Bloggen

Puh vilken natt!

Av
den
10 januari 2011

Nog är det allt lite märkligt, när vi väljer ny bostadsort så är det mera regel än undantag att vi hamnar i köldhål och där mobiltäckningen är dålig eller obefintlig!
Så även denna gång i lilla Björsjö, men nu har vi upptäckt ett nytt fenomen, nämligen ständiga strömavbrott!
Det räcker med att vinden tar i mer än fem meter per sekund eller att det kommer ner ordentligt med regn eller snö så går strömmen!
Senast var det på nyårsaftonen och igår var det dags igen.
Vi hade hunnit gå o lagt oss, jag hade läst en stund men släckt ner när det plötsligt pep till, jag öppnade ögonen för att …inte se ett smack!
Gatlyktan utanför hade slocknat och då är det mörkt som i en säck här i byn!
Innan jag insåg vad som hänt hann jag bli lite orolig att det var mina ögon som trilskades, det var ju så när jag fick små blodproppar att jag miste synen några sekunder.
Tack o lov var så inte fallet och strömmen var strax tillbaka för att sedan komma och gå ett flertal gånger följande timme.
Nu till problemet: Ända sedan första gången vi hade strömavbrott kvällstid och det blev riktigt mörkt har Blinka varit fruktansvärt mörkrädd!
Hon är räddare än under nyårsfyrverkerierna, hon skakar och flämtar och vill helst sitta inuti mig.
Igår i sängen lade hon sig ovanpå mitt huvud!
Men inte ens där fick hon någon ro utan låg och bökade och hyperventilerade.
När klockan blev två gav jag upp, satte mig i köket och löste ett korsord i ljusets sken. Ett par gånger till blev det strömlöst men sedan blev det åter ljust.

Här sitter hon min stressade lilla prinsessa, uppflugen på Hasses stol, något hon aldrig annars gör men när jag inte orkade ha henne i knäet längre så valde hon den här placeringen.

Torsten var förstås mycket delaktig och stöttande!

Klockan var fyra när jag åter masade mig i säng och somnade bums. När jag vaknade låg Blinka fortfarande uppe på min huvudkudde och Hasse berättade att det varit strömlöst när han steg upp så han gick o lade sig igen!
Utan kaffe på morgonen är det ingen idé att försöka komma igång med dagen.

En ny vecka har börjat med nya möjligheter
Hasse fortsätter leta jobb – någon som vill anställa en lagom gammal charmig gubbe med smort munläder?

I fredags var det så här vackert och trolskt ute när vi fick kölddimma, temperaturen sjönk från nollan till -18 på bara några timmar!
Hoppas din vecka blir givande och fin!

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  10 januari 2011

  Men stackars lilla Blinka. Du får fixa en nattlampa till henne. Det finns ju ficklampor som man laddar i eluttaget. Ladda den över dan och låt den lysa på natten. Ingen kostnad för batterier som tar slut.
  Men eländes med strömavbrott stup i kvarten. Frysen (eller snarare varorna i den) kan ju inte må så bra av det i längden.
  Ett gudomligt vackert foto du fått till.
  Jag har besvarat din kommentar i min blogg.
  Kramen!

 2. Svara

  annette

  10 januari 2011

  Det verkar ju lite lurigt och ganska så otryggt egentligen om elen går så ofta, dessutom dålig mobiltäckning!! Inte Bra!

  Men jag undrar efter att ha sett Dina underbart vackra bilder i dom två senaste inlägen om ändå inte fördelarana uppväger, helt fantastiskt vackert vinterlandskap,.
  T.om jag tycker vintern har varit vacker även hos os i år, fast inte med tögrader och iskaos ute på vägarna, igår stod det still i princip på E4:an under stora delar av dagen.
  Själv begåvades jag med influensa i torsdags och ganska däckad fortfarande, den första influensan sedan HongKong gick för hundra år sedan;)

  Hoppas elen fungerar nu så Blinka får lite lugn och ro!

  Kramar!

  annette

 3. Svara

  Anki N

  10 januari 2011

  Fy vad jobbigt med massa strömavbrott, peppar peppar klarar vi oss bra här när de viner i vindern, denna vinter inga alls. (ännu(

  Vilken underbar bild där i dimman, tänk att temperaturen kan rasa så va.

  Kramiz

 4. Svara

  Christina

  10 januari 2011

  Stackars lilla Blinka.Kanske en tröst att vi också har det lika hopplöst med strömavbrott hos oss.Speciellt vid lite blåst.Men jag har lärt mig och ser till att alltid ha stearinljus hemma i mängder för när vi väl fått avbrott så vet man ju inte hur länge det håller på.Vid sånna tillfällen tackar man också gud för att vi kan elda i brasan om det är kallt ute.
  Vilken vacker bild du fått till förrästen 😉

 5. Svara

  Doris

  10 januari 2011

  Stackars lilla gumman, lät som ett bra tips med nattlampa åt henne.
  Det är tröttsamt när man inte kan lite på strömmen, vi hade det så de första åren här tills de fattade att gräva ned strömlinorna.
  Underbart vacker bild, här vräker snön ned nu, Maken påstår att detta är den värste vintern på 7 år, sådant kommer han ihåg 😉 .
  Sköt om dig !
  Kram

 6. Svara

  Gunvor

  10 januari 2011

  Men va jobbigt med alla strömavbrott! Det är sällan det händer här som tur är. Stackars, stackars Blinka som är så mörkrädd. Va hemskt för henne!
  Kul att du får hem lillpigan nu då. Hon har nog förändrats en hel del antar jag. Det går ju så himla fort och man märker det ännu mer när man inte ser dom så ofta.
  Jag har ju fått njuta av Ellie i en o en halv vecka. Och jisses va vi har haft roligt, hon o jag. Trött blir man, men det är det värt.
  Vilka läckra vinterbilder du tagit! Jag älskar ju vinterbilder som du vet! Och dina bilder på husdjuren är underbara. Torsten är väldigt lik våran sista katt..Mojje. Men katten före såg likadan ut han också kommer jag på. Snobben var hans namn.
  Hoppas ni har det gott där i pörtet med alla fyrbenta.
  Bara en sparktur i vinter hittills för mej.
  Kram kram!

 7. Svara

  Saija

  10 januari 2011

  Vilken liten fjant! 😉

  Du, tänk på att stänga av datorn när ni går och lägger er, annars finns det risk att den går sönder om det sker för många avstängningar pga strömavbrotten.

  Puss 🙂

 8. Svara

  BrittMarie

  10 januari 2011

  Nej, så trist att Blinka är så rädd! Då får vi hoppas att vi går mot ljusare tider, då inte strömavbrotten märks så väl för en hund. Här droppar det från taken, och man får passa sig så man inte får ett snöras från taket i skallen. Men nu ska det visst bli kallare igen. Vi får se hur det artar sig.
  Den där bilden med snödimman var fantastiskt fin tycker jag!!
  Kram

 9. Svara

  Malin

  10 januari 2011

  Jag visste inte att hundar kunde vara mörkrädda!! Tur att Torsten ville vara med o vaka in strömmen 😉

  I kommunen där jag kommer ifrån var det jämt strömavbrott, här i stan nästan aldrig.

  Kram till Er i pörttet!

 10. Svara

  Nilla

  10 januari 2011

  Stackars lilla Blinka, hon ser verkligen ut att ha det jobbigt. Och något jobb till maken har jag inte heller. Har en arbetslös son hemma, det är inte lätt. Vilken vacker bild på snöröken 🙂
  Kram

 11. Svara

  Gun

  11 januari 2011

  Otroligt vacker bild! Det har sina nackdelar att bo på ” bystan” ni skulle haft en vedspis!

 12. Svara

  elisabeth

  11 januari 2011

  tänk att temperaturen kan skiftta så…….. ibland händer det att man i bilens tempmätare ser skillnad på flera grader kallare vid vissa ställen, svackor eller dyl. Tur att det ska bli bättre nu temperaturmässigt, och idag ser man ännu mer att ljuset är på väg – härligt. Tycker nästan man ser vid varje kort att Torsten växer, han kanske blir i storlek med min röd-vita 🙂 . Nej strömlöst är inget roligt, vi brukar också drabbats av det, men mindre nu sen ledningar gjorts om – och svart blir det. Har ett gäng ficklampor i en byrålåda som lätt kan användas om så skulle behövas, brukar ha dom bakom nån byrå, skåp intill sovrummet för att lysa upp till lagom styrka , håller med Blinka – för helt svart vill man inte ha…… hua… 🙂

  kram kram elisabeth

 13. Svara

  Monica

  12 januari 2011

  Fy så jobbigt då strömmen går stup i ett. Ni får köpa in ett gäng batteridrivna lampor för att ha. Det ger i alla fall ledljus och kanske lite trygghet till Blinka.

  Här i Karlstad halkar vi fram på isiga gator och trottoarer just nu. “Knocklig” är det att gå så man blir trött i hela kroppen. Men vi går i alla fall mot ljusare tider… 😉

 14. Svara

  TT

  12 januari 2011

  Vad jobbigt att Blinka är så mörkrädd… det finns ju lampor man bara trycker på så tänds dom, batteridrivna.
  Jag har en rund sådan på väggen på utedasset.
  Skulle behöva en i stugan med för där försvinner strömmen ibland fast då är det ju oftast under ljusa sommarnätter…

 15. Svara

  Eva

  12 januari 2011

  Hej Paula 😉

  Åh, så vacker och trolsk bild!

  Så skönt att det bara var strömmen som gick, och inte något med Dina ögon. Men man blir som lite ställd ändå när det blir sådär, och Blinka upplever det ju rejält jobbigt, så det är inte så bara det där inte.
  När strömmen går, och det blir kolsvart härute i trapphuset, får jag något av en panikkänsla, inte för att jag behöver ut just då, men för att man känner sej så instängd. Hihi, jag fastnade ju i gamla hissen här rätt nyligen också, och den helt nya hissen är lika konstig den, folk fastnar i den också, så det sitter väldigt hårt åt numer innan jag kliver in i en den!

  Jo, jag har en ny blogg, som blir kvar 😆 🙄

  Och Selma Trolltass är en vanlig katt, med skogskattblandning i, inte några raskatter härhemma inte 😉
  Vi tyckte att hennes päls kändes lite sträv, hon kan ju leva rövare i kattgruset ibland, så jag provade bara att bada henne, och det gick ju så bra så…jag tänkte nog inte ens på att hon kunde få för sej att klösas 🙄 och jag hade väl tur, som sagt 😆

  Kram från Eva

 16. Svara

  Ninni

  13 januari 2011

  Visst är det konstigt att det är vissa byar som alltid drabbas av strömavbrott och andra i närheten klarar sig? Vi har inte några större besvär med strömavbrott men en grannby råkar alltid ut för strömavbrott om det blåser lite.
  Jag tycker att elbolaget ska vara tvungna att göra avdrag med en viss summa varje gång det blir strömavbrott och även visst mycket för hur lång tid det är strömavbrott. Då kanske de skulle fixa till det så de ständigt återkommande avbrotten blir ett minne blott. Nån press på sig borde de ha och det ska vara rätt kännbart för dem också.
  Vilken härligt trolsk bild!
  Var har du hittat prasselbyxorna? Det såg ju ut att vara nåt att roa katterna med.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 452
 • 559
 • 1 651 884
 • 5 116
 • 65 975
Sök här