Läst

Jag har läst..

Av
den
10 september 2019
Aftonlandet Bokomslag Aftonlandet
Oår
Knut Faldbakken
dystopisk roman
Forum
1977
290

Oår - en tid av upplösning och förfall.
Sweetwater är en förvuxen storstad där förstörelsen har nått en oerhörd omfattning. allt avfall förs till Utfyllningen, en enorm soptipp.
Dit ut flyttar den unge Allan med hustru och barn för att skapa ett samfund av helt annat slag. De får sällskap med en handfull andra som har bosatt sig därute och i stort sett lyckas livnära sig på vad Utfyllningen kan ge. Där kan man inte överleva utan gemenskap och ömsesidig omtanke. Varje medlems egenskaper blir betydelsefulla och avgörande på gott och ont. Den natur som förvisats och förnekats kräver tillbaka sin rätt.
Utleda på den ohämmade teknologin börjar människorna organisera sig efter urgamla primitiva mönster. Byteshandeln florerar, trädgårdarna fylls av nyttoväxter. Födsel, lidande, ålderdom och död blir återigen det centrala.

Utdrag ur boken
sid. 88
-Förr i världen var det vanligt att man såg gamla, men inte nu längre ...Jag vet inte var de hamnar. Kanske i åldringskollektiven?
De gamla var osynliga i Sweetwater. Folk levde längre enligt statistiken, men de åldrades snabbare, försvann. Barn kände inte till dem. De betraktade sina knappt medelålders föräldrar som "de gamla", i ett sammanhang som inte tyckte sig behöva veta vad framskriden ålder gjorde med en människa, både på gott och ont.

Sid. 117
"En djungelns lag härskade där välståndet och framgången inte längre stack i ögonen, där det i sprickorna växte ogräs som sprängde större sprickor, en förvittring som inte kunde hejdas, först knappt synlig, som normalt slitage, sedan, vid närmare påseende förfall, urholkning, och förstörelse, rasering tills man inte längre kunde se var staden slutade och Utfyllningen med soptippen började.

Det är ett skräckscenario som författaren manar fram, och det ruggigaste är att denna roman är skriven för över fyrtio år sedan och så mycket av det han skriver låter bekant!
Miljöförstöringen har nått väldiga proportioner, människorna känns likgiltiga och "systemet" som ska ta hand om alla invånare har totalt fallerat.

Den här boken hittade jag på vår loppis, och när jag läste baksidestexten fångade den omedelbart mitt intresse.
Jag blev inte besviken, det är en spännande om än en otäck värld vi får möta med människor som agerar som zombies, om hav utan fiskar, om färskvattenbrist, om matbrist, om en total hopplöshet!

Det finns också en fortsättning på berättelsen, del två heter Sweetwater och även den finns här hemma. Den ska jag läsa inom en snar framtid men jag passar på att läsa lite andra böcker emellan så jag inte helt tappar framtidstron och humöret...

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  10 september 2019

  Detta är en bok jag har läst för länge, länge sedan. Vte att jag då tycket den var hemsk och “svart”. Antar att jag skulle tycka så om jag läste den igen. Men bra var den. Och oroväckande vet jag att jag tyckte den var.
  Tack för smakbiten. Jag visst inte att det fanns en del till. Ska fundera på den…
  Kram!

 2. Svara

  Anki

  11 september 2019

  Spännande … tack för tipset! Ska kolla om jag kan hitta den – eller dem 🙂
  Kram

 3. Svara

  Anni

  11 september 2019

  Det finns ju en anledning till att många föredrar att läsa feelgood-böcker …

 4. Svara

  Ama de casa

  11 september 2019

  Nu fick jag googla på “dystopisk” och det betydde precis det jag trodde. Så den boken får vara för min del – föredrar positiv läsning, det passar bättre till min natur 🙂

 5. Svara

  Ama de casa

  11 september 2019

  Fast å andra sidan är ett av mina livsmotton “Det kommer aldrig att gå!”, så jag är inte helt konsekvent i mitt virriga tänkande 😀

 6. Svara

  Ama de casa

  11 september 2019

  Om du undrar så är mitt andra livsmotto “Det är inte riktigt klokt att vara klok i alla lägen”.
  (Om du inte undrade så har du läst den här kommentaren helt i onödan 😉 )

 7. Svara

  Ama de casa

  11 september 2019

  Din blogg “översätter” bara jätteglada gubbar till smajlisar… Den föredrar nog också stor positivitet… 😀

  Nej, nu ska jag sluta spAma dig 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 344
 • 499
 • 1 641 035
 • 5 101
 • 65 745
Sök här