Bloggen

Samarbete i fårhagen

Av
den
27 juli 2022

Tänk att jag tycker den här vyn med en flock får ser rent pastoral ut

Fåren betar lugnt och bevärdigar inte mig eller Daniel med en blick

tripp – trapp – trull går vi på led

Redan ifjol slogs jag av hur tysta de här fåren är, får brukar vara rätt högljudda av sig och bräka så fort någonting händer

Jag skulle ju gärna vilja bli lite närmare bekant med dem, och få ögonkontakt när jag går fram till stängslet…men, jag får ha lite tålamod

De njuter av det färska gräset och jag kan höra när de river loss stora grästuvor och tuggar ihärdigt, inte har de tid med gamla tanter eller hundar…

Ser du prickarna på himlen i fotot? Det är svalor som flyger och helt orädda dyker ner bland fårskallarna som dödsföraktande kamikazepiloter.

Svalorna är på jakt efter sin middag!
Tänk så smart: fåren lockar insekter till sig, svalorna flyger och fångar insekterna, befriar fåren från irriterande bitande flygfän och får själva magen full av smaskiga myggor
Bra samarbete som gynnar alla!

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  27 juli 2022

  Får gillar jag- Är uppvuxen med dem i Norge uppe på fjället och även ett gång getter-
  Visst är det perfekt så som naturen samarbetar; fåren, svalorna osv- Och så människan då som har glädje av fåren-
  Fina bilder! Och det känns verkligen idylliskt-

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Du bodde i ett vackert landskap i barndomen. Både fjäll och getter!
   Kram

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  27 juli 2022

  Det där är bra samarbete det. Undrar om inte den där rasen heter norsk spelsau. I alla fall här, men vad dem heter i Sverige vet jag inte. Men dem är trevliga. Nu är det godnatt härifrån.

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Vad du kan, själv känner jag inte till olika får-raser. Gick idag förbi en flock med getter, vilken skillnad på ljudnivån! Fast, jag gillar getbräkandet, men kanske inte dygnet runt. Ha nu en skön sommarhelg, det börjar allt skymma om kvällarna.

 3. Svara

  bpz3

  27 juli 2022

  Nästan ett “filosofiskt” inlägg det där med att svalorna fångar insekterna, befriar fåren från bitande flygfän och mumsar av myggorna. Aå har jag aldrig tänkt om jag ska vara ärlig. Har inte sett ett levande får på 60 år – ungefär alltså. Har sett några hos dig och på en blogg som ibland rapporterar från Gotland. Men deras får lär ju ha en annan färg en “vanliga” får.
  Med detta sagt så ÄLSKAR jag lammstek från Nya Zealand lamm alltså. De inhemska är alldeles för “sega”, då de slaktas betydligt senare än de på Nya Zealand;-)

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Förr i tiden brukade vi beställa ett halvt lamm som vuxit upp i vår närhet. Det köttet var gudomligt. Nu som enastående är det möjligt, kan ju inte äta lammstek varje dag…
   Har inte haft några anmärkningar på kött från Nya Zealand heller..

 4. Svara

  Äventyret framtiden

  28 juli 2022

  Jag är en fårfrälst tjej. Jag har haft egna får och jag trivdes som fisken i vattnet med att vara fåraherde.
  Jag håller med om det pastorala.
  Det är gott med samarbete av det där slaget.
  Den ena blir av med och den andra får. Toppen!
  Kram från gränden

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Idag bräkte fåren en aning, men senare gick jag förbi byns getflock, o jisses, när den första geten upptäcker mig börjar kören sjunga och bräka…men gulligt när man slipper höra det dygnet runt. Ystade du fårost? Fredagskram från pörtet

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  28 juli 2022

  Åhhhh <3 Jag hoppas vi får "våra" får hit utanför huset, då kan man stå och prata med dom och bjuda på lite annat än gräs att äta 🙂
  Naturen har verkligen klurat ut finurliga saker, samarbete är fint det <3 Kram på're

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Vad bjuder du fåren på då??? Jag har så många så det funkar nog inte, men vore kul att testa o se om de kommer närmare eller om de fortfarande struntar i mig och knäppa jycken. Fredagskram

 6. Svara

  Anna-Lena

  28 juli 2022

  Bra samarbete.
  Vackra djur!
  Att man slaktar och använder kött på vuxnavdjur, det är ok i min värld. ..även om jag ogärna äter får…Men lammkött. Nej, tack Barnamord är inte min grej…
  Min konstiga reflektion kring ditt inlägg, som inte alls handlar om det…
  Kram

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Du pratar barnamord förstår jag…och jag förstår din synpunkt och respekterar den. Men att äta gamla får som av ålderdom går till slakt, det kan man inte göra, finns inget segare och torrare…Kram

 7. Svara

  Minton

  28 juli 2022

  Så rogivande att titta på fåren. Tänk så finurlig naturen är svalorna får mat och fåren slipper krypen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Jag tycker vi har haft väldigt lite mygg och andra flygfän i sommar, så jag är glad att svalorna får lite omväxling i menyn för nog brukar fåren störas av rätt mycket surrande. Står man bara stilla ibland och iakttar så får man både nya ideer och insikter. Fast, det tog mig över 60 år att begripa…Helgkram från oss

 8. Svara

  Anki

  28 juli 2022

  Ett härligt inlägg om får och svalor! Naturen är fantastisk!
  Kram

 9. Svara

  Kicki Fredlund

  28 juli 2022

  Det är så rofyllt med betande djur, det spelar ingen roll vilken sort de tillhör.
  Kram

 10. Svara

  Jossu

  28 juli 2022

  Får är väldigt fina djur och rogivande att titta på när dom betar. Vi har en flock får som går och betar cirka 15 minuters promenad från mitt hem. Men tyvärr tenderar dom att gömma sig bland träden så dom syns sällan.

 11. Svara

  Skyttlat

  28 juli 2022

  Hej!
  När jag läste rubriken så Trodde jag att Du hade skaffat en BorderCollie? 😀
  Själv gillar jag getter bättre? Tänk så välordnad naturen är? Synd att svalorna minskat i antal, beroende på att lantbruk en inte får ha dom bygga bo och flyga fritt som förr. Har visst med nån sjukdom att göra?
  Apropå sjukdom så har jag fått Bältros, men jag tror jag klarar mig bra, eftersom jag inte har speciellt ont? Fick medicin idag som jag ska äta en vecka. Nog om sjukdomar!
  Ha det så gott och kram!

  • Svara

   Paula

   29 juli 2022

   Ack nej, ingen border collie här, det räcker gott med chihuahuan! Jag gillar också getter, mer än gillar, funderar på att bli getbonde i nästa liv. Eller fäbodkulla…Bältros, din stackare! Jag har faktiskt också haft det men det var många år sedan och det jag minns är att det var smärtsamt. Hoppas du kommer lindrigt undan med hjälp av medicinen. Försökte besöka din blogg, har du inte kvar den? Fredagskram från pörtet

   • Svara

    Skyttlat

    2 augusti 2022

    Jo, bloggen är kvar, men jag försökte med WordPress men gillar inte den, så jag hoppade tillbaka. Ligger under min domän skyttlat.se eller skyttlat.blogspot.com
    Hoppas Du hittar? Ha det gott!

 12. Svara

  LillaSyster

  28 juli 2022

  Ett perfekt teamwork! Brukar också stanna och lyssna då kor och får betar ?

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  28 juli 2022

  Ett väldigt bra samarbete som gynnar alla 😀 Vilket fint inlägg och vilket lugn det förmedlar. Rena mindfulnessen. Så heter det nog inte men du förstår säkert 😀 Jag hoppas att fåren snart lär sig att den där tanten och hunden är det trevligt att hälsa på.
  Kram

 14. Svara

  Susjos

  28 juli 2022

  Naturen är fiffig, eller djuren menar jag! Så fina fåren är, snart kanske du får klappa dem!
  Ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 98
 • 138
 • 1 654 174
 • 5 124
 • 66 091
Sök här