Läst

Jag har läst..

Av
den
3 april 2018
Giftfri - Ett rent liv utan tillsatser Bokomslag Giftfri - Ett rent liv utan tillsatser
Martina Johansson, Fanny Lindkvist
miljö, ekologi
Bokförlaget Forum
2018
251

Aldrig har väl vårt miljöfokus varit större än idag.
Det har kommit att omfatta allt från mat till medicin och skönhetsprodukter. Det ökande intresset genomsyrar samhället och sprids som en löpeld via sociala medier. Men få vet hur enkelt det är att tillämpa i vardagen.
I boken tas gamla husmorsknep till vara samtidigt som man blandar dem med moderna tillvägagångssätt.
Massor av tips och lösningar för hela familjen, från hemmets innersta vrå till utlandsresan, trädgården och hur man bör tänka kring mat och dryck.
Författarna ger konkreta råd för ett giftfritt liv inom områden som hygien, skönhet, husdjur, kläder, tatueringar och leksaker.
Här finns gott om inspiration för alla, både för nybörjaren och för den som länge intresserat sig för en giftfri livsstil.

Jag tar nog ganska lätt på detta ämne, rätt eller fel kan andra avgöra.
Visst håller jag med om mycket, gifter behöver eller ska vi inte få i oss och mycket av det vi handlar är helt onödiga produkter som går att ersätta med helt naturliga ingredienser.

Boken är pedagogiskt indelad in avsnitt såsom: tvätta och städa; mat och dryck; sopor och avfall; hud- och hårvård; resor och transporter; husdjur.

När jag ögnat igenom boken, för jag har inte läst varje sida utan valt de områden som jag själv finner intressant så inser jag att genom att införskaffa en enda ingrediens kommer jag långt, nämligen: kokosolja.

Jag kan med den t.ex borsta tänderna, hälla varm i håret som inpackning, använda den som deodorant och bodyscrub och så vidare...

Många tips är bra och enkla, men när man pratar om att behöva skrubba grönsaker eller lägga frukt i blöt innan användning blir jag trött.
Jag tror många kan ha stor nytta av mer kunskap om vad våra produkter innehåller.
Sedan kan var och en plocka ut de tips som känns mest relevant för en själv och ens omgivning.
En vettig bok helt enkelt!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 april 2018

  vi har alltid ätit enkel mat, svårt att handla, så mycket fundera, skönt att slippa allergier. Såpa och handdiskmedel räcker långt.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 april 2018

  (äter all frukt med skal på) inga hjärtan idag, blir bara ??? här…

 3. Svara

  Ditte

  3 april 2018

  Jag tar nog också ganska enkelt på detta. Och vad vet man om sk. ekologiska varor. Inte mycket. Tänker tillbaka när jag bodde på landet men inte var det direkt giftfritt då heller. Visserligen gick hönsen ute och djuren hade det bra – nog så viktigt. Där har det ju blivit mycket sämre. Lönsamhet ska det ju vara. Kokosolja har ju använts länge i andra delar av världen och och så är dte med mycket. Inte direkt nytt öfr annat än hos oss.
  Tror ju att de gamla husmorsknepen hålle rän och sunt förnuft.
  Verkar vara en bok som är bra att ögna igenom.
  Önskar dig en trelvig kväll.
  Ska nu titta på programmet om Lill Babs. Tyckte verkligen om henne. Och när jag igår såg Bionusfamiljen visste jag ju inget om hennes bortgång. Men hon komer att leva kvar hos mig. Många som nyligen lämnat denna jord…

 4. Svara

  Gärdsmygen

  3 april 2018

  Ja det där inte enkelt. Sunt förnuft och egen känsla är blandat med nya tips och tankar. Blev så sugen på påskalammet du visade i förra inlägget. Mums!

 5. Svara

  Karin Eklund

  4 april 2018

  Man får använda det sunda förnuftet. Här lever vi ekologiskt i den mån det bara är möjligt ( kontrollerade varor.) Och helst då närodlade sådana. För redan att ta hit allt med flyg och andra transportmedel kullkastar en del av ekologin. Folk vet alltför litet om ekologi än i denna dag, utan smutskastar gärna det hela istället för att ta reda på mera. Synd nog. Kunskap är viktigt i de här sammanhangen men också sunt förnuft. Citron, ättika, såpa är bra produkter att städa med men det finns även annat vettigt, som inte alls behöver vara dyrare än annat.

 6. Svara

  "LillaSyster"

  4 april 2018

  =) Jag tror att man kommer långt på sunt förnuft!
  Men visst finns det gott om gifter runt oss. Jag måste berätta igår när en kund reser sig och går ut ur behandlingsrummet och jag ska ställa iordning britsen till nästa kund ser jag att den svarta huvudstödskudden är alldeles beige och jag fattar först inte vad som hänt. Jag har ju haft skyddspapper på den. Sen går det upp ett liljeholmens. Hon som låg där innan har lyckats att klena av allt sitt ansiktssmink där. Ja, det gick ju bort med tvål och vatten. Men jag skulle inte vilja ha haft allt det där i ansiktet. Undra om huden kan andas och hur mycket gifter folk går runt med? Själv föredrar jag att vara natursnygg . dvs här är det sminkfritt! Du ha en bra onsdag! Kram

 7. Svara

  Anki

  4 april 2018

  Med sunt förnuft kommer man långt 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 350
 • 559
 • 1 651 782
 • 5 116
 • 65 967
Sök här