Matrecept och kökstips

shakshuka som jag vill ha den!

Av
den
22 augusti 2018

Nu har jag provlagat några recept på den tunisiska rätten shakshuka och funnit min egen variant där kryddningen passar min smak!

Visst vill du prova?
Du behöver för 2 personer:
1 aubergine i cm-skivor
god olja och salt
1 tunt skivad lök
1 burk (400g) körsbärstomater
1 tsk honung
2 hackade vitlöksklyftor
1 krm gurkmeja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk sambal eller harissa
1 msk rödvinsvinäger
2 ägg
Till servering: färska spenatblad, smulad fetaost och ett gott bröd att suga upp såsen med

Börja med auberginen, lägg skivorna i smord ugnsform, strö över rejält med salt och ringla över god olja, jag använder rapsolja.
Stek i 200 grader en halvtimme, vänd skivorna efter en kvart.
Blanda vitlök, gurkmeja, paprika och spiskummin i en bunke.

Vänd ner auberginen och blanda väl.
Fräs löken i olja i en gryta. Rör ner burktomaterna och honung, koka ihop några minuter. lägg i auberginen, tillsätt vinäger och sambal.

Gör två gropar i såsen med en slev eller sked och knäck i äggen. Täck grytan med lock och låt sjuda några minuter tills äggen stelnat.

Lägg spenat i botten på tallriken, sleva upp ägg och sås och aubergine ur grytan, smula över fetaost och njut!
Jag smaskade i mig en o en halv portion inklusive bägge äggen, men fick sås över.
Den tänker jag dryga ut med en burk vita bönor, så har jag en god lunch i morgon också..

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    BP

    22 augusti 2018

    Det verkar finnas hur många olika versioner som helst av den rätten. Såg att Anki också testat Shakshuka efter din första variant. Jag ska absolut också laga Shakshuka, fast till hösten och/eller vintern. Kryddstarka grytor är för mig typisk höst- och vintermat när det är ruggigt ute.

  2. Svara

    Ninni

    22 augusti 2018

    Låter gôtt. Undrar hur min sambo skulle ställa sig till den maten?? 😉

  3. Svara

    kajsalisasblogg

    22 augusti 2018

    Många ingredienser, men det såg gott ut.

  4. Svara

    "LillaSyster

    23 augusti 2018

    Härligt! ? Jag lagde min på pumpa! Kram

  5. Svara

    Anki

    23 augusti 2018

    Verkar som en god variant 🙂 Jag kommer säkert att testa 🙂 Tack, tack!
    Kram

  6. Svara

    ibod11 - Ingrid

    23 augusti 2018

    Det här blev jag riktigt sugen på. Jag kan byta ut honung mot agavesirap och fetaosten finns det ett veganskt alternativ till. Aggen får jag skippa men det blir nog väldigt gott ändå 😀 Tack för receptet. Jag sparar det.
    Kram

  7. Svara

    Ditte

    23 augusti 2018

    Jag testade det förra receptet du gav mig och tyckte det var helt ok. Ska nu givetvis prova detta. Stort tack! Och det ser väldigt gott ut.
    Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 205
  • 144
  • 1 676 959
  • 5 241
  • 67 758
Sök här