Nu blir det reklam!

Idag trillade den ner i brevlådan…

Den rykande nya boken Lär hunden söka svamp
Helena Andersson som har skrivit boken är en “gammal bloggvän” som jag följt i många år och som jag också haft glädjen att träffa.

Du får enkla handfasta råd och boken är rikt illustrerad med Helenas foton på både svampar och hundar.

Helena har jobbat med svampsök med hund i inte mindre än 16 år och har hållit kurser i 11 år.
Helenas hemsida hittar du här

Jag rekommenderar varmt den här boken till dig som är hundägare och vill jobba med din hund.

När vi ändå pratar svamp så vill jag också tipsa om en helt underbart vacker bok som jag lånade på biblioteket

Svampskogens hemligheter som är avsedd för åldrarna 9-12 år.

De helt magiska illustrationerna är gjorda av Mattias Olsson i akvarell, linoleumsnitt och blyerts.

Nu blir jag ju riktigt sugen på svamp!
Tyvärr har jag inga bra svampmarker på gångavstånd där jag bor, och några gula kantareller har inte lyst mig i ansiktet i skogen trots att jag sett flera bildbevis för att de har ploppat upp.
Men, mina favoritsvampar är soppar, framför allt KarlJohan, och soppar hittade jag ifjol så jag hoppas på minst lika god svamplycka i höst.

4

17 Comments:

 1. Håller tummarna för att du hittar mycket svamp lite längre fram på säsongen. Båda böckerna ser trevliga ut. Fin reklam ?

 2. Såg kantareller idag. Får ta en plockarrunda…men har ju ingen hund.. Så det blir det det blir!

  • Såg? Tog du inte med dem hem??? Jag ska plocka mer blåbär imorgon och hoppas då att det gömmer sig några gulisar i närheten…vem vet

 3. eklundk14gmailcom

  Lycka till med att Daniel blir en utmärkt svamphund och att ni tillsammans hittar det goda naturliga som växer i skogen.
  Jag brukade använda grannens King, för många år sedan detta, när jag gick till skogs för att motionera både den och mig. Mina egna hundar fick springa fritt men inte Kingen. Han blev en mästare på att hitta kantareller. Kingen var överfet och behövde motion men hade jaktinstinkt i sig så därför halsband och koppel på honom.
  Jag lärde honom aldrig att hitta svampen, han hittade den alldeles själv. Efter det gick vi ännu oftare ut på våra svamprundor, Kingen och jag. Emma och Herbert strosade, nosade på i sin egen takt i vår omgivning.

  • Jag kommer inte att försöka lära Daniel svampsök. Han trivs bäst med att bara få gå o nosa i skogen i egen takt. Blinka försökte jag lära, gick ganska bra, men jag har själv så dåligt tålamod. Att behöva träna med en enda kantarell man lagt i kylen var inte så kul heller, hihi. Så kul att höra om dina svampturer med hundarna! Vad vore livet utan djur…Kram

 4. Kul att testa att lära hunden söka svamp. Vet att dottern med labradoren Curre tränade ett tag och det gick ganska bra. Men sedan blev det fokus på vården för hans del. Han “utbildade” sig till vårdhund så då tog det över.
  Kul nu om du testar med Daniel-
  Kul också om andra fick tips om boken.
  Boken för barn om “Svampskogens hemlighet” gillade jag också.
  Fina tips.
  Kram

 5. Ja, men då kan du ju lära upp Daniel att han lär sig att nosa upp soppar till exempel.
  Håller förresten helt med dig, jag bara älskar Karljohan. Har ingenting emot Kantareller eller trattisar heller, men Karljohan är min favo.

  PS. EM för damer 2020 pågår i England. Finalen är på söndag, och Sverige blev precis utslaget ,ed 4-0 mot värdnationen England. Å jag som trodde att jag skrivit det så tydligt att Euro2022 pågick i England, men icke… DS.

  • Vi pratar om lite olika saker, jag pratade om friidrotts-EM som snart går av stapeln. Det sker i Munchen 15-21 augusti! Många mästerskap blir det…

 6. Mirjam Halvarsson

  Vilka fina böcker!!! Vi behöver inte mer svamp i år, även om det är trevlig att plocka. Vi har kvar så mycket från i fjol och syster äter inte gärna svamp :) Igår hittade jag årets första, en björksopp så nu är säsongen igång. Kram på’re

  • Det är nog jakten på svampen som är det roligaste. Men, förra året var katastrof, jag har inga nära svampskogar. Tänker med saknad på alla svamputflykter med väninnor och alla hundar…suck. Det var tider det…Inte en sopp har jag sett, i början av säsongen brukar det mesta duga till mig, bara känslan att rensa och slänga i pannan! Kram

 7. Jag hoppas min bok kommer idag :)
  Tack för tipset om Stefan Castas härliga barnbok om svamp – den måste jag förstås ha, eller kanske är det mest Charlie som behöver den :)
  Kram

 8. Så fina böcker med vackra bilder. Tycker också att Kark Johan är godast och minns att det för några år sedan fanns massor i skogen. Hoppas Daniel blir duktig svamp hund
  Kramar från oss

 9. Det är inget fel i att göra reklam för något som är bra och särskilt inte om man känner den som står bakom :D Verkligen en vacker och lite kul bild på rådjuret mitt bland kantarellerna. Så det är de som snor de fina svamparna innan vi hinner leta upp dem :D Mina hundar var med när vi plockade trattisar men de både åt och satte sig på svamparna. Det gjorde inget när vi hittade stora mängder :D
  Kram

 10. Pingback: Det är mycket nu… – ANKIS BILDBLOGG

 11. Jag har skrivit upp Svampskogens hemligheter på min att-läsa-lista. Boken ser helt ljuvlig ut. Och tack för tipset på svampbok, jag har inte hund men kanske kan ha behållning av boken ändå?

Kommentera