrosor eller annat som man inte ser som håller hus under vattenytan – nej tack. Där är jag en riktig fegis;-)
  Björklöven – det är ett ishockeylag från Umeå(?) för min del;-)

 3. Svara

  Anna-Lena

  21 juni 2023

  Lite bussigt med buss… men en halvtimme är ju en ok resa. Stenar i badvattnet! Både otrevligt och farligt!
  Här är det mulet. Men varmt. Väntar på utlovat regn.
  Hoppas att du också får lite svalka.
  Inget svar på björklöven utseende. Krsm

 4. Svara

  Mia

  21 juni 2023

  Tänk, egentligen har du ju det bästa av två världar just nu, jag tänker på att du är nöjd med din flytt men ändå ganska lätt kan ta dig tillbaka till vackra Sundborn. Synd på din tilltänkta badstrand bara…..men du hittar säkert nåt annat, du är ju en fena på att hitta guldkorn eller kanske sandkorn. Vad som hänt med björkarna förstår jag inte, kan bara hoppas att det inte är nåt skadedjur, kram på’re!

 5. Svara

  LillaSyster

  21 juni 2023

  Skönt när vännerna bor nära, synd bara att de fyrbenta inte fick leka en liten stund
  Ha en bra onsdag! Simma lugnt ?

 6. Svara

  Anki

  21 juni 2023

  Skönt att du känner att du gjorde ett bra val med ditt bostadsbyte … du liksom jag njuter av våra nya lägenheter och miljöer! Fint ändå med ett återbesök i fina Sundborn!
  Jag vet att bladlös på bl.a. rosor brukar ge klibbiga blad – kanske fanns det bladlöss på björken? Man ser dem inte utan att kolla baksidan på bladen och det gjorde du väl kanske inte …
  Önskar dig en fin onsdag! För varmt, men annars bra här!
  Kram

 7. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  21 juni 2023

  Så skönt att doppa sig alltså. Jag har ännu inte fått gjort det. Men det ska ske. Stackars Daniel som inte fick möta tjejen nu då… men det kommer flera gånger tänker jag.
  Vet inte varför det blir så med björken. Har inte sett det här.
  Var ute en vända nu, det regnar….. eller vad man ska säga…. fick EN (1) droppe på mig. Om det kan kallas regn vet jag inte. Men det ska visst komma… både vatten och dunder.
  Ha en skön dag nu. Kram.

 8. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  21 juni 2023

  Det är fint i Sundborn ser jag, men bra att du trivs med nuvarande boendet! Vad som hänt med björken vet jag inte, men lutar också åt att det kan vara en massa smådjur som angripit den.
  Hur går det för Daniel, gillar han värmen? Fast ni kanske inte har haft så varmt som oss!? Här är det nästan obehagligt.
  KRAM-Susie

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  21 juni 2023

  Du plockar russinen ur båda kakorna 😀 Härligt att ha tillgång till Sundborn och sedan ha hela Falun att vandra omkring i. Förhoppningsvis hittar du en badplats utan stora stenbumlingar. Men vad kul att du fick träffa grannen och snacka bort en stund och simma i ljuvligt vatten 😀
  Klibbiga björklöv vet jag inget om men jag tror att du redan har fått svar.
  Kram

 10. Svara

  Anna i Portugal

  21 juni 2023

  Gött att du smidigt kan ta dig till Sundborn när du vill. Att hitta en perfekt badplats kan vara svårt ibland, men en får ta det som bjuds tänker jag och det gjorde du ju verkligen!

 11. Svara

  Minton

  21 juni 2023

  Det ser så skönt ut vid bryggan bara att hopp i. Hur klarar Daniel värmen? Minton mår inte bra så det blir tidig morgon och kväll
  Kramar från oss

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 110
 • 138
 • 1 654 186
 • 5 124
 • 66 092
Sök här