Bloggen

Min värkliga vecka..

Av
den
11 november 2017

Jag passar på att skriva ner några rader när jag mår som skapligast, en timme efter medicinintag, överväldigad av alla er omsorger och omtankar.

När man har riktigt ont ett bra tag så krymper världen. Det enda som gäller är att försöka hålla sig så smärtfri som det är möjligt.
Alla vanliga dagliga rutiner kommer på skam, nyhetsflödet flödar på utan mig, vännernas bloggar lever sina liv utan mina kommentarer och min allra bästa fyrfota vän är alldeles förtvivlad i sin iver att försöka trösta och göra allt bra igen.
Hon lägger sig med framtassarna på mitt bröst, för att vara nära nära…

Det som hänt sedan förra inlägget är att jag natten till fredag hade så ohyggligt ont att jag var tvungen att få hjälp igen.
Medicinen jag fått utskriven bestod av bara tio stycken stolpiller, jag hade förbrukat nio och nu var jag så stel av smärta i kroppen att jag inte ens kunde böja mig för att peta i det sista i kroppen. De första dagarna gick bra, sen blev det svårare o svårare och jag ska bespara er alla knep jag tog till för att lyckas… :rodna:

Jag ringde förstås till sjukvårdsupplysningen som först kopplade mig till jourmottagningen i stan. Det tyckte jag var en bra lösning, att få komma dit och få en spruta och sedan medicin i form av tabletter som jag kunde få i mig.
Det tyckte sköterskan också men när hon pratat med doktorn ringde hon och beordrade mig direkt till Falun…igen!
Varför 12 mil extra tur/retur?

Sjuktransporten anlände efter en timme, resan gick som i ett töcken, det enda jag gjorde var att koncentrera mig på att parera stötar och ojämnheter som högg i ryggen.

Efter att en butter sköterska gett mig sprutan efter att jag nästan fått böna och be på mina bara knän så fick jag vänta på läkaren.
Han gav i alla fall förklaring till varför man inte gör några undersökningar direkt. Man hoppas att stenen/stenarna ska komma ut av sig själva med tiden, och det finns endast tre fall då man gör undantag och röntgar direkt:
1/ om man börjar blöda ymnigt
2/ om inte smärtlindringen biter
3/ om man får feber

Jag mår ju absolut bättre av värkmedicineringen, inte så jag blir helt smärtfri men klart acceptabelt.
Problemet är att det dröjer en timme innan medicinen verkar och sen börjar värken återkomma så smått efter fyra-fem timmar men jag måste vänta åtta timmar på nästa dos..

Det tog mig en sju timmar lång tur för att få min smärtspruta …

Jag har fått en tid för röntgen den 27 , den får jag göra i Ludvika.

Men jag är alltmer tvivlande till om jag verkligen har njursten…
Men vad kan det annars vara?
Läkaren jag träffade senast frågade om jag ville ha resultatet från röntgen oavsett vad den visade :help:
Jamen är inte det självklart? undrade jag.
Ja då får du nog beskedet i ett brev om det inte var någon njursten, säger doktorn,
och i så fall ska du påbörja en utredning på din vårdcentral…

Puh, nu tar vi en dag i taget, längre orkar jag inte fundera på..

“Som ett brev på posten”, ja ibland funkar det faktiskt, har jag nu dragit högsta vinsten och uppnått frikort på sjukvård…
Sen har vi medicinerna och sjukresorna som ska läggas till kostnadsbilden.
Jag är självklart mycket tacksam över systemet vi har med högkostnadsskydd, men kan konstatera att drabbas man av något akut som kräver flera läkarbesök med sjuktransport och mediciner så bör man ha en buffert på ca 5.000 innan man når upp till beloppsgränserna…

Nu ordar jag inte mer om detta, nästa inlägg hoppas jag ska handla om något helt annat, nämligen veckans rubrik “Julhysteri” , något jag undvikit i många herrans år!

Tack för alla hälsningar, de värmer! :love:

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa von Friesen

  11 november 2017

  Får man inte högkostnadskort på resor och medicin också?

 2. Svara

  Gunnel

  11 november 2017

  Vilket elände! måtte det snart bli ett slut på det. Jag kan inte begripa att det måste vara så stelbent inom sjukvården. Nog är patienterna de som ska prioriteras och hjälpas när de är sjuka och har ont. Tänker på dig. Kram

 3. Svara

  Karin Eklund

  11 november 2017

  Ja, jag håller med Gunnel! Stelbent är det verkligen, byråkratiskt så in i norden. Var finns patienten i sammanhanget. Här röntgar de genast oberoende om det är stora eller små stenar….de vill ha resultat så fort som möjligt. Och så ska det vara, det är ju vi som betalar skatt som betalar. Ibland får man en känsla av att de tror att det är ur deras egna plånböcker allt ska betalas. Jag vet, jag är oresonlig men men….
  Lycka till bästa du! <3

 4. Svara

  Ninni

  11 november 2017

  Men fy vad jobbigt du har det! Kan de inte kolla om det verkligen är en njursten? Tänk om det är något annat då? Fattar inte varför de ska behöva vänta i två veckor!
  Angående högkostnadsskydd så läste jag att högkostnadsskyddet för sjukresor i Dalarna är 2400 kr. Där är det olika i olika landsting vad jag kan förstå. För mediciner är det 2200 kr i hela landet. Och för sjukvård är det 1100:- och det tror jag också gäller i hela landet. Det är ta mig f-n inte billigt att vara sjuk. Visst är det toppen att det finns högkostnadsskydd men det kan bli mycket pengar på kort tid som ska betalas.
  Om du, gud förbjude, måste åka in en gång till så tycker jag du ska försöka få dem att göra en röntgen akut. Du ska inte behöva ha det så här! Allrahelst när ingen säker diagnos är ställd. Jag vet att det är svårt att stå upp för sig själv när man är sjuk så mitt tips är att om du måste åka in igen, kolla ifall Saija kan komma och stötta dig för du ska veta att allt går lättare om man har någon med sig. Helt plötsligt blir det som tidigare varit omöjlig helt plötsligt möjligt. Kanske för att man då har någon med sig som ser och hör vad som sägs och sker. Så snälla, fråga Saija om hon följer med dig nästa gång.
  Kramen.

 5. Svara

  Mia

  11 november 2017

  Jag har ingen koll på hur länge du har haft det här, men det låter verkligen visset. Trist, ja, vad man nu vill kalla det.

  Visst är det dyrt att vara sjuk, kronorna ramlar på fort. Hoppas du står ut både med smärtan och med ekonomin. Ja, du har inget val, vad jag förstår.

  Krya på dig!

 6. Svara

  Lillian

  11 november 2017

  Julehysteri eller ei, håper virkelig du blir skikkelig frisk og full fart før julen setter inn. Da skal det være kos og glede slik at en kan nyte. Riktig god bedring!

 7. Svara

  Anne-Lie Enforsen

  12 november 2017

  Ska man bli ledsen eller förbannad? Jag blir både och! Att någon överhuvudtaget kan misshandlas så inom vården är snudd på skandal. De nuvarande kriterierna för vidare undersökningar med sina tre villkor är sannerligen inte uttänkta för patienternas bästa.
  Självklart skyller man på kostnaderna inom vården. Okej då! Se till att få fastanställda läkare och sköterskor på sjukhus och vårdcentraler i stället för att betala snudd på astronomiska ersättningar för hyrpersonal. Många sjukhus och vårdcentraler går redan på knäna för lönekostnader för alla stafettläkare. Mycket vill ha mer och självklart går det snabbare att bli förmögen som hyrläkare än som fastanställd med månadslön.
  Nej, nu ska jag inte spy mer galla över den rådande vårdkrisen, det hjälper ju inte dig. Jag tror dock att du kan “höja rösten” lite mer under dina läkarbesök. Inga sk regler är ju huggna i sten.
  Jag tänker på dig och förundras över hur du kan vara så tålmodig. Kram! <3

 8. Svara

  Anki

  12 november 2017

  Åååhhh … jag blir så upprörd … varför inte röntga direkt när du är på sjukhuset, varför vänta i veckor? Varför inte få smärtstillande av sjuksköterska eller läkare på vårdcentralen? Direkt! Det är rent av omänskligt att du ska behöva åka så långt utan smärtlindring och att få vänta så länge på röntgen!
  Tänker på dig!
  Kram ?

 9. Svara

  Mia

  12 november 2017

  Allt som jag tänker när jag läser ditt inlägg är redan skrivet av de andra som kommenterat!!! Detta är omänskligt 😡 inte värdigt en sjukvård i ett av världens rikaste länder…nu hoppas jag verkligen att du får hjälp snabbare!!! Kram på’re :love: :love:

 10. Svara

  Karin

  12 november 2017

  Aj! Det gjorde ont i mig att läsa ditt inlägg. Måtte det vara snart övergående och måtte du få lite smidigare hjälp i fortsättningen.
  Och vad skönt att ha en fyrfota vän som tröstar!

 11. Svara

  "LillaSyster"

  12 november 2017

  Nästa gång du behöver in tar du ambulans och du vrålar av smärta när du ringen 112, det här är ju inte klokt. Varför plåga någon med en transport när sprutan kan ges på närmre håll. Jag fattar inget, vart tog sunt bondförnuft vägen – i vilken generation gick det förlorat??
  Tur att du har lilla Blinka när som vill trösta och som förstår att Matte är dålig. Nu hoppas jag innerligt att det där stenarna åker ut och att du får lite lugn och ro. Himla tur att du som jag är befriad från julhysterin: Krya på dig finaste bloggvän.Kram

 12. Svara

  Eva-Lena

  12 november 2017

  Alltså, vad håller de på med på sjukhuset?! Självklart kan de röntga på en gång, eller åtminstone andra gången du kom in!!! De måste väl också ta hänsyn till hur långt du har till vården, finns det ingen empati hos dem som tagit emot dig?! Och eftersom smärtlindringen inte hjälper så måste de väl utreda på en gång!!! Dessutom tycker jag att alla i Sverige ska få leva lika tryggt, alltså borde sjukresor vara fria när man har långt till offentlig vård.

  KRAM på dig, och hoppas nu att du snarast får hjälp!!!

 13. Svara

  Turkulainen

  12 november 2017

  Hoppas att allt ordnar sig. Man ska tydligen vara ung och frisk och orka stå på sig för att få hjälp, onekligen paradoxalt.

  Tänkte bara önska dig en trevlig födelsedag, men det blir lite paradoxalt det också. Så hur ska jag formulera mig? Kanske så här: Jag önskar dig en acceptabel och smärtfri födelsedag.

 14. Svara

  Synnøve

  12 november 2017

  Högkostnadskort är bra. Har uppnått det här med.
  Hoppas nu du får ett bra svar på dina prover och röntgen. Kram vännen och grattis <3

 15. Svara

  Anni

  13 november 2017

  Men hu så du har det! Läste förra inlägget också för att förstå hela bilden, det är ju inte klokt. Ska du vänta till den 27:e för att röntgas och sedan vänta än längre på att få diagnos? Hur i all världen ska du klara dig till dess med den smärtan? Jag har aldrig haft njursten (eller gallsten), men fött fyra barn och då är man i alla fall under uppsikt på sjukhus med kompetent personal. Nog måste du få smärtlindring så du klarar att leva utan plågsamma transporter över halva länet?
  Varm kram, hoppas verkligen att det lättar och att du får hjälp!!!

 16. Svara

  Yvonne Käll

  14 november 2017

  Ja hälsan betyder oerhört mycket. Skönt läsa att du åtminstone har lite mindre smärta nu. Lång väntan på röntgen förbättrar ju inte grundorsaken till ditt onda. Du borde ha fått röntgas direkt tycker jag. Hoppas du vara relativt smärtfritt tills dess.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här