Smaskig färskoströra

Jag är inte så förtjust i en massa röror och guckor egentligen.
De känns ofta för feta och är majonnäsbaserade vilket jag inte gillar. Jag och majonnäs går inte ihop, jag får liksom en fet hinna på tungan…yäk

Ja det är förstås en smaksak, men
Jag vill gärna tipsa o min egen favorit som passar till det mesta!

Vik kaffefilter i en sil och häll över en halv liter turkisk yoghurt, 10%. Ställ silen ovanpå t.ex ett litermått och ställ i kyl över natten.
Nästa dag har vasslen runnit bort. Sleva över massan i en burk, rör om och blanda i 2 msk god kallpressad olja.
Sen kryddar du med det du gillar, t.ex hackade eller torkade örter, vitlök, salt och svartpeppar.
Variationsmöjligheterna är oändliga…

God dip till grönsaksstavar

..eller till knäckestrips

Igår passade den som kall sås till ugnsstekt pumpa med kycklingben, då kryddade jag upp den med chiliflakes.

Idag bestod middagen av kallrökt lax och kokt potatis med en grönsallad. Då blandade jag ner tångcaviar i färskosten och fick ytterligare en god sås.

Bara fantasin sätter gränser, godare och billigare än färdig färskost i affären!

Nog är det märkligt att maten alltid är en tröst för mig…
Oavsett om jag är glad eller ledsen så nog tänker jag på och kreerar kring mat..

Läkarbesöket idag var inte lyckat, nu går en remiss vidare till kirurgen, hoppas på dräglig väntetid!

3

12 Comments:

  1. Jag ska testa det där. Turkisk yoghurt eller crème fraiche använder jag till olika röror. Jag gillar heller inte majonnäs nåt vidare förutom i hamburgerdressingen jag gör.
    Tråkigt att läkarbesöket inte var lyckat. Håller tummarna för att du får snar hjälp hos kirurgen.
    Kramen.

  2. Kära vännen, nu får det väl ändå fixa sig med dina krämpor!!! Måtte det gå snabbt att du får komma in och kolla upp det där, du ska ju inte behöva gå hur länge som helst…
    Jag älskar turkisk yoghurt, äter det till frukost också :) och det är underbart gott att göra färskost av…..men jag gillar majonnäs också ;) så det kan ofta bli lite olika blandningar :)
    Kram på’re

  3. Oj, nu låter det allvarligt….fram med kniven.
    Dina röror låter så goda! Själv blandar jag mycket med crème fraiche eller så slår jag en egen majjo och smaksätter – brukar ha vit balsamicovinäger i majjon – då blir den bättre tycker jag och gör man egen så smakar den inte konserveringsmedel eller vad nu bismaken är på köpt vara. Håller tummarna för att du får hjälp fort. Kram

  4. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det du besväras av är enkelt och smärtfritt att åtgärda. KRAM

  5. Röror och färskost o mm. + en remiss till kirurgen, allsköns blanding så jag önskar lycka till med smaksättning och det blir nog en färskosttillagning här med sååå länge sedan sist jag gjorde det :-)
    Må gott madam i Pörtet

  6. Ibland kan faktiskt de där remisserna gå ganska fort, hoppas att det är så i ditt fall.
    Det var länge sen jag silade min egen färskost, kanske dags igen till laxen jag ska göra imorgon. Men jag blandar i lite egengjord majonnäs.
    Kram

  7. Din röra låter så himla gott! Men varför sila färskosten? Använder mest lätt crème fraiche och grekisk/turkisk yoghurt för röror. Har faktiskt aldrig använt färskost. Dags att testa med andra ord.
    Du gillar verkligen laga mat ser jag. Men vad är knäckestrips?
    Själv har maken och jag blivit så otroligt lata efter den här varma sommaren. Vi har liksom inte ställt om “matklockan” än om man säger så.
    Ett misslyckat läkarbesök är aldrig roligt att läsa om. Kirurg är lika med kniv är lika med… Hoppas innerligt att du blir hjälpt snart och att det blir bättring såklart! Kram!

  8. Inte roligt med din hälsa … hoppas nu du slipper vänta så länge innan du blir kallad och jag hoppas verkligen det inte är något allvarligt!
    Jag har inget emot majonnäs, men ibland kan det bli för mycket, så tack för tipset med den goda färskosten. många läckra bilder … mums!
    Ha det nu så gott du kan.
    Kramar ?

  9. Till mitt ensamhushåll önskar jag att det funnes mindre förpackningar med turkisk resp grekisk youghurt, det blir ofta över som sedan blir för gammalt. Däremot creme fraiche blir inte för gammalt hos mig :-) Kanske är det bara vanan att jag betydligt lättare blandar i creme fraiche…

    Det där med hälsan – eller ohälsan – låter inte kul. Tror det är lätt att oroa sig och känna sig down när man får dåliga provresultat vid läkarbesök. Önskar dig att du snart kommer under behandling och att allt går bra.

  10. Verkligen trist att läkarbesöket hade mer att önska. Håller tummarna för snabb behandling. Kanske kan du få förtur. Hoppas.

    Liknande röror gör jag då och då men tack för påminnelsen. Det var ett tag sen jag hade en “röra”. Både gott och enkelt.

    Skickar många tankar till dig.
    Kram!

  11. Bara jag igen … googlade på färskost och hittade den här sidan … http://zeinaskitchen.se/?s=ostbollar – kanske har du den redan … men här fanns många godsaker :)
    Sköt om dig!
    Kram

  12. Mat är en tröst för många. En del mår bra av att laga mat eller leta efter nya recept, andra vill bara äta utan att fundera på tillagning. Jag tror att de flesta av oss ser fram emot måltiderna varje dag och det är ju tur att vi har den glädjen :) En sås som den du visar här, är jättebra och kan användas till mycket. Måste nog testa om det kan funka med soygurt eller havregurt ;) Men det blir nog inte lika bra. Haha, de har ju ingen vassle att sila bort så det är nog bara att röra ner kryddorna direkt :D Men det kommer hela tiden nya produkter för oss som inte vill äta animaliskt. Jag har hittat väldigt god aioli och bearnaisesås bl a. För att inte tala om hur gott det är med guacamole, helst hemgjord så klart :D
    Nu blir jag lite bekymrad för din del. Jag tänker på dig en hel del och känner med dig. Kanske är du orolig inför vad som ska hända men om kirurgerna på något sätt kan hjälpa dig att må bättre så hoppas jag att du snabbt får komma till dem.
    Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.