Bloggen

Skägglav och annat hälsosamt

Av
den
4 januari 2007

Trots det dåliga dagsljuset tog jag igår under min promenad kort på

skägglaven som växer på våra träd.
Varför då, kanske du undrar?
Jo, för växer det skägglav på träden så är luften ren och frisk!
Skägglaven var förr vanlig i hela landet, men då den är känslig för luftföroreningar så har den minskat drastiskt. Enligt vissa källor finns den kvar mest i Norrland, men här växer den på många äldre träd.
Skägglaven innehåller urinsyra som är bakteriedödande. Därför användes den tidigare i sårvård. Dessutom använde man den torkad och mald för att dryga ut mjölet under svältåren.
Växer det någon skägglav där du bor?

I övrigt kan jag nämna att min hurtfriska stavgång förorsakade följande:
-ett ömmande knä, någonting gör ont långt in i vänster knä
-längs vänster skulderblad någonting som liknar nackspärr men som sitter längre ner och gör ont när jag rör på huvudet
Annars är det bara bra…..”ler”
Idag har det regnat småspik hela dagen så vi tog en inköpstur in till stan.
Men i morgon gör jag ett nytt tappert försök!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Monica

  4 januari 2007

  Nu vet jag det….om skägglaven, alltså. Njääää, jag tror inte jag sett det i närheten av där jag bor – ser inte så mycket skog över huvud taget.

  Gör du fel då du stavgår, tro?? Efter vad jag hört så ska det till en viss teknik för att det ska bli rätt. Jag har ingen aning för jag har inte riktigt kommit igång med mina stavar.

  Kram

 2. Svara

  Sylvia

  4 januari 2007

  Någon skägglav har jag inte sett. Däremot växer det svampar på träden i massor här söder om Stockholm. Det är väl inte direkt bevis på frisk luft antar jag.

 3. Svara

  Gunvor

  4 januari 2007

  Här i våra skogar växer det skägglav. Jag brukade plocka och ta på mej förr när barnbarna var små.Göra mustasch o skägg,när vi var ute i skogen. Så då har vi nog frisk luft här då.Jag har provat stavgång för första gången idag.
  I kväll har det regnat här också.Såå trist. Vet inte vad jag gör om snön smälter bort igen!!!

 4. Svara

  Lotta

  5 januari 2007

  Det kanske inte är så bra att vara ute och gå iaf 🙂
  Jag måste bo i ett område med dålig luft.. har aldrig sett skägglav. Men men man får hålla tillgodo med det som bjuds 🙂
  Tänk, vad mycket nytt det finns att lära.. något nytt varje dag.
  Ha en bra dag,
  (kan det vara träningsvärk du känner?) Stavgång påfrestar och vad jag läst använder man muskelgrupper som annars är stilla.

 5. Svara

  Kicki

  5 januari 2007

  Jodå, skägglav har jag sett här och där, men visste inte att de har de egenskaper som du beskriver. Tråkigt att det inte fungerade med stavgång, det ska ju vara så hälsobefrämjande. Jag klarar det inte heller, får faktiskt ont på samma ställen som du beskriver. Jag kan dessvärre inte cykla heller då får jag också ont i axlarna och nacken. Ja,ja man ska väl känna att man lever. Det finns ju annat man kan göra, som just nu t.ex ska jag åka till skogen och sökträna med Jolly i solens sken.
  Kram
  Kicki

 6. Svara

  Pia

  5 januari 2007

  Hurtfriska stavgångar kan tydligt ge problems 🙂
  Nä du den där skäggiga växten har jag då aldrig sett.
  Ha de fint o en trevlig helg.. den sista Julehelgen på ett tag.. Själv ska jag packa ner tomtar o ta ur granen ur foten idag eller blir det kanske i morgon..
  Kram på dej

 7. Svara

  Helena

  5 januari 2007

  Jodå, här är skogarna fulla av skägglav!
  För att inte tala om alla andra konstiga lavar och mossor……..
  Har precis kommit hem från en skogsrunda och nu ska
  Sigge i duschen.
  Gyttjebad är kanske bra för pälsen men stanken!!!!!

 8. Svara

  Pialill

  5 januari 2007

  Såg också skägglav idag..(tror jag). Fotade men det blev suddisuddigt. 🙁
  Strålande vackert väder här idag..
  Trevlig helg och kram..

  *Å grattis till guben din som fått jobb. 😉

 9. Svara

  Pia

  6 januari 2007

  Nämen herre je lilla vän allt på grund av stavgången.. du måste ha gått fel eller halkat till 🙂 Inget kulet.. själv sitter jag med en ischias som kom huggs fluxs då jag hade “varit duktig” hos mamma idag.
  Visst har du rätt i det där med naturliga tillgångar, de skulle prövas mycket mer.
  Tjing o ha en finemang helg trots allt..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 314
 • 380
 • 1 635 185
 • 5 092
 • 65 629
Sök här