Bloggen

Oxveckorna pågår

Av
den
14 januari 2023

Jag har väl inte begripit varför tiden efter jul och nyår och trettonhelgen kallas oxveckor, trots att man hör uttrycket varje år.
Den bästa förklaringen är kanske att det är veckorna ända fram till påsk då inga extra ledigheter förekommer, det är mörkt och kallt och man får slita och gneta för brödfödan

På tal om oxveckor så uppmärksammade Falukuriren idag de höjda matpriserna som skett under fjolåret, i snitt 20%, den högsta höjningen på över 30 år.
Att det märks i plånboken har väl inte undvikit någon.
Efter nyår reades oxfilén i min butik från 500,- kilot till 300,-/kg.

I tidningen intervjuades butiksföreståndare i Falun och en bra sammanfattning lät så här:
“De som brukat handla oxfilé köper fläskfilé, de som brukat handla fläskfilé köper falukorv och de som brukat handla falukorv köper blodpudding…”

För mig gäller egentligen inget av ovanstående, men jag läser annonsbladen mer än tidigare, och handlar också korttidsvaror billigt och lägger i frysen om jag inte äter det direkt.
Det går ingen nöd på mig, det finns de som har det mycket värre, men jag vill gärna snåla in lite på maten för att kunna sätt lite guldkant på tillvaron ibland, genom att äta ute, köpa något i klädväg eller spara till någon liten resa till sommaren.
Hur det blir med den saken återstår att se.

Det har snöat ymnigt inatt och idag, tung jobbig blötsnö

Isbjörnen valde att komma in i stugan…
Men gissa vad har gjort här?
Jo jag läste att det var nyttigt för krukväxter att vattna dem med ……snöbollar!
De flesta krukväxter gillar inte kalk som kranvattnet innehåller men det gör inte snön!
Det här var ju hur smidigt som helst, öppnar altandörren, går ut och gör snöbollar som jag lägger i krukorna!
Om växterna dör lovar jag återkomma! Om inte så funkar det…

Hör en znarkande pojke bredvid mig medan jag tittar på skidskytte. Han och flickvännen sprang och busade i snön en bra stund och kom hem med stora snöbollar hängande runt tassarna. De hamnade inte i krukor utan spolades bort med vatten…om nu någon undrade.

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  14 januari 2023

  Jaså, Daniel får inte trampa av sig snöbollarna i krukorna?? Nä, det kanske inte vore så lämpligt förstås 🙂 Så du har fått snö nu men inte sån snö jag ville att du skulle ha, det väntas 20 cm blötsnö här i morron, nu är jag less på snöandet. Det har varit så fint nu i nån dag men så startar det igen.
  Oxfilé är inte att tänka på här, det vore gott men man får rätta matsäcken efter börsen eller hur det nu var…. Vi har inget att klaga på heller, vi får äta oss mätta och vi har ett hus med värme och rinnande vatten, det är inte alla förunnat.
  Kram på’re

 2. Svara

  Minton

  14 januari 2023

  Maten har blivit mycket dyrare så nu får man kolla vad saker kostar. Har hyfsad pension och bostadstillägg så ännu är det ok.
  Daniel är så söt när tungan hänger utanför och snarkar gör Minton också.
  Kramar från oss

 3. Svara

  LillaSyster

  14 januari 2023

  Annars kunde du ju parkerat prinsen i en utav de större krukorna =)
  Läste också om att lägga snöbollar i krukorna, men här är det lättare att samla regnvatten för idag har det kommit ner en hel del. Skidskyttet…..suck – säger inte mer.
  Ha en bra kväll=)

 4. Svara

  Znogge

  14 januari 2023

  Nog har matpriserna blivit väldigt höga och något säger mig att handlarna höjer mer än nödvändigt. Riksbanken har jämfört med våra grannländer och de var bekymrade…
  Själv har jag fått tipset att borsta av snöbollarna med en karda. Inte för att vi har vinter här så ofta men nästa gång ska det testas.

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  14 januari 2023

  Jag har hört talas om oxveckor men aldrig funderat så mycket på vad ordet innebär. Men någonstans inom mig har jag nog trott att det är veckor då man måste kämpa på olika sätt. Med väder, ekonomi och annat.
  Oxfié kommer av förklarliga skäl inte ifråga hos mig men det är klart att veganska varor också prishöjs. Men jag handlar ungefär som jag brukar och har turen att klara mig bra. Jag väljer dock de märken som för tillfället är billigast. I alla fall när jag inte märker någon skillnad.
  Spännande med snöbollarna i blomkrukorna. Det blir kul att få höra hur experimentet utfaller 😀
  Kram

 6. Svara

  BP

  14 januari 2023

  Man skulle ju kunna tro att oxveckor innebär mindre köpande hos den lokala ICA eller Systembolaget en fredag eftermiddag som igår. Kan dock lugnt påstå att så inte är fallet. Första gången det var kö både på ICA och Systembolaget. Inte ens före jul och nyår var det köar där. Så… Ja, förklaringen kan ju vara att Täby är en rikemanskommun, men anmärkningsvärt vart. Dessutom var det mycket folk på restaurangerna i centrum också.

  Det som jag la märke till som reades var faktiskt hummern, alltså alla humrar som kostade 395 kronor inför nyår. Precis som med julskinkorna så hade ICA även köpt för många humrar…

  Sedan skrattade jag gott åt snöbollen i krukan. Hoppas bara att blomman/växten inte förfryser rötterna nu;-)

 7. Svara

  Ditte

  14 januari 2023

  Tänkte lite som BP här. Fullt i butiker och på bolaget. Och tittar en på sista. minuten-resor och resor över lag till varmare trakter är de i princip slutsålda – De dyraste går åt först. Har tittat hos många resebyråer.
  I Stockholm är det även fullbokat på restauranger. Men något säger mig att många lever på lånade pengar-
  Funderar också på alla som köper kaffe och bär runt och äter lunch ute varje dag. Kanske lånade pengar även där.
  Kul med snöbollen. Ska kanske testa.
  Kram

 8. Svara

  Anna-Lena

  14 januari 2023

  Kanske man kan hämta vatten till krukväxter att I alla vatttnsamlingar som vi har. Eller ställa ut en bytta. Sitter under takfönster ich hör hur det regnar på. Slängde in snö på vintersalladen i växthuset, när det fanns snö efter nyår. Borde kolla om drn går att skörda nu.
  Oxfilé är knäet som vi köper. Har köpt ytterfile någon gång. Överreklamerat, om du frågar mej. Finns massor av bra kött, som blir godare än oxfilé. ( Har bara ätit några gånger. Kändes som om jag kunde bitit i en rakad tjur… nästan rått. Usch!)
  Visst får man uppskatta att man har det bra, och kan köpa nästan allt man vill ha. Och dit hör vare sej oxfilé, hummer eller löjrom. Snobberi, enligt mej. Tacka vet jag blodpudding.
  Ha det gott! Kram

 9. Svara

  Klimakteriehäxan

  14 januari 2023

  Snöbollstipset var intressant fast just nu är det snöfritt – själv lägger jg kaffesump i krukorna om jag bara kommer ihåg … Skidskytte är kul men roligast om det går bra för “oss” …

  • Svara

   Paula

   14 januari 2023

   Ja kaffesump är bra, på sommaren lägger jag ut den i rabatten. Däremot använder jag äggkokningsvatten att vattna krukväxterna med, o de verkar trivas med det, för de får aldrig någon annan extra näring. Ja visst är det roligast när det går bra för “oss” o det innefattar för mig både Finland och Sverige, bra va!

 10. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  15 januari 2023

  Godsöndag på dig. Här vräker snön ner idag. Tung blöt snö! Inget kul att gå och blaska i. Men det är skönt att jag vet att isen som låg är borta.var ute och fyllde upp till fåglarna idag. Man gled runt ganska bra i blötsnön. Men det får gå. Det har inte kommit några mängder.
  Oxveckor har jag inte hört om, tack för du berättade.
  Ha en skön söndag nu. Strax kaffe här. Kram från nabolandet.

 11. Svara

  Geddfish

  15 januari 2023

  Oxveckorna har jag hört talas om men inte tänkt så mycket mer på det.
  Nu tycker jag att jag begåvats med oxveckor ända från 1 december i axelkrossen? Nej, inget att skratta åt…..

  Kul inlägg Paula!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 329
 • 559
 • 1 651 761
 • 5 116
 • 65 957
Sök här