Bloggen

Påsktrams

Av
den
31 mars 2013

Äntligen lugnt i huset… :mrgreen: maken tog jyckarna med sig och åkte till Vansbro för att tvätta bilen!
Jag antar att han börjar känna sig rastlös med att gå här hemma hela dagarna med käringen…
Förutom hundpromenader har vi ägnat oss åt gardinbyten, tänk att varje hus vi bor i har olika mått på fönstren.
Det är bara att sprätta upp fållarna, lägga ner eller sy upp, som tur har jag remsor att stryka fast så jag slipper nål och tråd 😆

haxa2

I torsdags då vi åkte för att påskhandla mötte vi en mycket lågtflygande påskkäring vid Kottjärn.

Inga påskkäringar som ringde på dörren dock, varje år är det samma sak, vilken dag ska man gå? På vissa håll går man på torsdag och på vissa påskaftonen.
Nå, på påskaftonen fick vi äntligen besök

paskhaxorsma

av ett härligt gäng!
Men, de var också de enda som hittade hem till oss, synd, nu har jag tonvis med godis kvar att dela ut..

lindesnascollage

Vädret har varit strålande och på fredagen tog vi en tur till Lindesnäs där man arrangerade en vårmarknad.
Nu blev det inte handlat något eftersom utbudet i stort sett var detsamma som vi har i Annexet här i byn, men vi gick en promenad i de vackra omgivningarna i byn som i mitten av 1850-talet hade ett av Sveriges tio största järnbruk.

raststuga

På hemvägen tittade vi in i en söt liten raststuga där jag hittade ett gammalt foto som förtäljde att här gick forvägen med timmerlass förr i tiden.

Vad har vi mer gjort?
Ja ätit förstås, men inget egentligt påskbord i år då vi inte hade några gäster.
Griljerad skinka med murkelstuvning smakade gott, hemtrillade köttbullar har vi smaskat i oss och så skulle jag testa att äta färsk vitlök men det gick inte så bra.
Jag delade vitlökarna på mitten och ugnsbakade dem i drygt 20 minuter enligt ett recept jag hittade på nätet. Då skulle dom bli så smaskiga som bara primörer kan, milda och goda.
Pyttsan, de var hårda, torra och trådiga, åkte direkt i soporna!
Är det någon som har erfarenhet av färsk vitlök och tillagning av densamma så berätta gärna!

Idag ska vi tillaga en laxpudding med massor av färsk dill och citron att droppa över. Man måste faktiskt inte ha skirat smör även om jag vet att maken föredrar en rejäl slurp.

Nu önskar jag er en god fortsättning på helgen, imorgon står korvgrillning vid Stenälven på agendan.

agg

Oops, så det kan gå!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  åsa

  31 mars 2013

  Här knackade två påskkärringar på dörren i torsdags och talade om för oss, att “de var minsann på väg till Blåkulla de”!
  Lugnt (?!) har det varit eftersom magsjukan varit/är på besök, tråkigaste påsken ever!
  Påskmiddagen, den tar vi nog till midsommar istället..
  Ha dé!/Kram

 2. Svara

  Barbro Z

  31 mars 2013

  Inga påskkäringar här inte. Tror den seden försvinner mer och mer till förmån (?!) för Halloween-firande – åtminstone i de större tätorterna. Tycker nog att det är lite synd på Blåkulla-resandet förstås….

  Själv har jag mest suttit i lugnet och ron och läst Lars Keplers “Sandmannen”, en – i vanlig ordning när det gäller paret “Lars Kepler” – ruggig historia. Har några kapitel kvar….

 3. Svara

  AprilSus

  31 mars 2013

  Inte så mycket som en liten påskkärring, så långt mitt öga kunnat se. Att de inte ringer på här, kan ju ha med portkoden att göra, men jag ser inga någonstans. Samma sak varje påsk sedan vi flytta hit? Annat var det i sthlm… 😉

  Kramis! <3

 4. Svara

  Ninni

  31 mars 2013

  Vi har heller inte sett en enda påskkäring hos oss. Men så är det visst här vid sidan av den stora turistbyn. Hade stuggrannarna på fika i fredags och deras lille grabb var inte utklädd utan kom direkt från skidskolan i skidbacken men han gillade att få ett påskägg i alla fall och mitt nybakta rågsiktsbröd smakade tydligen också gott för det kom på tredje plats på hans smörgåslista där Looslimpa ligger på första plats och Bollnäslimpan på andra plats och sen kom mitt rågsiktsbröd. 🙂 Inte illa.
  Jag lärer då hålla med Hasse jag… skirat smör till laxpuddingen är väl ett måste?
  Ha en skön avslutning på helgen!
  Kramen.

 5. Svara

  Ninni

  1 april 2013

  Ja här går dom på Påskafton, vi fick besök av fyra små påskkäringar så jag har också massor av klubbor kvar 😉

  Härliga bilder!!

  Ha en skön Annandag, kram

 6. Svara

  BrittMarie

  1 april 2013

  Efter att ha bott här i Västervik i många år har jag fått lära mig att påskkärringarna kommer på skärtorsdagen. Så var det inte när jag var barn. Det kom några till oss i år, som beklagade såå att deras påskbrev var slut. Det gjorde ju inget, så de fick lite godis i sina korgar i alla fall. Efter några timmar ringde det på dörren igen. Nu har vi ritat nya påskbrev sa påskgummorna glatt. Det tyckte jag var sjysta gummor 😀 !
  Vad gör jag med mina rabarber? Ja det kan man undra. När de är färska kokar jag kräm några gånger, och så gör jag rabarberpaj. Annars får plantan bara stå och se ståtlig ut. Jag har nog också fått slänga fryst rabarber, som man inte gör åt. Kanske det inte är så vansinnigt nyttigt heller.
  Kram

 7. Svara

  annette

  1 april 2013

  Skärtorsdagen tror jag är det som gäller här vad gäller “kärringar”, fast jag har inte sett en enda i år, verkar vara helt ute i större städer, eller kanske att det förekommer mer i villaområden där barnfamiljerna nästan alltid bor!?
  Den lågflygande “kärringen” var kul, hade jag uppskattat att hitta och få på bild!
  Nu vet inte jag hur långt Ni har till Vansbro, själv har jag tre minuter till närmaste biltvätt, det är lite lagom det;)
  Har också “skinka” kvar, skall nog göra lite omelett och ta med till lunch imorgon, det blir mumma det!
  Ha det gott!
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 346
 • 450
 • 1 638 513
 • 5 097
 • 65 701
Sök här