Bloggen

Snart dax för vårens ogräsprimörer!

Av
den
13 april 2007

Här uppe i Dalarna får vi vänta ett tag till på att grödorna ska börja visa sig, men söderut i vårt avlånga land har säkert både nässlor och maskrosor börjat titta fram!
Varför inte prova en

NÄSSELPESTO

4 dl färska nässlor
½dl pinjenötter eller skållad mandel
1 dl riven parmesan
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1tsk salt
1 krm svartpeppar

Rensa o skölj nässlorna i flera omgångar. Koka upp i en bottenskyla vatten. Koka någon minut. Häll av vattnet, spar det.
Kör nässlor, nötter, ost o vitlök till ett grovt hack i mixer. Droppa i olja o en del av nässelvattnet medan maskinen går, tills peston får lagom konsistens. Salta o peppra.
Servera med nykokt pasta.

Jag har som ni ser börjat damma av mina gamla matrecept av ogräs! Samt samlat in lite flera, ur en jättefin och ny bok som heter “Plocka vilda matväxter”.
Jag har ju till sist kommit underfund med att jag är en uslig trädgårdsmästare!
Suck, jag har inga gröna fingrar och jag är värdelös på att odla, så och sköta om plantor.
Därför har jag insett att det nog är meningen att jag ska hålla till godo med det naturen ger!
Då finns ingen risk för att jag rensar bort växter istället för ogräs, att jag glömmer vattna, att jag planterar lökarna åt fel håll osv…..
Dessutom kommer förhoppningsvis mina små pullor att se till att det mesta i rabatterna i alla fall kommer att ätas upp, haha!
Har frågat expertisen i Säfsen och dom säger att blomfrön inte ska sås här förrän nu i mitten av april, annars blir de bara långa, smala och gängliga.
Så kanske gömmer jag ett och annat litet korn i myllan i helgen…men bara i krukor!

Barnbarnet Simon har åkt hem idag, han kommer tillbaka under sommarlovet, då får han husera med kompisarna uppe på vindsloftet!
Alla förutsättningar inför helgen är dom bästa, sol och värme ska det bli, kanske ska man starta grillsäsongen?
Jag önskar alla en riktigt ljuvlig vårhelg med fågelkvitter, fjärilar, blommor och bin!

Till sist en vårdikt av min favorit Gunnar Ehne

DÄ Ä NO UNNLET…

Dä ä no unnlet mä vårn å sola
Dä ä no unnlet mä allt som sker
Dä ä no unnlet mä hele jola
Fast ho ä gjord bar tå sten å ler

Dä ä so unnlet när bäcken åmmer
När tuver grönsker å träa knoppes
När staran spelar å allt som kommer
Å lärka sjonger om allt vi hoppes

Dä ä so unnlet i bröst om våran
Dä ä som tannvark, män int anda
Dä ä int langt ifrå gråt å tårån
Fast dä blir finer frå dag te da

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Catja

  13 april 2007

  Nässelsoppa har man ju hört talas om men nässelpesto… 🙂 Har du gjort nässelsoppa någongång och hur smakade det?
  Huset vi flyttat till går i gammal stil men vissa delar är mer moderna så som köket t.ex men ändå med råa träväggar osv men brunt klinkergolv med värme….så vi försöker också sätta en gammaldags prägel på huset. Vissa moderna saker är skönt att få in i huset också…svårt att få en bra mix. jag vill iaf sträva åt det gamla hållet det känns mysigt och ombonat. Är så trött på allt stelt och man ser överallt folk som har prydnassaker i borstat stål och tre likadana av samma sort mm mm…ja du förstår vad jag menar va? Har ju alltid haft gamla prylar mer elelr mindre i gömmorna och framme men här gör det sig bättre och saker jag itne kunnat ha framme förut har nu kommit på plats. mormors älskade majoliklampa och tavla pryder mitt kök t.ex Känns underbart härligt. Usch vad jag saknar henne förresten…svårt att bli av med den känslan fast det nu är sedan januari hon gick bort.

  Ditt hönsprojekt har jag inget svar på…salukisar kan ju ALDRIG någonsin lära sig leva med höns vad jag vet…haha…skulle sett ngt ut….de har så mkt jakt i sig så..men vanliga hundar kanske…fast de borde nog växt upp med dem….äh vet inte…hade jag kunnat skulle jag också haft lite höns som gick här och pickade omkring. DET är landet för mig om något, verkar så fridfullt.
  Måste ut i solen, här är det inte vår utan SOMMAR!

  Kram /Catja

 2. Svara

  Kicki

  13 april 2007

  Gullig vårdikt. Men ska det inte stå tåran i näst sista raden.
  Nu skulle man kunna gå ut och lägga sig i solen (om man nu gillade det)
  Men jag ska nog ut och röja i landen en stund till.
  Ha dé!

 3. Svara

  Ingegerd

  13 april 2007

  Så roligt för Dig att Du nu kan få det riktigt hemtrevligt med Dina gamla vackra saker! Nässelsoppa åt vi mycket på 80-talet, och torkade nässlor är suveräna att smula i soppor och grytor. Nu är det lite långt ned till backen ibland.
  Hönsen kan ju hacka vovvarna i ansiktet, åtminstone våra småvovvar, får akta sig. Annars vill de ju jaga dom och åtminstone en av dem skulle säkert knipa tag i pippi! Men det är så mysigt med höns, som kommer försiktigt stegande in i köket, det hade vi på torpet.

 4. Svara

  Helena och Sigge

  13 april 2007

  Ingen fara Sigge drunknar inte på bilden!!!!!
  Han är bara ute på en av sina älskade simturer.
  Djupt vatten så han får simma ordentligt då trivs han.
  Undrar om han var fisk i ett tidigare liv.
  Bombmurklorna är sällsynta och tror jag rödlistade.
  Klas Jaederfeldt den store svampgurun var så snäll att han mailade mej och talade om att de finns i mina trakter.
  De är inte ätliga. Kallas visst bombmurklor för att förr i tiden när de var vanliga så kastade barn dem på varandra. Då sprack de och det kletiga innandömet rann ut.
  Pga sin sällsynthet så förekommer de inte i alla svampböcker.
  Matte hon håller på att byta ut sin hjärna eller nåt sånt.
  Näsan bara rinner. Men sitta på verandan i det underbara vädret med en bok eller ett korsord går alldeles utmärkt.
  Har planerat inventering av vissa stenmurkelställen i morgon.
  Kanske har de nåt plockstorlek nu.
  Nässlor har det plockats massor de senaste dagarna.
  Torkar och mal. Ska förhöja smaken på min svampkrydda var det tänkt.

 5. Svara

  EVA

  13 april 2007

  Har smakat nässelpesto hos en kompis och det ÄR gott ! Tack för receptet, det ska göras så fort jag ser lite nässlor.

  Ha en riktigt skön helg i solen !

  JÄTTEKRAM EVA

 6. Svara

  Gunvor

  13 april 2007

  Hej, Hej. Ville bara titta in o tala om att jag är hemma nu. Ska läsa alla era bloggar sen o kolla vad som hänt här.
  Ha det så skönt i Pörtet! Kram!

 7. Svara

  Bia

  14 april 2007

  Go´morron Paula!
  Jag har gjort nässelsoppa några gånger men fick äta den själv, familjen var skeptisk…
  Häromdagen visade jag barnbarnet Julia de små nässlorna som kommit upp, berättade att man kunde göra soppa på dem och visade att de inte bränns när de är så små. Men…när hon provade att plocka brände hon sig, grät förtvivlat och jag kände mig som en barnplågare….nu litar hon väl inte på mormor igen!

  Du har helt rätt inställning! Varför odla egna växter när naturen bjuder på så många vackra och goda! Väntar på att se ditt första fynd av murklor!

  Trevlig helg!
  Kram/Bia

 8. Svara

  Helena och Sigge

  14 april 2007

  Ha,ha,ha vat du vad jag har gjort i dag????
  Jag har PLOCKAT ÅRETS FÖRSTA MURKLOR!!!!!!!!!!
  Har sina fördelar att bo lite söderut.
  Finns mycket smått på g också.

 9. Svara

  Doris

  14 april 2007

  Tja, det är väl bra om den där räliga nällan kan komma till någon nytta, kommer ihåg hur jä__a ont det gjorde när man som barn cyklade omkull i nässelbuskage ( har alltid varit lite klumpig ;0) ), har en gång smakat nässelsoppa, tyckte väl att det påminde liite om spenat, men ingen höjdare precis …
  Hoppas att preparatet funkar på din Larissa, tråkigt när ens vänner lider.
  Önskar dig en skön helg!
  Kramar, Doris

 10. Svara

  Lotta

  14 april 2007

  Ja då vet jag vad jag kan göra med alla nässlor som jag har i trädgården.
  Det finns så det räcker till dej med.. 🙂
  En hel massa finns det.
  Kanske det är smart att ta dem nu, innan de växer vilt i hela trädgården…

  Ha det gott i solen
  Kram Lotta

 11. Svara

  Monica

  14 april 2007

  Här är en till – totalt värdelös på växtligheten. Jag lyckas ta död på det som hos aldrig lägger av. Ändå älskar jag att påta i jorden *fniss*

  Nu har ju inte jag så stora problem med detta längre då allt jag har är en balkong.

  Härlig dikt….hur går det med “hönsjakten”?
  Kram!

 12. Svara

  Nilla

  15 april 2007

  Hemma från härliga Österlen. Har tittat lite snabbt vad du har haft för dig. Nässelpesto låter ju spännande. Har du hittat några höns än. Jag fick besök av en tupp och en höna i min trädgård. Vet inte riktigt var dom kom ifrån. Men dom var bara ute på promenad och sen gick dom hem igen. Bor antagligen hos någon av grannarna ovanför. Kul var det i alla fall. tyvärr hann jag inte med att fota dom.
  Kram

 13. Svara

  Dubbelörnen

  15 april 2007

  Vilken underbar dikt!!! Det är ju precis så det är, mitt i prick…

  Hur går det för dig sedan du kommit tillbaka fr Alfta? Något nytt fr myndigheterna?
  Maila mig om du hellre vill det: dubbelorn@hotmail.com

  Kramar

 14. Svara

  Ninni

  15 april 2007

  Lät gott det där…jag tycker bara att det är så läskigt att plocka nässlor så det blir aldrig av!
  Det gäller väl att ta dom väldigt tidigt?

  Härlig dikt…ha en skön kväll och du det finns andra som är jättebra på att odla fram fina blommor, bara att köpa!
  /Kram

 15. Svara

  AnCa

  17 april 2007

  Nässelpesto måste provas! Jag älskar pasta med pesto! Dags att ge sig ut o plocka här finns redan späda fina!!!

  Vilken fin vårdikt ska leta efter fler med samma författare:)

  Tyvärr är jag en usel trädgårdsmästare liksom du, men jag har lovat att bättra mig. Man känner liksom tvånget när man bor i ett villaområde.Måste ha det fint…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 527
 • 369
 • 1 608 755
 • 5 041
 • 65 037
Sök här