Bloggen

Puh vilken pärs!

Av
den
12 december 2019

Igår då jag kom hem från frissan kom ingen hund med viftande svans och mötte mig vid dörren. När jag fått av mig ytterkläderna står ett ynkepynk vid sovrumsdörren med svansen mellan benen.
När hon skulle komma fram till mig linkade hon på tre ben!

Vänster bakben höll hon böjt och vägrade sätta ner tassen på hela kvällen. Det kändes inte hundra när vi gick och lade oss men jag lyfte upp henne i sängen o där kom hon till ro. Hon hade inte gnytt eller pipigt, inte heller när jag försökte undersöka tassen och benet.
Jag sov förstås illa, orolig som jag var att jag skulle sparka till henne eller att hon skulle hoppa ner från sängen och göra sig ännu mer illa.

Ingen förändring hade skett i morse, och nu insåg jag att jag nog behövde ta kontakt med veterinär. Hon kan ha skadat benet när hon hoppat upp i någon möbel när jag var borta eller så hade hon fått en propp i benet eller….tankarna snurrade.

Inte en ledig veterinärtid i Ludvika gick att uppbringa, bara hänvisning till djurakuten i Falun!
Då gjorde jag en chansning och ringde till Mjönäs djurklinik i Munkfors i Värmland, ca 8 mil bort.
Har hört lovord från många bybor som anlitar dem till sina fyrbenta pälsklingar.

Och kors i taket, jag fick en tid klockan två! Jag fick avboka planerna på föredrag och skinkmacka i stan och istället anlita min underbara vän som ställde upp och körde oss till Värmland!

Där fick jag träffa en Nicola (tror jag) som tog ett fast tag i min hand när vi hälsade och tittade mig rakt i ögonen, sådant bemötande inger förtroende.
Blinka fick genomgå en undersökning (med munkorg på för säkerhets skull) och det dröjde bara minuter innan veterinären kom med diagnosen: brustet korsband!

Lugnt och pedagogiskt beskrev han med hjälp av en mall på ett knä hur det såg ut och vad som hänt. Brosket har försvunnit och nu gnider ben mot ben och förorsakar stor smärta.

Här

hittar du mer information om korsbandsskador.

Med tanke på Blinkas höga ålder är operation inte det första alternativet man tänker sig.
Veterinärerna ansåg Blinka vara oerhört välbehållen för sin ålder, “hon är ju ändå 90 år” som veterinären påpekade…

Som tur var måste inga beslut tas just här och nu, så Blinka fick en spruta mot smärtan samt recept på värkmedicin. Vi tog också blodprover för att se allmäntillståndet om hon skulle vara frisk nog för att klara en operation. Proverna visade lite avvikelser på blodvärde, antal röda blodkroppar och måttligt förhöjda levervärden , de flesta värdena kan bero på inflammationen hon har nu.

Nu är det alltså slut på våra dagliga promenader för ett tag, för att hinna se om hon rehabar sig själv under de närmaste veckorna med hjälp av medicinerna.
Jag har ännu inte fattat några flera beslut men det lutar starkt åt att inte utsätta henne för någon kostsam och oviss operation med lång rehabtid.

Lillstumpan! Bara ut och kissa och bajsa och så hem o vila…i veckor!
Livet är tufft ibland.
Nu har jag lite funderingar hur jag bäst ska ordna för henne här hemma.
Trots 3-4 hundbäddar på golven så hoppar hon gärna upp i både soffan och fåtöljerna för att inte tala om sängen, vilket hon ju absolut inte ska göra nu.
Jag har inga dörrar mellan mina rum som jag kan stänga till natten eller när hon får vara själv en stund medan jag går ut och gör ärenden.

I vardagsrummet har jag två fåtöljer och en soffa som hon även nu blickar längtansfullt på….
Har någon av er erfarenhet och tips att komma med som kan hjälpa mig tackla de praktiska små problemen så tas de tacksamt emot!

Nog är det märkligt, de två senaste nätterna har jag hittat alla mina tre djur liggande på rad tätt intill varandra vid min fotända på sängen. Som att katterna vill trösta den som inte mår så bra…

Och fredagen den trettonde, skulle den inträffa imorgon?
Jag vill nog påstå att för oss har den redan varit…

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Lena Lif

  12 december 2019

  Så sorgesamt att läsa. Lilla vackra Blinka. Jo djuren tröstar varandra, hund o katt. Det har jag själv erfarenhet av.
  Kanske kan du stänga av rummet med kompostgaller, 90 x 90 cm gröna att ha i trädgården. Katterna hoppar ju över om de vill men inte hunden. Kostar inte mycket och kanske kan du få låna av någon tillfälligt. Nu är det ju slut på trädgårdssäsongen för i år.
  Jag som själv är djurägare sedan barnsben lider med dig och Blinka. Tuffa beslut att fatta och som gör ont i hjärtat.
  Av vad jag har läst i din blogg är du en förnuftig person som ser till dina fyrbenta vänners bästa.
  Tänker på dig och din lilla flock.
  Allt gott!

 2. Svara

  Sirpa

  12 december 2019

  Men stackars lilla stumpan! Hade en gång en hund modell större som fick korsbandsruptur(fast inte riktigt samma sak som patellaluxation) och hon var ung och livlig och skulle ta det lugnt efter operationen vilket var lättare sagt än gjort… Hon ville också upp i möblerna så vi skruvade helt enkelt av benen på sängen så vi sov nästan på golvet i några veckor så hon kunde få ligga i sängen ;-). Ett tips är annars kompostgaller och dela av med så hon inte hoppar där hon inte ska. Hoppas hon blir bättre med medicin och kram på er!

 3. Svara

  Karin Eklund

  12 december 2019

  Lill-stumpan !?
  Det är inte roligt alls att bli äldre när krämpor av det slaget kommer. Min son har en katt ( större än blinka) och den här fått artros på gamla dar. Nu har sonen fixat med låga pallar i olika höjd för Mårdi så han lätt kan ta sig upp på de ställen han brukar vara på och det fungerar. Broar har byggts osv. Hoppas att du hittar på bra lösningar för din pälskling. Kramar

 4. Svara

  Karin Eklund

  12 december 2019

  Lill-stumpan !?
  Det är inte roligt alls att bli äldre när krämpor av det slaget kommer. Min son har en katt ( större än blinka) och den här fått artros på gamla dar. Nu har sonen fixat med låga pallar i olika höjd för Mårdi så han lätt kan ta sig upp på de ställen han brukar vara på och det fungerar. Broar har byggts osv. Hoppas att du hittar på bra lösningar för din pälskling. Kramar

 5. Svara

  "LillaSyster"

  12 december 2019

  Aj, aj, aj stackars stackars lilla Blinka. Min första tanke är som här ovan bygg broar.
  Jag hoppas verkligen att hon blir hjälpt av medicinen och att hon själv rehabar, så att hon får ett tag till här i bästa flocken.
  Det är baksidan med att ha djur, när de svåra besluten ska fattas. Då får man inte vara egoistisk utan bara se till djurets bästa. Jag vet att vi älskar våra djur både du och jag – skönt att du slapp att ta ett beslut precis på stört och bra att ha vänner som ställer upp då man behöver hjälp fort. Tänker på er och krya på dig älskade lilla hund!

 6. Svara

  Minton

  12 december 2019

  Så ledsen jag blir när jag läser att lilla Blinka är dålig. Hoppas medicinen hjälper så hon får va med ett tag till. Jag hade inte gjort någon större operation med lång rehab på en äldre hund.
  Styrke kramar från oss.

 7. Svara

  Mia

  12 december 2019

  Men älskade lilla Blinka <3 Jag önskar jag hade nåt tips till dig men tyvärr, det står bara stilla 🙁 Jag förstår verkligen din oro och ängslan, det här är inget man vill ska hända men jag hoppas innerligt att lilla gumman åtminstone blir hjälpt av medicinerna och den smärtstillande sprutan! Sen får vi väl se….
  Kram på er alla i Pörtet och en varm nospuss till Blinka <3

 8. Svara

  Ditte

  12 december 2019

  Så sorgligt! Tyvärr har jag inga tips att komma med. Men jag kommer med min varmaste omtanke både till Blinka och dig. Klart att du är orolig och sorgsen. Önskar nu att medicinen hjälper så att Blinka inte ska ha så ont.
  Och vilken lättnad att du fick en tid snabbt hos en så omtänksam veterinär-
  Många kramar till er alla. Och många tankar.

 9. Svara

  bpz3

  12 december 2019

  Blir också ledsen när jag läser ditt inlägg. Har ju lärt känna Blinka och hennes speciella blickar under en längre tid nu, så jag förstår att du är ledsen.
  tycker du tänker helt rätt där att inte utsätta henne för en operation. Vet ju hur lång rehabtid det är för tvåbenta att bli bra igen efter en korsbandsoperation, så nej!

  Hoppas nu att medicinen hjälper och att hon rehabar sig själv.

  Å du, du har tagit ut fredagen den trettonde i förskott. Det behövs inga fler överraskningar för dig imorgon…

 10. Svara

  Susjos

  12 december 2019

  Men kära hjärtanes så tråkigt! Men fantastiskt att du fick en tid så snabbt i värmland, och att veterinären ingav förtroende, tänk så långt man kan komma med ett rejält handtag och en tydlig blick!
  Du har fått många fina förslag till lilla Blinka.
  Och jag vet vilken ångest du genomlider nu, för att ta beslut om liv eller död är inte lätt. Saknar vår Maja fortfarande!
  Varm kram till er alla!!

 11. Svara

  Skyttlat

  13 december 2019

  Så tråkigt! Stackars Blinka! 🙁
  Kompostgaller är mitt råd också för att stänga av möjligheten att hoppa upp. Samt att sätta för sovrummet.
  Du har så rätt i att man inte utsätter en så gammal hund för operation och tyvärr så vet vi ju alternativet? Att gå på smärtstillande blir hon ju inte bättre av heller?
  Så ledsen att höra om detta och sänder många styrkekramar! Många nospussar till söta Blinka!
  Trots allt önskar jag Er en God Jul och ett Gott Nytt Är!

 12. Svara

  Anki

  13 december 2019

  Finaste lilla Blinka … såå ledsamt med hennes knä! Tur hon är en liten hund, för de brukar kunna klara sig utan operation och jag skulle nog själv vara mycket tveksam till en sån operation om Blinka varit min hund …
  Du har fått många goda råd och jag har nog inte några fler att komma med.
  Så bra att du fick komma så snabbt och att det var en förtroendeingivande veterinär – sånt betyder mycket!
  Varma kramar från oss!

 13. Svara

  Ama de casa

  13 december 2019

  Men stackars lilla Blinka… Och stackars dig! Det absolut värsta beslutet att fatta. Jag tycker nog inte att operation är ett alternativ som är bra för henne i den ålder hon är. Håller tummarna för att medicineringen fungerar och att hon rehab-ar sig själv.
  Stor KRAM!

 14. Svara

  Kicki

  13 december 2019

  Fy så tråkigt med Blinkas skada.
  Jolly opererades för patella redan vid ca 9 månaders ålder, väldigt ovanligt på boxer, men vanligt på dvärghundar.
  Frallorna kollas vid 1 års ålder.
  Det är ju en både kostsam och för hunden jobbig operation.
  Jag skulle inte utsätta min 13-åriga hund för det.
  Hoppas hon klarar sig ett tag med bara smärtstillande.
  Kram Kicki

 15. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  13 december 2019

  Men lilla Blinka. Hoppas innerligt att den medicinering du fått nu kan hjälpa henne på rätt sätt. En operation på en dam i den åldern är nog inte att råda till. Det tar innan de blir bra. Om de blir det. Skönt med en veterinär som ingav förtroende, det hjälper på när man är orolig och nervös. Du har fått så många tips hur du ska göra. Men att skruva av benen på sängen (om det går) tycker jag var ett bra tips.
  Var nu rädda om er, allihopa. Visst bryr sig djuren om varandra när någon inte mår bra, det är så dem fungerar. De ställer upp för varandra. De vet att Blinka inte har det bra just nu, de vet att du är orolig och därför söker dem sig till dig.
  Ta vara på er, försök ha en fin helg. Kram <3

 16. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 december 2019

  Åh. Paula! Jag känner så starkt med dig och stackars Blinka. Det är fruktansvärt att se sin fyrbenta kompis ha svårt med hälsan. Jag förstår att tankarna far fram och tillbaka mellan alternativen och jag hade lutat åt samma håll som jag tror att du gör. Det viktigaste just nu är att Blinka inte har väldigt ont och det verkar hon ha fått hjälp med. Djur känner av oss och varandra på ett väldigt djupt sätt och jag är säker på att kattkompisarna försöker stötta sin vän.
  Jag har inga tips. Kasper slutade hoppa upp till mig i sängen långt innan han blev dålig så jag behövde aldrig tänka på på de problemen.
  Jag kommer att tänka mycket på dig och din älskade Blinka framöver och minnena kommer till mig, precis som för alla som har mist ett kärt husdjur.
  Styrkekramar till er alla ???

 17. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 december 2019

  Åh. Paula! Jag känner så starkt med dig och stackars Blinka. Det är fruktansvärt att se sin fyrbenta kompis ha svårt med hälsan. Jag förstår att tankarna far fram och tillbaka mellan alternativen och jag hade lutat åt samma håll som jag tror att du gör. Det viktigaste just nu är att Blinka inte har väldigt ont och det verkar hon ha fått hjälp med. Djur känner av oss och varandra på ett väldigt djupt sätt och jag är säker på att kattkompisarna försöker stötta sin vän.
  Jag har inga tips. Kasper slutade hoppa upp till mig i sängen långt innan han blev dålig så jag behövde aldrig tänka på på de problemen.
  Jag kommer att tänka mycket på dig och din älskade Blinka framöver och minnena kommer till mig, precis som för alla som har mist ett kärt husdjur.
  Styrkekramar till er alla ???

 18. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 december 2019

  Jag vet inte varför det blev frågetecken på slutet i stället för de hjärtan jag satte dit.

 19. Svara

  Carina Larsson

  14 december 2019

  Nämen lilla Blinka… :'( Vad jobbigt för henne att ha så ont. Hoppas hon läker ihop bra så hon snart kan gå igen.
  Katterna tröstar inte – de håller på med ‘healing’ för att Blinka ska må bättre.
  De katter jag haft tidigare och dem jag har nu ligger gärna nära de kroppsdelar jag har ont i. Men sen C var på sjukhuset sist så är det bara honom de koncentrerat sin healing på tills jag blev förkyld och fick feber för då kom Snoozen och låg nära mig medan Mumlan jobbar hårt för att heala C.
  En av katterna jag hade innan jag flyttade till C i Järvsö fick flytta till en vän till oss. Den katten ville alltid ligga på hans bröstkorg, nära hjärtat. Det visade sig senare att han hade en tumör bakom hjärtat och katten fortsatte ligga på hans bröstkorg då han var hemma efter strålningar och cellgiftsbehandlingar. Vår vän blev pigg igen och ett halvår senare så blev katten sjuk och i hans armar.
  Vår vän var frisk ett par år innan cancern kom åter och denna gång klarade han inte av cancern utan dog, tyvärr.
  Du ska se att dina katter kommer att hjälpa Blinka att bli bättre.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 72
 • 382
 • 1 718 644
 • 4 910
 • 63 186
Sök här