Lördagstema

Rubrik: julhysteri

Av
den
13 november 2017

Rubrik: julhysteri

Jag har aldrig drabbats av julhysteri, däremot är jag hysteriskt allergisk mot julen!
På julen är det så tydligt vilka som är privilegierade, som kan fira julhelgen med nära och kära, handla god julmat och klappar, och vilka som inte ingår i en gemenskap under julen.

Alla, med få undantag, säger att det enda de bryr sig om är att man får träffa sina nära och kära, äta gott och bara umgås.
Jojo, det låter bra det, ändå stressas det med bak, med mat, med klappinköp, med städning som aldrig förr under året…

Nu när både barn och barnbarn är vuxna skulle jag gärna ställa upp och hjälpa till vid något alternativt julfirande.

Jag är inte förtjust i vare sig tomten eller de som klär ut sig själva eller andra i diverse julattiraljer..

Jag är helt emot prylhysterin med julklappar som gör många föräldrar gråtfärdiga när inte slantarna räcker till.

Nu måste jag dessvärre erkänna,
Jag blir smått hysterisk om det inte ligger vit och vacker snö under julen!
Det är min julhysteri det!

hälsar
Anti-jul-kärringen i pörtet

Andra deltagare i temat Veckans rubrik är

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Tove
Ulla
Musikanta
Anki
Matfreaket
olgakatt

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  13 november 2017

  I fjol så var barn och barnbarn bortresta, så vi tänkte gå till badhuset på julaftonen. Vi packade varsin rygga och åkte dit för enligt kommunens hemsida skulle det vara öppet till 16:00. Väl där var det låst och mörkt? Den besvikelsen var stor, jag hade längtat efter en simtur och bastu och sedan hem och ta en skinkmacka och lite sill. Typiskt kommunal verksamhet…

  Jag/Vi är väldigt nedtonade med julfirande, efter alla år med stress till skilda far- och morföräldrar och stress och krav så har vi numer knytkalas hos den som har mest plats (och ork). Vi firar med barn och barnbarn, min exman och hans sambo. Det fungerar så bra, det är lugnt och okonventionellt. Ena dotterns svärfar med fru åker på Helsingforskryssning varje jul, det är också ett sätt att slippa stress.

  Allt gott och värkfritt tillönskas!

 2. Svara

  Ninni

  13 november 2017

  Jag tycker om julen. Jag tycker om att baka lussekatter till advent, baka kakor (dock inte pepparkakor nu när jag inte har småbarn att baka med), göra min egen leverpastej, köttbullar och lägga in någon sillsort. Och C han lägger in vanlig löksill och gör en saffranskaka (som ska ätas med skinkan och sillen) som han gör av risgrynsgröt, ägg och saffran.
  Städningen har vi dragit ner på så mycket det bara går. Julgardinerna vill jag gärna ha upp till advent men jag vägrar stå och putsa fönster när det är kallt så höstputsen får duga. Pyntar med lite tomtar och en liten gran gör vi nån dag innan julafton.
  Julklappar har vi dragit ner på. Tidigare införde jag att alla köper en julklapp för 50-60 kronor och sen satte vi siffror på paketen och så fick vi dra en siffra och ta ett paket när det var dags för “julklappsutdelning”. Nu har vi ju lilla Vilja och hon har fått bonussyskon så hur vi ska lösa det den här julen vet jag inte än vad gäller julklappar. Men vi har redan bestämt att mina föräldrar, C och jag och Linn och Thomas äter här hos oss så får de andra äta hemma hos E och hennes familj. Vi blir så otroligt många annars och då backar mina föräldrar ur och dem vill jag ha med så länge de finns i livet. Men när vi ätit på varsitt håll så åker vi till E och familjen och den släkten och är med på julklappsutdelningen och tar en fika. Vi har ju turen att bo nära varandra så vi kan göra så.
  Om jag vore ensam och inte kunde vara med familjen så tror jag att jag skulle nappa på att ordna jul för andra som är ensamma för alla borde ha rätt att ha en mysig julhelg vare sig de har familj eller inte.
  Kramen,

 3. Svara

  Karin Eklund

  13 november 2017

  Vet du! Nu vet jag vems lista på temabloggare jag kopierade. 😛 Det var din och därför var du inte med på min lista men NU är du på plats. Tack för att du sade till!
  Jag tycker om julen, det gör jag men jag tycker inte om alla “måsten” som folk känner att de har. Sådana måsten smittar av sig och blir till helt onödig stress. Städar gör jag alltid efter julen, den stora städningen blir av när ljuset kommer åter, då allt verkligen syns. Självklart håller jag rent i knutarna ändå men inte hysteriskt på något sätt.
  Det ställs så stora krav och det tråkiga är också att julen är en så stark familjehögtid, då ska alla samlas och ha det så bra tillsammans. Så är det inte alls för väldigt många i vårt samhälle. Jag har haft samma tankar som Ninni om att ordna jul för andra ensamma, när jag också var ensam de första jularna efter min skilsmässa från min första make.
  <3

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 november 2017

  ingen hysteri eller stress, bara njutning här

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 november 2017

  (vaffö skulle nån stackare behöva jobba på julafton på kommunalt badhus?? ? egoistisk tanke!

 6. Svara

  Karin

  14 november 2017

  Tänk att vi i lagomlandet Sverige verkar ha svårt att hitta lagoma jular. Fast kanske är det förändring på väg. Ungdomarna (och dit räknar jag numera folk upp i 40-årsåldern) verkar vara mer öppna för allehanda alternativ.

 7. Svara

  Yvonne Käll

  14 november 2017

  I forna tider när mina 3 söner var små hade vi mycket julstämning på alla de sätt och jag tyckte det var enbart roligt. Numera kan jag dela din skepsis mot den julhysteri som är. I och med att barnen ju har egna familjer nu och vi bor en bra bit från varandra så blir det numera inte mycket av julförberedelser. Det förstås ljusslinga och lite smått annat kommer ju fram. Förra året ville jag inte åka någonstans trots inbjudan så jag var hemma helt solo på julafton och for inte alls illa av det. Första gången på minst 25 är jag var hemma i mitt hem, annars alltid hos något av barnen.
  Julklappar har vi skurit ned till nästan 0 men mat vill vi ha.

  Lite riskkapital det där att du absolut vill ha snö. Skulle aldrig funka här eftersom det för det mesta inte är mycket till snö vid jul här. Har i vart fall varit snålt på senare år.

  Det gäller att hitta glädjeämnen som inte behöver kosta för visst är det så att många inte har plånbok för det och förköper sig som de får lida för efteråt. Nej lagom är bäst även i det här avseendet.

  Ha det gott och jag håller tummarna för att din röntgen utrönar var felet ligger och det kan fixas snabbt nog./ Kram

 8. Svara

  Anki

  14 november 2017

  Hej där borta i Pörtet! Jag varken stressar eller blir hysterisk numer – julklappar bara till barnbarnen och då verkligen inte några dyra saker …
  Lider inte av städhysteri heller – så städar gör jag när ljuset återvänder.framåt februari 🙂 Lite snö på julafton känns bra – bara den går bort fort sen!
  Hoppas du har det drägligt och slipper fler turer till Falu lasarett nu på ett tag!
  Tänker på dig!
  Kram

 9. Svara

  Gun

  14 november 2017

  :sick: Här har du en som håller med dig till 99%, för min del behöver det inte vara snö heller. Knytis har vi kört några år, dom flesta vill ha julmat, själv är jag inte så förtjust numera i den stabbiga delen av julbordet, kunde gott nöja mig med sill och kanske lite gravlax, lutfisken ett par gånger under säsongen.
  För två jular sen åt vi julmiddag på en restaurang med fantastisk utsikt över Malmö åt alla håll, då blev det fisk..

 10. Svara

  leila

  14 november 2017

  Håller helt och fullt med dig. Jag har aldrig känt julhysteri men såklart köper jag klappar och barnen kommer hem, de som flyttat hemifrån. Tycket det är mysigt och här har det aldrig funnits mycket pengar till klappar och sånt och det har barnen accepterat. Men varje jul tänker jag på alla barn då jag vet att alkoholen flödar på juldagarna. Alla barn som inte har ett tryggt hem. Jättejobbiga tankar. kram på dig

 11. Svara

  Synnøve

  14 november 2017

  Jo alltså, jag älskar julen. Med allt som hör till. Maten, pynten, doften, stämningen, ljusen och gemenskapen. Oftast så är det bara maken och jag på julafton. Vi har ju inga barn eller barnbarn. Det går så bra.
  Julen är för mig en stund att mysa och må gott. Även om vi är så väl bemedlade så gör vi det bästa av det.
  kram från nabolandet <3

 12. Svara

  Eva

  15 november 2017

  Hallå i Pörtet får jag komma in till dig Paula och ‘tjöta lite’ 😆 är på G, igen 😆
  Jag har varit låg i november, ingen rolig typ, har inte kommit till ‘skott’ med att skriva ….
  Har bara latat mig och det ska ju vara nyttigt sägs det, 😆 :zzz:
  Men nu har jag börjat röra på tentaklerna och kika fram under filten, är det morgon, dag eller natt, ingen direkt skillnad. Tur att dagarna är korta då går de fortare förbi, 😆 hi hi hi . . . .
  Julen, hå hå ja ja . . . ja inte är det som förr när barnen var små, då var det våran tur att fixa allt m.m. Jag vill inte förstöra glädjen för dem som älskar julen med allt som hör därtill, men om sanningen ska fram så blir jag hysterisk bara av att höra ordet jul.
  Jag sliter mitt hår (det blivit tunt på vissa ställen) jag biter sönder naglarna ner till knogarna, (fast kärring jag är)jag suckar,stönar och fnyser åt hysterin.
  Vad är det frågan om, att folket kan bli så lurade av handlarnas trick att konsumera mera. Helgen den 14 – 15 oktober hade en större julmarknad öppnat portarna utanför Värnamo. Kan man känna någon julstämning då, vill man verkligen gå in och titta på pysslet m.m. dricka glögg smaka på julen redan då ,var går gränsen till att påbörja hysterin. Barnen mina särskilt tjejerna älskar att fira jul, men de tycker att ju tidigare man börjar blir det lång väntan fram till själva ‘dagen’, så innan julafton börjar man rea ut allt pynt (det som finns kvar). Jag blir trött av att bara tänka vad människor slösa på skit, kom inte och säg sen att man är fattig . . . .
  Jag/vi har minskat ner betydligt, ja riktigt ordentligt med tingeltangel och maten, bara det som man verkligen tycker om köps och äts. Att slänga är synd för mig, ändå gör jag det och hönorna blir så feta efter julen, hi hi . . .
  Om vi kunnat hade vi rest bort hela december och januari, till en öde Ö där inget glitter finns. Men vad gör man inte för sina små barnbarnsbarn, man ler . . . . 🙂
  Barnen har redan bestämt att vi ska fira var och en för sig, vem vill ‘ligga på vägarna’ julafton, inte ens vi gamla. Det kommer fler dagar att träffas på och då blir jag nöjd av det för visst kan man fira men med måtta på allt, trevligt kan man ha ändå.
  Jag som jobbat i vården (Kommunen) har ju varit tvungen att jobba julhelger och andra storhelger, det är många som jobbar i den sektorn sådana dagar, man vet om det och inget konstigt med det.

  Men visst ska du väl klä på dina katter och Blinka med lite jul-fint, 😆 😯
  det är väl kul, hi hi . . .

  Nu har jag tjötat klart och kaffet är urdrucket m.m. . . . 🙄
  Va har du somnat Paula :zzz: :yawn:
  Ha de så bra vännen/ Eva :love: :kiss:

 13. Svara

  HeLena

  16 november 2017

  Många är ensamma och många har ingen möjlighet att göra något stort kring jul, det är sant.
  För mig är det viktigt att ses, äta något, vilket är praktiskt då det är en bit att åka oavsett om vi är hemma hos oss eller inte, samt att umgås. Och det gäller alla storhelger på året. Nu när mamma gått bort så tror jag kanske att det inte riktigt blir lika ofta med mina syskon då mamma var “kittet” som höll oss ihop. Att ge bort klappar kanske är onödigt men jag gillar det. Min stress (som ju ändå finns) blir då jag jobbar så otroligt mycket just kring jul. Jag har länge tänkt att jag ska köpa klapparna tidigare… men det hinner jag glömma bort… 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här