pilaffris passar till det mesta!

Jag är inte så mycket till såsmänniska, speciellt inte gräddiga såser.
Då känns middagsmaten ibland lite torr och tråkig även när man har saftiga grönsaker till måltiden.

Ett kryddigt pilaffris är väldigt gott till det mesta, men jag glömmer bort den mellan varven…

Till 4 portioner behöver du
225g basmatiris
½ l grönsaksbuljong
olja till stekning
1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
Och sen en massa goda kryddor, inte starka men smakrika:
– 1 tsk fänkålsfrö, 1 msk sesamfrö, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk spiskummin, ½ tsk salt, 1 tsk mald nejlika, 2 tsk krossad kardemumma och några hela svartpepparkorn.

Börja med att blötlägga riset en halvtimme. Låt det sedan rinna av.

Hetta upp olja och fräs lök och vitlök ca 5 minuter på medelvärme. Ha i hela kryddbuketten och fräs en minut, sen har du i riset och steker allt under omrörning 3 minuter. Häll nu över ca en halv liter grönsaksbuljong, lägg på lock och sänk värmen. Sjud i 20 minuter, dra av värmen, låt stå en liten stund, fluffa upp med en gaffel.

Den här gången stekte jag falaffel och broccoli till riset

Jag serverade en klick turkisk yoghurt till, lite fetaost och gröna blad o mums så gott det var!
Nu måste jag bara klura ut vad jag ska göra med resterande ris, nästan en full kastrull har jag kvar…
Men men ska ha utmaningar i livet, och något ska jag nog hitta på.
Man kan ju steka på riset tillsammans med t.ex räkor och kassler och goda grönsaker…mmmm

2

13 Comments:

 1. Det ska jag testa nån gång. Det ser jättegott ut!
  Kram.

 2. Så gott! Har lagat detta en del tidigare men nu var det länge sedan. Tack för påminnelsen! Och det som blev kvar kan ju med fördel bli stekt ris med räkor, grönsaker och ägg att blanda i till en gång och med annat som huset har nästa gång.
  Kram!

 3. Detta är helt fel tidpunkt att läsa ett så här lockande recept på ;-) men det kommer ju en dag imorgon också!

 4. Precis som Ditte har jag ätit/lagat denna otroligt goda rätt mycket förr, men inte på senare tid.
  Av resterande ris kan du göra “Chicken biryani”, eller “Special FriedRice med kyckling”.
  Du är verkligen ambitiös med din matlagning (tror jag har sagt det förr). Antar att det är en hobby och du är otroligt bra på det också. Bara att göra falaffel själv är starkt gjort :-)

 5. Vi har börjat äta matvete, det är riktigt saftigt och gott! Ris behöver verkligen lite uppiffning för att smaka någonting om man inte har sås till.

 6. Ser verkligen fantastiskt gott ut! Ska nog testas framöver!
  Kram

 7. Oj så smarrigt! Ris kan verkligen tillagas så det blir nästintill onödigt med andra tillbehör. När jag var på semester i Iran 1995 så åt jag så gott som enbart ris i 14 dagar (jodå, för syns skull tog jag lite kött och grönsaker också), men JÖSSES vilket gott ris dom hade där överallt. Och inte mycket sås, annat än supergoda yoghurtröror :-D

 8. Det ser supergott ut! Du kommer säkert på något sätt att äta upp resten =) Ha en fin dag, här bet det bra i kinderna på morgonpromenaden. Kramen

 9. Riktigt gott ser jag. Falafel har jag gjort nytt men pilaffris har jag nog aldrig gjort. Har aldrig tänkt på att det går att blötlägga

 10. Det ser väldigt gott ut. Bra att göra mycket och ha till olika slags maträtter. Du kan säkert spara det i portionsförpackningar i frysen. Du verkar redan ha en idè om vad du ska ha det till :D
  Kram

 11. Mums så gott det låter. Pilaffris gillar jag verkligen men glömmer bort mellan varven. Bra att du påminner. Hoppas att du har en skön helg. Här på torpet är det vackert och lite kallt men inte inomhus som tur är.
  Kram

 12. Det var länge sedan jag lagade nåt liknande. Ibland kommer man in i helt fel rutiner. Trevlig helg

Kommentera