skyltsöndag

Skyltsöndag # 259

Av
den
26 april 2020

Jag tillägnar denna veckas skyltsöndag till gamla Fredriksbergs bruk som nu kommer att rivas efter många långbänkar.
Just nu pågår en utställning på vårt bibliotek där vi boende kan läsa oss till hur man planerar att detta gigantiska arbete ska genomföras och när.
Det finns också förslag om vad man kan använda området till då byggnaderna är rivna och området sanerat.

BP förvaltar skylt-temat som man snabbt blir beroende av och du hittar flera skyltare här

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  26 april 2020

  Jag hoppas att det blir en kombination av motionsspår och den historiska vandringen, en jättebra kombo! Tack för info och fint skyltat, Paula…kram på’re

 2. Svara

  Karin

  26 april 2020

  Informativt och bra inlägg! Men vad tråkigt att man måste riva. Det var ju ofta gedigna byggnader, de där gamla industribyggnaderna. Jag var i några år inblandad i arkivsatsningarna i Grängesberg, där man lyckades ta tillvara både Jakobina gruvstuga, maskinhallen och andra gamla stadiga byggnader. Hoppas kommunen gör något bra av det!

 3. Svara

  byblixtra

  26 april 2020

  Intressant att läsa om bruket. Tråkigt att det har fått förfalla men samtidigt svårt att ta hand om sådana byggnader när de innehåller en del gifter som skulle ha sanerats för länge sedan. Har det stått tomt sedan 1972?
  Märklig situation med fastigheter utan ägare och förstår att det inneburit en hel del arbete för kommunen med att reda ut var som gäller.

  Bilden på skorstenen från ovan är läcker.

 4. Svara

  Ditte

  26 april 2020

  Så bra att det är en utställning på ert fina bibliotek som åskådliggör brukets historia. Väldigt intressant läsning. Stort tack! Kan också tycka att det är trist att bruket kommer att rivas men underhållet verkar rejält eftersatt. Och detta med gift i marken är ju genast knepigt.
  Funderade också på att bruket stått tomt så länge.
  kram!

 5. Svara

  BP

  26 april 2020

  Vilket inlägg! Som du vet är jag ju extremt svag för sådana byggnader. Älskar dom och gråter när jag ser att de rivs. Men det är klart, är jorden förorenad så har man kanske inget val, men det svider ändå. Så fina tegelstensbyggnader för att inte tala om skorstenen som ju kunde ha förblivit ett landmärke.
  Att göra om en i mina ögon så charmig fabrik till ett motionsspår (gäsp) och en industrihistorisk vandring utan verkliga byggnader tycker jag är bara larvigt. Men det är jag det.
  Blir alltid så upprörd när jag ser sådana projekt som har bollats runt, runt, runt i många år och så river man det hela. Enklast så och ersätter det med nåt så trist…

  Nej, jag “kritiserar” inte ditt bidrag till Skyltsöndag. Tvärtom, för det är jättebra och väldigt informativt. Hoppas du förstår!!!
  Så tusen tack för infon och länken:-)

 6. Svara

  Anki

  27 april 2020

  Trevligt och intressant inlägg – och kul med alla bilder. Jag tycker det är synd att det rivs, men det kostar väl för mycket att underhålla de gamla byggnaderna …
  Kram

 7. Svara

  Minton

  27 april 2020

  Spännande att läsa om bruket och tråkigt att det måste rivas. Gillar gamla industribyggnader för dom är vackra. Men när marken är förgiftat finns inget annat.
  Bilderna är så fina speciellt skorstenen
  Kramar från oss

 8. Svara

  Ama de casa

  27 april 2020

  Jag tycker det är tråkigt att såna anrika gamla byggnader rivs. Synd att man inte kan sanera marken istället.

  Ha en fin start på veckan!

 9. Svara

  Karin Eklund

  27 april 2020

  Herreminje så mycket tegelstenar det kommer att bli av allt detta när de river. Får nästan ångest för att de kanske bara kastas och aldrig blir återanvända igen. Synd är det att det rivs,absolut. Sen undrar jag hur du har lyckats ta dig upp ovanför skorstenspipan. Hisnande Paula! Tack för intressant skyltning och all information .

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 april 2020

  Ojoj, vilket arbete och vad mycket de måste tänka på. Jag hoppas att de verkligen får bort allt som är miljö- eller människofarligt. Ett grönområde med motionsspår eller vandringsled skulle väl vara en perfekt lösning för området. Ännu fler promenadalternativ för dig och Daniel 😀
  Kram

 11. Svara

  kajsalisasblogg

  28 april 2020

  Tråkigt, gillar gamla industrimiljöer. Skulle var kul att smita in där och HDR-fota med kameran.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 73
 • 382
 • 1 718 645
 • 4 910
 • 63 186
Sök här