Bloggen Matrecept och kökstips

Slowcooked Påskalamm

Av
den
2 april 2018

På påskdagen var det äntligen dags att tillaga det hett efterlängtade påsklammet!
Då hade steken legat och gosat sig i en kryddmarinad i tre dygn!
Jag blandade ½ dl grovt salt, 1 msk socker, 20 pepparkorn, 3 pressade vitlöksklyftor (ju fler desto godare om du frågar mig), torkade örtkryddor, ta vad du har hemma, jag hade basilika och timjan, rosmarin och dragon är också gott.
Jag penslade ca 1,5 kg stek med olja och klappade sen in kryddblandningen. Därefter fick köttet ligga i kylen i dubbla plastpåsar. Jag vände på steken när jag kom ihåg…

Igår morse satte jag klockan på ringning kl 7! För då skulle min stek in i ugnen.
Lassade över den i en ugnsform och sen in i ugnen 100 grader, i 10 timmar!!!

Jaa, detta är riktig slowcooking och inget annat!

Den må se lätt misshandlad ut efter tio timmar i ugnen men den är så mör så ni kan inte ana!
Att skära upp den i fina skivor är bara att glömma för köttet faller nästan sönder, men vad gör väl det när det smakar gudomligt gott!

Rinner snålvattnet nu? Det borde det definitivt göra!
Jag serverade härligheten med en rotsaksgratäng toppad med chevre, lättkokt broccoli och syltlök för att erhålla lite syra i rätten. En god rödvinssås hade också funkat utmärkt!
Jag bjöd exet på middag, och jag lovar att det uppskattades…

Annars har det varit glatt i påsk, vägarna är bitvis isigt hala och solen har lyst från en klarblå himmel men någon värme att tala om har vi inte haft och idag fick vi fakta, i Dalarna råder ännu vinter enligt SMHI

Jag håller väl med om att det kommer att dröja innan man sätter sig på en parkbänk och riktar näsan mot solen…

Det vimlar av turister och en del har hittat till vår loppis där jag har tillbringat ett par dagar.
Alla har varit så otroligt positiva och glada, förutsättningarna för skidåkning har varit helt ultimata både i backen och i spåren och man har haft mycket aktiviteter för alla åldrar.
Nu pågår sista vinterveckan som backarna har öppet, det är påsklov och varenda stuga är uthyrd.
Inte lugnet före stormen, men väl stormen före lugnet, för sen lägger sig en tystnad över bygden tills sommarsäsongen tar vid!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  2 april 2018

  Jo du det rinner så att det är en pöl framför tangentbordet. Men varför satte du klockan på ringning – du kunde ju stoppat in köttet när du gick och lade dig och vaknat till en underbar doft =) Så brukar jag göra när jag lagar pulled pork. Men jag ska absolut testa med lamm nästa gång.
  Kul när loppiset är välbesökt, för då går ju tiden fort när man jobbar.
  Den där bänken får allt lov att tina fram lite till innan du kan sitta och vila benen. Du ha en fortsatt härlig måndag! Här skiner solen men vinden är så kall så kall- men jag har trotsat den och varit ute och plockat ner alla ljusslingor och pysslat med lite annat smått och gott =) Kram

 2. Svara

  BrittMarie

  2 april 2018

  Kära nån vad mycket snö ni har! Här har varit grått och kallt, utom idag. Det tar på snön bara utav ljuset tror jag. Det är spännande att se skillnaden hur olika det är i Sverige. I Skåne var det ju snöstorm. Påskalammet såg verkligen smarrigt ut. Jag förstår att det föll exet i smaken.
  Kram

 3. Svara

  Anki

  2 april 2018

  Ser verkligen underbart gott ut – synd (eller kanske tur) att man inte kan känna doften 🙂 Jag hade nog gjort som “Lilla Syster” och ställt den i ugnen på kvällen …
  Kram

 4. Svara

  Ditte

  2 april 2018

  Så gott det låter med just din lammstek. Och trots att jag inte är ett “fan ” av lamm!så hade jag med stor glädje provat di stek. Absolut! Kan tänka mig att din gäst åt med god aptit. Kan nästan känna doften från lammsteken hit.
  Vackra bilder från din trakt. Roligt med många turister och besök på loppisen.
  Önskar dig en fin “annan” kväll.
  Kram!

 5. Svara

  Ninni

  2 april 2018

  Måste erkänna att jag knappt ätit lamm. Uppväxt i ett bondhemman med först tjurar och grisar och sen kor, grisar och hereforddjur och med en mamma som inte gillade får eller lammkött så blev det aldrig att pröva. Sen var det några år då det inte var så poppis med lammkött. Nu bor jag med en man som inte alls vill äta lammkött. Vad göra? 😀
  Kul att ni har full rulle i byn.
  Här är det också fortfarande vinter vad jag förstått.
  Kramen.

 6. Svara

  BP

  2 april 2018

  Alltså då åt vi nästan samma mat igår. Marinaden var densamma, dock utan socker. Slowcookade lammet inte heller direkt utan lät det stå i ungefär tre timmar på 125 grader. Otroligt gott! Å då min man är engelsman blev det “roast potatoes” till. Han avstod som ur är från mintsåsen;-)

  Kul att se att det finns faktiskt asfalt på era vägar, ett solklart vårtecken i mina ögon;-)

  Inte fel med turister i byn, då blir det ju lite inkomster också. Å nollåttorna har ju lov den här veckan så… Å snö finns det ju så det räcker. Hoppas att även din loppis drar in lite pengar!

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 april 2018

  dottern gör sånt kött, långsamt (jag har länk till en fin brittisk film)

 8. Svara

  Åke

  3 april 2018

  Ja jag måste plocka fram en servett och torka mina mungipor 🙂 Pakbänken dröjer några veckor… det börjar bli lite vår på vägarna… men annars har vi nog liknade klimat. Koltrasten dök upp i söndags till morgonkaffet, det var riktigt sprättig, han inte få upp kameran en, trotts att den ligger på bordet. Snöskorna mina är jag inte riktigt överens men ännu, ändå gick det lätt att gå hem i dem i lördagens fullmåne, utför var det lättare vilket jag inte trott. Grannen och jag gick högt upp på ett berg… kylan gjorde att vi inte gick som vi tänkte… jag var utrustad men det kylde liksom på ändå… det vart nog -12-13 grader… Jag har dem till att gå runt till mina byggnader och skotta, och gå ut i skogen liksom på promenad… min granne Thomas är pensionär och jag har fått intresset genom honom. Mina är lätta av aluminium, Thomas är i plast och jag skulle tippa på att han väger runt 70-80 kg, dvs han är mindre och smidigare. Mina klarar upp till 120 kg och är egentligare klumpigare än grannens, jag väger 93. Jag fick köpa mina på nätet, min storlek var slut i butiker på stan. Det har varit hög åtgång i vinter ja. Thomas har gjort som stigar i skogen som han går mycket på, han är även fågelskådare och har även satt upp en uggleholk. Så stigarna vár lite smalare än vad mina skor var gjorda för… Men de bär bra och duger så att säga. Ska jag ut på längre turer får jag nog fundera mer på en annan typ. Grannen använder sina mycket mer till sina fågelgrupper så att säga också. Jag vet att han vart rekommenderad sina av medlemmarna… men dessa skor gick inte att uppbringa. Känner du någon som har att låna ut före så rekomenderar jag det. Det kommer givetvis att bli fler promenader i snön i skogen, det var tänkt söndagens natt i månens sken igen men vid 23.30 tiden började John Blund dra i kroppen… jag hade stativet laddat och kameran stod i hallen… jag fick inga bra bilder natten före pga fel val av ett omprovat objektiv. Ibland vinner man och ibland förlorar man ? Man kan liksom inte både ha ryggsäck och stativets ryggsäck tillsammans… kameran fick bara åka med liksom och det lätta stativet… det var inte menat som en fototur i begynnelsen… utan vi skulle titta på de vackra skuggorna, alla djurspår, kanske höra någon uggla och bara komma ut i naturen dit man aldrig kommer på vintern och naturligtvis månens sken. Det här är ställen jag besöker mycket på våren innan gräset blir för högt, jag brukar gå olika stigar till en tjärn och mina fyrbenta vänner älskar att vara med. Jag har varit i många skogar, har egentligen älskat skogens natur sedan barnsben och har ett bra orienteringssinne. Söker upp bäckar, utsiktsplatser osv.

 9. Svara

  Ama de casa

  3 april 2018

  Jäpp. Snålvattnet rinner… En sån där anrättning vågar jag mig inte på, har bara en liten bänkugn och jag litar inte på den att gå så länge i sträck. Älskade att göra tjälknöl förut, men då hade jag en “riktig” ugn 😀

  Här har det också varit stormen före lugnet nu i påsk. Nu lugnar det ned sig en aning fram till juli/augusti då den verkliga stormen kommer.

  Ha en fin tisdag!

 10. Svara

  Karin

  3 april 2018

  Lamm äter jag inte, klarar knappt av doften, så någon bra middagsgäst hade inte jag varit.
  Bra med loppis och är det välbesökt så blir det extra KUL.
  Ha en fin vecka!
  Kram Karin

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 154
 • 497
 • 1 652 576
 • 5 119
 • 66 012
Sök här