Bloggen

Små kvittrande vänner

Av
den
22 januari 2012

Jag ser sällan domherrarna vid fågelbordet, men de sitter mer än gärna i min gamla lönn utanför mitt datarumsfönster.
Gissa om de gör mig glad?

Honorna brukar sitta för sig i en grupp, de är lite färglösa jämfört med hanarna, men jag vet ju vem det är som bestämmer var skåpet ska stå!

Idag har det snöat hos mig och på många andra håll, och jag undrar i mitt stilla sinne om jag är helt omgiven av vinterhatare?
Kommentarerna på Facebook är överlag negativa, man vill inte ha snö, inte slask, inte is, inte vinter, men herregud vi bor ju i Norden!

“Bättre att gå på hal is och ha det glatt än att gå i lera och sörja” sa den kloke Robert Broberg!

När jag går ut med mina stavar så låtsas jag att jag åker skidor! Ja jag vet, jag är inte klok, men det struntar jag i.
När jag låtsas att jag har skidor på fötterna så tar jag nämligen mycket längre kliv, sådär som bara Björgen kan i sina bästa stunder. Hon “åker stort” säger dom, medan jag “går stort”.
Tyvärr har det varit moddigt senaste dagarna, is under o snömodd ovanpå och då blir jag osäker på stegen och jag liknar mer Johaug (förutom storleken förstås!)som frenetiskt tar sig fram som en Duracell-kanin med små korta steg!
Ja ni får väl komma till Björsjö och titta, det bjuder jag på!

Men visst, jag kan erkänna att igår kväll längtade till och med jag efter sommaren!
Jag bläddrade nämligen i en kokbok, “Vegetariska kokboken” då jag försöker lära mig mer vegetarisk matlagning, och där hittade jag ett recept på “Melon- och jordgubbssallad”!

Och inte nog med det, nästa recept var “grillad aubergine med pesto”!
Jag lovar att jag kände doften av träkolsgrill i näsborrarna!

Idag ska ni få lära er något nytt, i alla fall var det mesta nytt för mig som aldrig skickat ett enda sms…

GGPBL

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Synnöve

  22 januari 2012

  Så fina dina bilder på domherrarna är… Vi har sett EN här….Men vi bor nog för långt från skogen tror jag.

  Jag älskar vintern… Idag kom det lite snö igen… temp 0,8 minus som varmast :)) Nu har det sjunkit ner till 3,2 minus igen… Bara det inte blir så kallt som ner över 20 minus igen….

  Jag tycker jag ser dig där du går med stavarna…. Jag brukar tänka samma sak, att jag åker skidor :)) går liksom lättare då hihi.

  Grilla kan man göra fast det är vinter du 🙂 Så ut med grillen, kolen och tändstickan…
  Smakar himelskt ute en kall, klar, solig vinterdag 🙂
  Kramar från nabokäringa :mrgreen:

 2. Svara

  Mia

  22 januari 2012

  Åh herregud vilket magont jag fick, skrattar så jag gråter! Först så ser jag skiddrottningen Paula i olika varianter, sen sms-grejen! 😀
  Du är ju bara för härlig, du!
  Visst ska det vara snö och lite kallt när det är vinter…annars kan man lika gärna flytta…men helst lite lagom förstås…och peppar, peppar, än har vi klarat oss från värsta polarkylan! Må det stanna därvid…
  Ha det gott, kramen!

 3. Svara

  Barbro Z

  22 januari 2012

  Jag älskar domherrar. Och de hör ihop med vinter och snö – det är väl nästan bara då de visar sig, åtminstone i mina trakter.
  Där är en anledning till att gilla snö. Sedan lyser det upp. Och barnen har roligt. Och om det bara inte blåser nare, så är det en skön känsla att promenera när det knastrar under fötterna. Och…. ja – det var väl så långt jag kunde hitta positiva tankar om snö. Ville bara bevisa att de finns – även hos oss som gnäller över att den envisas med att droppa ner och förpesta tillvaron för oss här på västkusten. 🙄
  Fast, en sak till: Jag skulle inte vilja bo någonstans där det inte finns dessa underbara växlingar i naturen. Tänk att inte få längta till vår och sommar – att inte få njuta av de första gröna skotten och bli varm i hjärtat av alla mattor av vitsippor och tussilago, som så överdådigt bjuds på våren. Det vore hemskt. Och inte våra ljusa härliga kvällar och nätter på sommarhalvåret. Nej – det finns mycket som talar för att stanna kvar i den snöiga nord 😉
  SMS-listan var klockren. IMHO – den har jag hört irl (in real life) 😛
  Kram

 4. Svara

  Menageriet

  22 januari 2012

  ROFLCGU 😆 Då förstår Du att jag gillar vintern!
  Och om det inte blev snö och lite kyla, så fick vi ju aldrig se de vackra domherrarna på Ditt foto. Förresten ett mycket vackert sådant. 😛
  Än har varken skidor eller stavar kommit fram här, men bara snön ligger kvar så vet man aldrig. Tänkte också köpa ett sånt där magbälte och sätta fast mina 3 hundar i när vi skall ut och promenera? 😉
  Som Du ser så har jag återkommit i Blogglandia, men FWIW.
  Inte dumt med förkortningar. :mrgreen:
  Kramar och önskar Dig en fin vecka med MYCKET SNÖ!

 5. Svara

  AprilSus

  22 januari 2012

  Jag är ju en av dessa snö hatare, fast jag vet inte om jag hatar snö? Det är ju rätt starkt och snö kan ju vara väldigt vackert och gör dagarna lite ljusare, men det är vinterhalvåret i sig som jag inte gillar. Med mycket mörker och korta dagar kyligt och ruggit med eller utan snö. Och nu när allt blev vintervitt så känns våren extra långt borta. Det är väl bara så att vi alla är olika och tur är väl det!? 🙂 Hade jag haft möjlighet att leva i ett varmare land under vinterhalvåret, så hade jag mer än gärna gjort så. Jag älskar nordens långa ljusa sommarnätter, så jag skulle inte vilja emigerar för gott, bara slippa kylan och mörkret. 😉

  Ha det gott, vännen!
  Kramisar!

 6. Svara

  Malin

  22 januari 2012

  Jag hatar inte vintern, men jag älskar sommaren 😛

  Och utan snö på vintern vill jag inte ha! Så synd om dig som inte alls kan åka skidor längre. Jag kan åka lite skating men får fruktansvärt ont i fötterna.

  Domherrar och fruar är så vackra!! Lite sällsynta här i stan, pch ganska så skygga men ibland kommer dem 🙂

 7. Svara

  Kristina

  22 januari 2012

  Vilka fantastiskt fina bilder på Domherrarna! De är så vackra, särskilt hanen förstås, som vanligt i fågelvärlden. Konstigt nog verkar det vara ont om Domherrar här, hemm i Älvsbyn var det gott om dem..
  Jo nog är det gott om negativa kommentarer gällande våra olika vinterväder, men som du säger vi bor ju så ini Norden 😀 Ja Robert han är klok han och visst har han rätt!
  Men Paula vad är det jag läser, är vi verkligen 2 som aldrig skickat ett sms 😆 trodde jag var ensam om det!
  Ha det bättre än bäst nu! Kram!

 8. Svara

  BrittMarie

  22 januari 2012

  Vädret är kanske inte så mycket att klaga på! Det är ju ändå som det är. Däremot kan jag inte med bästa vilja i världen tycka att det är skönt att gå ut en dag som idag. Det kom många, små, vassa och isiga kulor. Det såg ut som små pärlor som studsade på altangolvet. Lite vitt är det på marken i alla fall. I morgon har det kanske smält bort? Nej, då får man vara inne och läsa bok. Laga mat måste man ju också göra. Butlern har ledigt om helgerna. Min fiskrätt förstår jag inte att jag överhuvudtaget nämnde. Det är så sant som det är skrivet: Det är så enkel att man inte kan nämna den. Receptet stod i tidningen Wellnes, så det borde vara nyttigt.Lägg en stor bit laxfilé i en smord ugnsform, smula på en massa fiskbuljong, klipp på dill och ös på med matlagningsgrädde. In i ugnen 225 grader cirka 20 min. Klart och faktiskt väldigt gott!

 9. Svara

  Nilla

  22 januari 2012

  Men, så fina domherrar. Jag vet inte när jag såg dem senast. Många, många år sedan. Och så många också. Ja du, det där med vädret. Här har det snöat hela dagen, och nu är det ljust och fint ute. Om de bara kunde få ligga kvar nu, och inte komma så mycket mer. Jag har ju två ställen att skotta på. Jag jobbar hela nästa vecka så jag skulle gärna se att det stannar kvar lite så jag hinner ut och njuta av snön…och fotografera.
  Ha det gott. Kram

 10. Svara

  Gun

  22 januari 2012

  Min avoghet för vintern kommer nog från stränga vintrar dåliga kläder och lång skolväg, så där 8 km man fick traska varje dag, frös alltid. I dag behöver man ju int frysa men känslan lever vidare, tyvärr..
  Domherrar är så snygga och lite skygga, här i tätområdet visar dom sig ytterst sällan men har faktiskt sett några, dock int i år det är nog för varmt här nere..

 11. Svara

  Cina

  22 januari 2012

  Jag har inget emot snö men det jobbiga är när det börjar töa och sedan frysa på.Då blir det rena skridskobanan här hemma.
  Domherrar är nog de vackrasta fåglarna.Tyvärr så är de ju väldigt sällsynta här.
  Ha en trevlig vecka!

 12. Svara

  Ninni

  23 januari 2012

  Du är inte ensam om att tycka om vintern. Jag tycker om vintern och jag älskar att titta på “mina” domherrar vid fågelstugan. Det kan var uppåt 15-20 stycken där ibland. Alla sitter ju inte vid stugan utan många sitter nedanför och äter de frön som de andra sprätter ner. 🙂 Det är så rofyllt att titta på dem och de är så vackra. Men jag tittar gärna på alla de andra fåglarna vid fågelstugan också. När våren kommer och fåglarna slutar komma till fågelstugan för att äta så längtar jag till nästa vinter då jag får njuta av dem igen.
  Idag har vi fått drygt 10 cm snö. 😀 Det tycker jag också om. Nu är det förstås lätt att tycka om snön för den här vintern klarar jag inte ens av att skotta snö utan det är C som får skotta. Men jag tycker om att skotta snö också om jag orkar skotta. Det syns att jag gjort något och samtidigt får jag frisk luft.
  Underbara bilder på dina domherrar och jag skymtar en domfru där också. 🙂
  Ha en vintrig härlig vecka!
  Kram.

 13. Svara

  Anki

  23 januari 2012

  Vi äro alla olika o även om man är född o uppväxt i norden gillar man inte allt. Många skulle kanske välja att bosätta sig i varmare länder, men för att göra de krävs ekonomi o inte vilken ekonomi som helst utan en god sådan!!

  Jag gillade vintern bättre när jag var yngre faktiskt, men även som gammal förlåt äldre är jag förtjust i att vi har fyra årstider. Men även en vinter utan snö är en bra vinter o de vi i söder är mest vana vid. Vi har fått massor av snö nu, visst är de vackert….men de kändes inte så kul när gubben skulle köra sina 38 mil idag i snö fall o blåst, o ändå mindre bra kändes de när han ringde o sa att vindrutetorkarmotors lagt av..ich.

  Jag älskar sommaren vad säger du om den Paula?? :mrgreen:

  Kramiz o ha en skön dag i snön, jag är skadad i höften men altan måste ändå skottas ich…

 14. Svara

  Boman

  23 januari 2012

  Då har du precis rätt teknik vid stavgång! Man ska gå stort, då ger de effekt.
  Skrattat åt din ordlista, fast den börjar lite väl tidigt, över 60 kanske kunde vara mer passande säger gubben;-)
  Jag läste för honom, han har kattjänst och kan inte röra sig utan att få klor i låret och magen.Pelle ligger på hans mage och gosar och värmer tassarna efter patrull i snön.

 15. Svara

  annette

  23 januari 2012

  Har läst ifatt och njutit av Ditt skrivande och bilderna en lång stund!

  Din tandläkare tar Dej på allvar, det gör inte min tycker det obehagligt som sjutton, speciellt vad gäller tandhygienist som hon tycker jag skall gå till, har varit en gång och aldrig mer såvida jag inte får något som gör det mindre obehagligt, men det lyssnar hon inte på;(
  Stavgång gör Du verkligen på rätt sätt, undrar hur dom stavarna fungerar som kommit nu med fjädring på, fast jag tänker inte testa för dom kostar ca 1000;e spänn;)
  Hoppas Du får en fin vecka, jag tycker det är vackert ute nu när det har kommit lite vitt på marken! Lagom kallt oxå:)

  Kramen!

  annette

 16. Svara

  Malin

  23 januari 2012

  Sv: Surdegbröd har jag på nyttiga listan 🙂

  Jag förstörde en gång en pasta med röd färsk chili.

 17. Svara

  Sigge Svamphund

  24 januari 2012

  Vinter ska bestå av barmark och möjligen lite frost.
  Lappmögel hör hemma i Lappland och de kan ta hand om isen också.
  Nä nu är det dasg för vår, jag vill jobba som murkelhund!

 18. Svara

  Marketta

  24 januari 2012

  Ååååh, vad avundsjuk jag vart nu när jag ser dina fina domherrar. Jag har bara sett ett par den här vintern. Förra vintern kommer jag inte ihåg om jag såg nån alls.

  Ang motståndet när jag cyklar så har jag nästan inget eftersom jag vill bränna fett och inte bygga muskler 😉 . Men däremot så varierar jag hur fort jag trampar. Ibland långsammare, ibland snabbare. Maken och jag cyklade en gång förra sommaren och efter det sa jag att jag cyklar inte med han mer. Han måste ju få muskler i sina ben, så han trampade lugnt och fint på högsta växeln. Men jag vill inte ha så mycket muskler utan hellre vill bränna fet, så jag pinnade ju på med en låg växel. Vi måste ha varit en syn på vägen, en trampar i sakta mak, och den andra trampar på som en zigzag-singer 😆 .

  Ang mammas operation så är den nog ganska avancerad. Dom skall gå in genom näsan och ta bort tumören.

  Kramizzar
  Marketta

 19. Svara

  BrittMarie

  27 januari 2012

  Så till den där gamla fisken igen. Du har nog rätt i att en hel buljongtärning är lite väl mycket till fyra laxbitar. Jag tror det räcker med en halv. Man ska ju som bekant vara försiktig med det som är salt. Däremot måste det vara mycket dill, och visst kan man blanda det med grädden istället. Jag bara gjorde som det stod i receptet, som den sanna paragrafryttare jag är 😉
  Ha en fin helg!
  Kram

 20. Svara

  britten

  28 januari 2012

  ooo viken fin bild på domherrarna…jag längtar alltid till gården när jag läser din blogg…..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 317
 • 354
 • 1 626 702
 • 5 070
 • 65 366
Sök här