Bloggen

Oxhälja i Filipstad

Av
den
9 september 2019

Men utan en oxe i sikte…

Marknaden i Filipstad har väldigt gamla anor, och en gång i tiden var det mest jordbruksdjur och -redskap som salufördes.

Fortfarande tillhör dock marknaden landets största med ett tusental knallar och ca 100.000 besökare under de tre marknadsdagarna.

Vi hade en himla tur med vädret för det regnade i lördags men igår var det mest soligt och fint marknadsväder.

Säg det som inte fanns till salu….det var livlig gångtrafik och blev inte många foton tagna.
Ju mer det finns att köpa ju villrådigare blir jag, som åsnan bland hötapparna…jag har så svårt att bestämma mig, jag som annars inte är särskilt velig av mig..

Men här kommer mina favoriter, är dom inte gulliga så säg!

Prylar, prylar prylar…

De här trädgårdsprydnaderna tyckte jag var ganska plastiga och pråliga…

Efter ett tag får vi nog och är inte ett dugg köpsugna längre…
Planerar ett besök på Big Hill Lodge för en fika men där vaktar älgen med en bössa och dörren är låst, stängt var det här!

Då var det bara att rulla vidare hemåt och tack o lov finns ju mysiga Tyforsgården

Med utsikt över fårhagen sätter vi oss och äter en god schnitzel, för nu kurrade det i magen!

Som socker på moset får vi smaka Ootjes holländska specialitet som gärna äts som tilltugg i baren! Kroketten innehåller kött kryddat med bl.a nejlika och muskotnöt. Spännande och gott!

Jodå, helt tomhänt kom jag inte hem. Det mesta var till en viss liten fyrfota kompis, tuggisar av alla de slag!
Lite kryddor, en rökt fläskbit och hoppsan, vad hände?

Tänk, en kort liten hundpromenad på hemvägen resulterade i blodriskor och taggisar!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  9 september 2019

  Roligt med marknader…en stund! Men jag är som du, det blir liksom för mycket av det goda. Vår marknad i lördags var alldeles lagom med 14 utställare 😀 fast du fick en trevlig dag i det stora hela, tycker jag mig se. Kram på´re

 2. Svara

  Carina Larsson

  9 september 2019

  Jag är också helt bedrövligt dålig på att handla på marknader. Jag vet inte hur jag ska förklara det men jag håller verkligen i plånboken och tänker mig för. Sen när jag kommer hem så kan jag tycka att det var synd att jag inte köpte det eller det. Det känns ok att köpa ett gott te eller nåt ätbart men prylar… nä, jag har så jag klarar mig och har en del över också. Skulle de däremot sälja bra garn då skulle jag nog inte kunna hålla mig. Nu har jag ju varit på en marknad i sommar så det räcker för mig.
  Tyforsgården hade jag gärna följt med till. God mat säger jag inte nej till. 🙂
  Du lär ju ha svampögon… hörde på radion idag att vissa kan fokusera på just svamp och hittar därför svamp överallt.
  Vi var på 50-års kalas i lördags så jag är nöjd med min helg.
  Kram på dig!

 3. Svara

  Ditte

  9 september 2019

  Ibland blir det för mycket men visst är det roligt att komma och ta sig en titt. Och kan tänka mig att det egentligen inte är så mycket du heller “behöver,”. Men lite smått och gott blev det ju.
  Skönt att sedan slå sig ner i lugn och ro för att äta. Och gott såg det ut.
  Och sicken svamplycka! Bara att gratulera. Lite extra grädde på moset. Nej, jag menar svamp.
  Kram!

 4. Svara

  Susjos

  10 september 2019

  Nej, marknader är inte något för mej, och är det nåt jag köper så är det gärna något i matväg , precis som du!
  Men visst var det nakna paret hur söta som helst! Å så klart hittade du lite svamp ;-D
  Kram!

 5. Svara

  bpz3

  10 september 2019

  Alltså innan jag läste ditt inlägg visste jag inte att Oxhälja fanns, och nu berättar du att stället har en sådan stor marknad. Helt otroligt vad man lär sig i Blogglandia. Älskar att gå på marknader/loppisar, men det är ytterst sällan jag kommer hem med nåt.
  Krimskramset av knallarna tilltalade mig inte ett dugg måste jag säga, men hoppas ändå att utställarna sålde nåt. De livnär sig ju på det.

  Tyforsgården var då betydligt mera i min smak måste jag säga. Bitterballen åt jag i Amsterdam för många år sedan och de är himla goda. Har faktiskt aldrig ätit dom sedan dess, men blir himla sugen nu:-)

  Dina inköp hade kunnat vara mina om man säger så Svampskörden var u en toppen bonus – för dig alltså:-)

 6. Svara

  Anki

  10 september 2019

  Minsann då … varit på marknad! Trevligt … ja om man nu gillar det – jag blir tom i huvudet och vill helst gå därifrån så fort som möjligt. Ja i alla fall när det gäller såna här stora marknader som Oxhälja eller Skänninge marknad, som varar i två dagar.
  En del godsaker fick du med dig hem i alla fall – rökt karré är såå gott – och kryddor måste man ju ha!
  Så klart hittade du svamp … och jag suckar lite …
  Otur att det var semesterstängt precis den här veckan – fantastisk utsikt uppifrån berget där … men det ordnade sig ändå!
  Ha det gott!
  Kram

 7. Svara

  "LillaSyster"

  10 september 2019

  Så mycket trevligt, Jag sitter här och ler lite extra åt sista bilden…igår beställde jag kryddor precis från samma ställe som du köpt din på! Bra kvalité och goda=) Njut av svampen och att skafferiet är påfyllt. Kram

 8. Svara

  Karin Eklund

  10 september 2019

  Så roligt att få komma med dig på marknad igen. Du hittar då på hela tiden och tar så mys-härliga foton. Din favorit är också min favorit, fastän jag inte riktigt vet var jag skulle placera de båda.
  Grattis till skörden på Blinkapromenaden!

 9. Svara

  Minton

  10 september 2019

  Nu har jag varit på marknad med dej och det var trevligt. Gillar också din favorit och trädgårds konsten är gräslig. Jag målar lite i betong och formgjuten keramik då blir dom i mina färger.
  Önskar en fin tisdag från ett varmt Rottne just nu 22 grader.

 10. Svara

  Ama de casa

  10 september 2019

  Vilken trevlig hälg – men Hälge såg lite ilsk och ogästvänlig ut 😉
  Gillar att gå och titta på marknader (om det inte är för mycket folk) och har handlat en hel del på såna genom åren. Nuförtiden blir det dock sällan några inköp.

  Snällt att köpa presenter med dig hem i alla fall 🙂

 11. Svara

  Anni

  11 september 2019

  Oj, nu blev jag hungrig!
  När det finns så där mycket grejer på en marknad brukar jag bli helt anti och inte vilja köpa någonting …

  … mer än mat …

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  20 september 2019

  Jag gillar begreppet marknad men när jag kommer dit brukar det antingen vara för lite folk, så att jag känner mig bevakad när jag tittar på saker, eller för mycket folk, så att jag inte orkar tränga mig fram 😉 Det har oftast slutat med att jag köper den sedvanliga brödkassen och kanske några kokosbollar och sedan går jag hem. Men nu är det ett antal år sedan jag var på marknad sist.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 315
 • 499
 • 1 641 006
 • 5 101
 • 65 744
Sök här