Läst

Söndags-smakbit # 47

Av
den
25 november 2018

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

Jag har denna vecka gett mig på att läsa
Svälten – Hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro

Boken är nominerad till August-priset i kategorin faktabok och så här står det i baksidestexten:

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar, Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.
Missväxten under åren 1867-69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar boken en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

Smakprov från sid 71

“Hungerflyktingarna kommer till en stad där redan tusentals arbetare trängs i alla slag skyffen, på stinkande vindar, på bakgator, i skrubbar och skjul. Många börjar genast utnyttjas, antingen som billig arbetskraft eller så tvingas de prostituera sig. En skribent protesterar mot det växande tiggeriet och ber polisen att gripa in mot de fattiga, kräver att alla som tigger på Stockholms redan så trånga gator ska samlas ihop och skickas till fattigvården. Dessutom uppmanar han stockholmarna att genast sluta skänka tiggarna pengar, för annars kommer det bara fler och fler av dem.
Detta är djupt upprörande tycker Fäderneslandets skribent. Det är “rikedomens egoism” som talar: Åsynen av barn som vandra omkring för att samla ihop några slantar eller några bitar bröd, kan störa veklingens matsmältning vid kaffekoppen, och eras jämmer blandar sig skärande med skrattsalvorna vid punschglaset. Undan därför med de olyckliga! Låt dem svälta hemma bäst de vilja, men måtte de ej besvära andra med åsynen av sitt elände…”

Sid 115
“Att det finns varor av alla de slag att köpa i lanthandeln för vanligt folk har man tidigare bara hört talas om. Man kan nu köpa mat, men också kaffe, tuggtobak, socker samt tyger och porslin. Riskerar inte tillgången på sådant överflöd att fördärva folket? Vänja dem vid lyx? Kommer de kanske att slösa bort sina pengar på sådant de egentligen inte behöver. Biskopen av Norrland har lagt fram en motion i riksdagen för begränsning till rätten att öppna lanthandel, på grund av det gränslösa moraliska elände som detta leder till.”

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Ama de casa

  25 november 2018

  Hemsk tillvaro, som tyvärr är alltför vanligt förekommande än idag. Svälten är ett stort världsproblem…

 2. Svara

  Monika

  25 november 2018

  Det här kom upp i säsongens Allt för Sverige. Hade ingen aning om detta och det är synd att det behövs underhållningsprogram på TV för att få veta något om Sveriges historia.

 3. Svara

  Marie Eggimann

  25 november 2018

  Ja det låter hemskt, den kanske man skulle läsa.

 4. Svara

  Villa Frejas bokblogg

  25 november 2018

  Tack för en allvarlig smakbit. Okänd bok för mig.

 5. Svara

  Robert W

  25 november 2018

  Den låter verkligen intressant. Tack för smakbiten!

 6. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  25 november 2018

  känner till boken. men jag har just läst Maja Lundes Blå där det saknas både vatten och mat. det får räcka en stund. tack för smakebiten

 7. Svara

  Pirjo Saloniemi

  25 november 2018

  Den verkar intressant. Tack för smakbiten!

 8. Svara

  Lena

  25 november 2018

  Tack för en intressant smakbit.

 9. Svara

  Mia

  25 november 2018

  Har hört talas om boken och även om de där åren…som dessvärre påminner delvis om dagens situation för många…
  Kram på’re

 10. Svara

  Åsa

  25 november 2018

  Läst om denna tid i ett annat sammanhang, både hur det var i Finland och i Sverige. Den här nya boken skulle också vara intressant att läsa. Tack för smakbiten.

 11. Svara

  Hanneles bokparadis

  25 november 2018

  svält är inget nytt och kommer kanske inte försvinna, när andra roffar gobitarna, en värld jag inte förstår.

 12. Svara

  Hanneles bokparadis på Hisingen

  25 november 2018

  sitta på julafton och läsa Svält… kommer inte att funka.

 13. Svara

  Justina

  25 november 2018

  Eftersom jag släktforskar och det är lite kusligt att läsa Hfl från dessa och framför dödböckerna och orsaken tilll dödsorsaken Mycket sjukdomar fattigdom m.m

 14. Svara

  Sara Pepparkaka

  25 november 2018

  Jag läste några kurser historia av rent intresse. Vi lärde oss till exempel att söka i kyrkböcker och det var ganska grymma historier som kom fram i dem just från ofärdsåren den här tiden.

 15. Svara

  Tove Olberg

  25 november 2018

  Kommer att tänka på Wilhelm Mobergs Utvandrarna … men också mycket annat som boken tar upp …. fråsseriet – lanthandels funktion mm.

 16. Svara

  bokdamen

  25 november 2018

  Lite nyfiken på denna, tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 440
 • 369
 • 1 608 668
 • 5 041
 • 65 037
Sök här