Bloggen Lördagstema

Rubrik: retro

Av
den
25 februari 2017

Veckans rubrik: retro

När jag blir nostalgisk och tänker tillbaka på det som kallas retro så hamnar jag i Helsingfors under min ungdomstid på 70-talet

När jag som 18-åring flyttade hemifrån till min första egna lägenhet så inreddes den i typiskt 70-talsstuk med blommiga gardiner och ryor på väggen.
Färgerna var orange, rött och grönt, förutom all furu på bord och stolar…

Jag valde dock inte gröna medaljongtapeter :mrgreen: för bara tanken på att vara omgiven av illgröna tapeter kändes även då som ett livstidsstraff 😆

Jag tror inte att det skiljde så nämnvärt på inredningsmodet i Sverige och Finland, men vad som definitivt skilde då och även nu är att det i Sverige saknas det eminenta torkskåpet ovanför diskbänken!
Istället för att ha ett torkställ där disken står och rinner av och fyller hela bänken så inreder man i Finland köksskåpet med ställ dit man lyfter upp det nydiskade porslinet. stänger skåpluckorna och vips är det snyggt och rent i hela köksregionen…

En dylik gobeläng som täcker nästan halva vardagsrumsväggen har jag för tillfället liggande på rulle i min garderob.
Efter några år på väggen längtade jag efter att vila ögonen på något annat, men jag gör mig inte av med den för förr eller senare hittar jag en ny bra placering där jag kan njuta av anblicken av skogens vilda djur.

Sammantaget är det textilierna jag mest förknippar med retro, framför allt mattor, ryor och gobelänger.
Det vanligaste retro-årtiondet är väl 50-talet men det minns jag inte själv just någonting av eftersom jag föddes i mitten av 50-talet.
Många samlar på porslin och glas ur olika serier, det märker jag då jag står på loppis och får förfrågningar.
Och visst har min smak ändrat sig, det jag för några år sedan tyckte var klumpigt och fult är numera mest charmigt

Det inkluderar mig själv, i allra högsta grad! Hela jag är ju retro 😳
På fotot Paula står brud i november 1974

Februari månads rubriker har valts av Anki

Andra deltagare är
Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Matfreaket
Tove
Pensionären på ön
Ulla
Musikanta
Yvonne

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  25 februari 2017

  Ojojoj, nostalgi på hög nivå 😛
  Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Kicki

  25 februari 2017

  Ett sånt torkskåp hade min 20 år äldre kusin och jag har alltid varit avundsjuk på det. Om vi någonsin kommer oss för med att renovera köket så ska jag ha det där torkskåpet.

  För några år sedan sa jag ganska barskt till maken att nu Måste vi renovera, vi har faktiskt bott här i 20 år och det är dags nu! Maken är inte den som hetsar upp sig och efter en stunds tystnad sa han, 30.
  Men det var som sagt några år sedan.
  Suck

 3. Svara

  Ninni

  25 februari 2017

  Jamen jösses! Medaljongtapeter! Mina föräldrar renoverade nedre våningen i vårt hus 1970 och då började medaljongtapeterna bli poppis så såna hade vi därhemma. Säkert i grönt eftersom min mamma gillar den färgen men jag har för mig att vi hade röda medaljongtapeter någonstans också. Huvvaligen! Det är säkert därför jag gillar diskreta tapeter nu.
  Vilken fin bild på dig som brud! Men du lär inte varit mer än 18 va? Du ser väldigt ung ut.
  Kramen.

 4. Svara

  Anna/notonmusic

  26 februari 2017

  Det var en söt brud! Torkskåpet har jag blivit bekant med sen vi köpte sommarstället, ägarna före oss finskfödda båda två. Torkskåp ovanför diskbänken. SÅ bra! Märkligt att det inte är mer utbrett!

 5. Svara

  "LillaSyster"

  26 februari 2017

  Fint foto på bruden :party:
  Himla smart lösning över diskbänken, den lever kvar på Gran Canaria, här hemma är den överflödig då det är diskmaskin som gäller — å vad jag gillar den uppfinningen, den och tvättmaskinen är nog bäst!
  Medaljong tapeterna…. har dåligt minne av dem. Vad kan jag varit 5 el 6år då vi flyttade från torpet i skogen in till samhället, det betydde slutet med utedass och enbart kallvatten i kranen. Jo, väl mamma och pappa skulle tapetsera i nya huset och farmor och farfar var med och hjälpte till. Hela vardagsrummet var på kvällen tapetserat i silvriga medaljongtapeter. Men på morgonen då vi kom ner låg allt jäms med golvet. Troligen hade de fått fel sorts klister i färghandeln. Så varje gång jag tapetserar är jag noga med att ha rätt klister och ändå så går tankarna till det där rummet då man ska kolla hur det blev dagen efter.
  Det blev ingen Mello för mig heller – orkar inte se…. det är bara för dåligt. Varför jag sadlade om, jo därför att jag efter 14 år fått nog. Kanske inte utav barnen utan av allt annat, kvällsmöten, helgjobb och dåligt betalt för jobbet man lägger ner och det blev mindre tid för barnen. Någon klassiker blir det inte, har inte tid att träna så mycket och att trampa runt 30 mil på en och samma dag – nej tack! Idag blir det nog fattigt med sol, kom ett lager med vitt sent igår kväll, det är mildväder så det försvinner väl under dagen, eller så kommer det väl mer. Ha det gott! Kram

 6. Svara

  Tove Olberg

  26 februari 2017

  Ja,vi ändrar oss med tiden 🙂
  När du berättar om dina färger i din första bostad så tänker jag på mina som gick i samma färger, jag valde en behaglig brun medaljongtapet till orangea soffa. Köket var mörkt grönt, men gula fönster, och dörrkarmar.Högt till tak. Ugnen var också grön.
  Vilket fiffigt diskställ i skåpet!
  Bruden du är ju så fin, du ser både glad och kanske lite fundersam?
  Ja, retro ger minnen och tankar …
  Må gott 🙂

 7. Svara

  Gunnel

  26 februari 2017

  Jag minns också medaljongtapeterna och ryorna på väggarna. Orange var en mycket populär färg och det passade mig perfekt. Torkskåpet du visar har jag aldrig sett förr. Du sa att man stängde dörrarna….men hur kunde disken torka då utan att lukta skumt? Fanns det nån luftning eller nånstans där vattnet rann av?

 8. Svara

  Karin Eklund

  26 februari 2017

  Jag kom på att jag nog inte har lagt in dig på listan, men det ska det förstås bli ändring på. Visste inte om att du var med i temagruppen, så nu blir jag väldigt glad.
  Bonaderna, ja. De har jag nästan glömt bort, de var ju så vanliga ett tag. Jag minns att ovanför min säng hängde en stor bonad med björnar på. Undrar var den är nu? Säg det, säg det.
  Gardinerna, tapeterna och köksinredningarna var väldigt färgstarka förr. Då var man inte rädd för färg alls.
  Torrskåp är jag uppvuxen med förutom den allra första tiden av mitt liv,. Nu har jag däremot inget torrskåp, konstigt nog….Så det kan bli.
  😕

 9. Svara

  Vonne

  26 februari 2017

  Jag minns särskilt de skarpa färgerna orange, brunt och grönt. Jag var inte heller förtjust i grönt men orange och brunt hängde med ett bra tag. På kläder tycker jag fortfarande bra om brunt men det finns sällan så stort urval bruna kläder i affärerna idag.
  Det där med torkskåp för disken ovanför bänken påminner mig om att precis så verkade de gjort i en lägenhet vi semesterhyrde en gång (ej Finland). Det hade resulterat i att skåpets botten var vattenskadat av disk som droppat när de ställt upp det och hela botten och en sida på skåpet höll på att vittra sönder. Verkar inte vara så bra idé.
  Dock har jag praktiserat liknande hemma när jag haft främmande och mycket disk. Har inte diskmaskin så vi diskar dagen efter. Tills dess gör jag så att disken ställs odiskad i ett underskåp där jag fixat plats och vips har jag aldrig disk står på bänken och ser trist ut. Till vardags ställer jag ner disken i diskhon och sen har jag ett rostfritt lock som täcker hon (inköpt Ikea för länge sedan)—aldrig odiskade grejer på bänken.
  Ha det så gott! Kram

 10. Svara

  Anki

  26 februari 2017

  Minns 70-talets färger och tapetmedaljonger … ojojoj vad jag avskydde dessa tapeter som fanns när vi flyttade in i vår första gemensamma lägenhet i Finspång i början av 70- talet.
  I mitten av 60- talet bodde jag varje sommar på en gård ute på Östgötaslätten – där hade de ett sådant torkskåp för disken och jag minns att jag tyckte det var så praktiskt 🙂
  Så fint porträtt på dig som ung brud … och du är dig allt ganska lik fortfarande!
  Ha det gott!
  Kram

 11. Svara

  Karin

  26 februari 2017

  Åh, sååå mycket sjuttiotal i de första bilderna!
  Och vilken jättefin sjuttiotalsbrud!

 12. Svara

  Hillevi

  27 februari 2017

  Ville söt brud! Tycken och smak har jag aldrig förstått mig på – “en gör så gott en kan”… och trivs man är det så himlans väldigt underbart vackert!

 13. Svara

  Malin

  7 mars 2017

  Mamma o pappa inredde vårt stora hus där jag vuxit upp i bästa 70 tals stil och jag tyckte aldrig om det.

  Ja finnarnas lösning med diskställ har jag sett förut och tycker det är superfiffigt!!

  Kram

 14. Svara

  Gitte

  10 maj 2018

  Det vore helt underbart med en riktigt riktigt knallig illgrön medaljongtapet =) Helst i ärtgrönt! Det livstidsstraffet tar jag gärna =D

  Jag vet inte riktigt det här med finsk och svensk design, ibland undrar jag om inte nödåren under efterkrigstiden i Finland, som definitivt var mer märkbar där än här, inte påverkade modet trots allt och gjorde det svulstigare, svängigare och tog ut formerna lite mer? På något sätt måste man ju glömma allt som hör till, alla stupade, all fattigdom, all svält och brist och arbetslöshet etc. Det är ju också under de åren många av våra föräldrar (jag tillhör en av dem som har finsk utvandrad mamma) valde att söka lyckan i ett annat skandinaviskt land. Och som bidrog till att min generation och senare generation tappade mycket av den finska roten eller myllan helt. Jag har språket talmässigt. Mina barn har det inte. Det kan jag sörja ibland, fast att jag vet att jag knappt vet vad jag sörjer.

 15. Svara

  Gitte

  10 maj 2018

  Det vore helt underbart med en riktigt riktigt knallig illgrön medaljongtapet =) Helst i ärtgrönt! Det livstidsstraffet tar jag gärna =D

  Jag vet inte riktigt det här med finsk och svensk design, ibland undrar jag om inte nödåren under efterkrigstiden i Finland, som definitivt var mer märkbar där än här, inte påverkade modet trots allt och gjorde det svulstigare, svängigare och tog ut formerna lite mer? På något sätt måste man ju glömma allt som hör till, alla stupade, all fattigdom, all svält och brist och arbetslöshet etc. Det är ju också under de åren många av våra föräldrar (jag tillhör en av dem som har finsk utvandrad mamma) valde att söka lyckan i ett annat skandinaviskt land. Och som bidrog till att min generation och senare generation tappade mycket av den finska roten eller myllan helt. Jag har språket talmässigt. Mina barn har det inte. Det kan jag sörja ibland, fast att jag vet att jag knappt vet vad jag sörjer.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 43
 • 172
 • 1 654 290
 • 5 125
 • 66 098
Sök här