Av
den
9 maj 2019

Igår var det dags att reka i tassemarkerna:

”Komsi, komsi, finns det några små nässselbebisar här?”

Jo men visst, kröker man rygg så hittar man dem! Precis samma dag och plats som för ett år sedan!

Grannarna lyfter kanske på ett ögonbryn och undrar vad det är för något finnkäringen jagar så här års med svampkorg i hand…

Rens och skölj, varsågod!
Och idag var det så dags att få till själva soppan!

Så här enkelt är det:
Skölj ett par liter späda nässlor i diskhon, lägg i stor kastrull och koka upp i en halvliter lättsaltat vatten. Låt puttra 10-15 minuter och häll av. Spara kokvattnet!
Hacka de avsvalnade nässlorna fint med kniv.
Smält en msk smör i en kastrull, fräs en hackad gul lök, red med två msk vetemjöl, häll på kokvatten, lite i taget. Vispa.
Lägg i ca 100 g färskost, jag använde Philadelphiaost med purjolök och örter, använd den smak du gillar bäst!
Lägg i en grönsaksbuljongtärning och späd med lite grädde, kanske en dl, beroende på konsistensen. Till sist lägger du i nässelhacket och värmer upp soppan.

Tadaaa, minst lika len och god som ifjol, kan det bero på att jag pimpade soppan med ett par droppar citronolja ”ler”

TAGS
12 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    9 maj 2019

    Å fy fasen vad gott!!! Har inte hittat nässlor här än men längtar 🙂
    Kram på’re

  2. Svara

    Karin Eklund

    9 maj 2019

    Nässlor hör livet till om jag ska vara lite drastisk. Men jag får kraft av kraftsoppan som jag tillreder varje vår så länge som möjligt. Känner mig allra minst som Karl-Alfred med spenaten ( minns du?) . Får en kick. Har dock aldrig testat soppan men philadelphiaost, men måste givetvis pröva.

  3. Svara

    ibod11 - Ingrid

    9 maj 2019

    Naturen är full av mat om man bara kan och orkar ta hand om det. Då får man, som du, njuta och känna sig glad och nöjd 😀 Jag är ingen soppmänniska så jag väntar till hösten och tar då fram svampögonen på jakt efter allt det goda 🙂
    Kram

  4. Svara

    BP

    9 maj 2019

    Du följer i Anki fotspår eller ska jag säga nässelspår;-) Hon visade ju årets första nässelsoppa för några veckor sedan, men du bor ju längre norrut så…

    Nässlor minns jag endast i samband med brännande utslag när jag hamnade i dom som barn, vilket hände ganska ofta. Har dock ätit nässelsoppa en gång på en kursgård, men minns inte smaken.

  5. Svara

    Ditte

    9 maj 2019

    Så gott det låter! Stort tack för receptet! Nu var det länge sedan jag hittade späda nässlor och lagade nässelsoppa. Får nog inse att det får vara så i år också.
    Säkert blir det fler nässelpromenader för din del. Och mer soppa.
    Tack för turen.
    Kram!

  6. Svara

    Susjos

    9 maj 2019

    Men oj så gott det ser ut! Vete tusan om jag ätit nässelsoppa någon gång, men gillar den säkert! Äter ju nästan allt, surströmming är en av de godaste delikatesserna om du frågar mej!
    Kram!

  7. Svara

    BP

    9 maj 2019

    Svar: Självklart har vi badkar! Det var bara två hushåll som valde badkar vid stambytet 2012. Vi var ett av dom. Skulle inte överleva utan heta skumbad under vintern/hösten och kalla våren.Badkar var ju på väg bort ett tag, men under de senaste åren har det blivit mera poppis igen. Ja, miljövänligt är det ju inte, men det struntar jag högaktningsfullt i;-)

  8. Svara

    Ninni

    10 maj 2019

    Nää, än har jag inte testat att göra nässelsoppa. Rensade bort några nässlor idag vid mina pionbuskar.
    Kramen.

  9. Svara

    Ama de casa

    10 maj 2019

    Nässelsoppa är sååå himla gott! Fast jag har aldrig lagat nån själv.

    Ha en fin fredag! 🙂

  10. Svara

    Kicki

    10 maj 2019

    Mums!
    Jag har börjat blanda nässlorna med kirskål, den är ju enklare att plocka. Tar ca fifty/fifty.
    Jag kanske ska ut och plocka idag rent av.
    Kram/Kicki

  11. Svara

    Mormor

    10 maj 2019

    Tack igen för trevlig blogg.

    Reka i tassemarkerna? Öh, vad betyder det?

    ”Reka” (med kort e och tonvikten på första stavelsen) betyder i finlandssvenskan ungefär ”att röra sig långsamt”. Man kan till exempel sitta i en roddbåt, lyfta upp årorna och låta båten ”reka” med vinden.

    Tassemarkerna? Ett ord som vi finlandssvenskar aldrig använder.

    Skillnaderna mellan rikssvenska och finlandssvenska upphör aldrig att fascinera mig!

    Trevligt veckoslut, på rikssvenska: Trevlig helg.

  12. Svara

    Marie i Skrifvarstugan

    11 maj 2019

    Har aldrig prövat att äta detta, bara funderat. Men nu när du lagt ut receptet på hur man gör, kanske jag också ska laga till en sån. Sägs ska vara gott och nyttigt också. Tack för det fina inlägget !
    Ha en fin helg !

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 478
  • 185
  • 1 677 625
  • 5 242
  • 67 764
Sök här