Små strövtåg

Efter allt flängande är det nu Blinkas tur att få njuta, gå lös och nosa på skogsstigar och få rå om matte.

Vi hittar enstaka exemplar av skogens guld

De är eftertraktade så vi lämnar dem till dem som uppskattar dem bättre än jag gör. Jag är inte så förtjust i hjortron, och att gå ut och plocka på allvar, en skräckupplevelse jag minns och inte vill göra om. Het sol, stor gungande blöt myr som suger fast stövlarna med ett tjipp och inte vill släppa taget, bromsar och mygg som surrar runt huvudet, svetten lackar, plocka ett bär här och ett bär där…stor hink där det skramlar några stackars bär på botten när timmen har gått!

Nej tack, jag håller mig hellre i gammelskogen

Det dyker upp en och annan svamp

Så här kan svamp också se ut!

Den gråter röda tårar! Vet inte vad svampen heter, men jag har säkert läsare som kan upplysa mig!

Till sist hittar jag ändå några matnyttiga svampar, årets första citronslemskivlingar, mums!

Magert byte, men säsongen har ju knappt börjat!

1

10 Comments:

 1. Mirjam Elisabet Halvarsson

  Hmm…hjortronplockningen får allt vara för min del också, så roligt är det inte :) Så då har svampsäsongen börjat, härliga tider!! Skönt nu för Blinka att få rå om matte och njuta av skogen, kram på er!!

 2. Nej, jag instämmer vad gäller hjortronplockning. Om jag råkar komma till ett relativt torrt område med mycket hjortron, då blir jag glad och plockar gärna. Men det som du beskriver är inte kul och det kan jag vara utan ;) Även om det händer mycket roligt under en period och man trivs med det, är det väldigt skönt när lugnet kommer tillbaka och rutinerna kan återupptas. Klart att Blinka är glad för att Matte är bara hennes igen :D
  Kram

 3. Jag är väldigt förtjust i hjortron, att äta, men inte att plocka. Men jag har turen att ha begåvats med en svåger som plockar mer hjortron än han och syrran kan äta upp.

  Citronslemskivling! Sådana har jag ju stött på, men inte vågat mig på. Kanske ska ta en vända i skogen när jag kommer till de trakterna i nästa vecka.

 4. Nu vet jag att vår gemensamma bloggkompis Anki kommer att dregla. Hon kommer garanterat med ett svar vad den blödande svampen är för “ras”. Har faktiskt aldrig sett en sådan måste jag säga, men mina svampkunskaper är ju betydligt mera begränsade än dina.
  Sedan skrattade jag gott: bärplockning har jag så aldrig ägnat mig åt (heller), men när jag såg din “svampfångst” idag så var den väl inte så mycket större än hjortronen du plockade en gång;-) Hahaha!

  PS. Hjortron är en av få bär jag gillar. Blåbär, hallon går helt bort för min dell. Åsså trodde jag ju att skogens guld var kantisar, men det är en helt annan sak;-) DS.

 5. Håller med dig fullständigt om hjortron. Är inte jätteförtjust i att äta dom och fullkomligt hatar att plocka dom. Minns med fasa i barndomen då mamma tvingade med oss ut på myrarna… Sen jag blev vuxen nog att bestämma själv har jag inte ägnat mig åt den plågan som det är att plocka hjortron.

  Frän blödande svamp! Säkert en jättegiftig modell…

 6. Nä, hjortronplockning är inget man ska ägna sig åt ensam. Önskar mig “torra” myrar när jag ska plocka hjortron. Lär nog inte ske i år heller. :-)
  Du är då för grym på svamp. Det vill jag däremot plocka. Folk plockar massor med gula kantareller nu men jag har inget svampställe och lär inte hitta nåt heller. :-)
  Jag ska övningsköra med yngsta dottern idag. Nu måste jag se till att hon får sitt körkort.
  Kramen.

 7. Ååååhhh … jag vill också plocka svamp! Den med röda droppar heter dropptaggsvamp – det finns två olika – dropptaggsvamp och skarp dropptaggsvamp – kan användas vid färgning av garn … men jag minns inte vilken färg de ger …
  Hjortron gillar jag – men de är ovanliga i mina trakter … såg några igår när jag var ute och gick, men det var i Värmland det :)
  Kram

 8. Kina Hellquist

  Verkar inte vara så många hjortronälskare här inte! Jag tycker man får så mycket skroms i munnen! Ska också säga att jag törs inte gå ut varken i skogen eller på myren själv! Skulle gå vilse, och aldrig komma hem igen! ;D

 9. Hjortron är inte lönt jag tittar efter. Däremot var jag ute och kollade efter kantaeller en dag förra veckan. På ett ställe fann jag små små kantareller. Ska åka dit i morgon, förmodligen är de borta nu när helgen varit, men vi har fått ordentligt med regn idag så kanske jag kan finna något ställe alla andra har missat. mycket regn och runt 20 g varmt bör de växa till snabbt!

  Vackra bilder du visar och jag förstår att Blinka känner sig nöjd när hon får vandra tillsammans med dig.

 10. Jag tycker alltid om att komma med ut på dina vandringar. Och vad gäeer hjortron såg jag dem igår i Skuleksogen på Höga kusten. Inte mogna ännu, men de var på väg.
  Skulle nu önska mig mer tid i naturen men vill inte dela den med mygg och knott. (Ä allergisk…)
  Kram!

Kommentera