Bloggen

Som hund och katt….er

Av
den
26 januari 2021

Att härbärgera ett par utekatter vintertid är allt annat än kul….

De må se söta och oskyldiga ut, men utseendet bedrar..
De går och vankar, av och an, suckar nästan hörbart, hoppar upp i fönsterbrädorna som jag nu tömt på både ljusstakar och krukväxter…
Den enda motion de får är promenaden till matskålarna i sovrummet dit de går varenda (ja läs VARENDA) gång som jag lyfter på rumpan från stolen jag sitter på…

Ut, vill ni gå ut? utropar jag förhoppningsfullt några gånger per dag..
Tror ni att de nappar, jo kanske en gång i veckan!
När jag öppnar dörren för att de klöst på fåtöljen som betyder “Hörru, kom hit o öppna dörren!” så sticker de ut huvudet försiktigt, insuper minusgradiga luften och backar omedelbart tillbaka in i stugvärmen…

När de nu inte går ut så betyder det att även toalettbestyren ska göras inomhus.
Och en dag fick jag bara nog!
Kastade mig in på djuraffärer på nätet och…

..beställde en kattsandslåda stor som en badbalja!
För si, när min välväxta (läs tjocka) Astrid skulle gå på lådan så tog hennes lekamen upp hela utrymmet och bajset, ja det hamnade utanför!
Sen sprätte hon iväg 2 liter sand ut över golvet och klättrade sedan ut omåttligt belåten med sig själv…

Nu hamnar i alla fall bajset i lådan och kanterna är så mycket högre att bara en liter sand hamnar på golvet, men hon förkovrar sig för varje dag…

Nu föll det sig så härom veckan, att hon faktiskt gick ut genom ytterdörren.
Jag fick nästan nypa mig i armen, är det sant? Astrid gick ut, hon är ute!
Dagen gick, jag tog mina hundpromenader, såg inte till någon katt, kvällen kom, ingen katt stod och jamade utanför dörren..
Till sist stod jag faktiskt och lockade och ropade på henne, “du får komma in till natten!”
Men ingen katt visade sig..

Inte heller nästa morgon stod någon katt utanför dörren.
Jag hann redan prata med grannar och fråga om de sett henne när hon plötsligt kommer springande nerför backen till pörtet¨
Swosh så det gick undan, in i huset och fram till matskålen!
Och vet ni, jag blev ju faktiskt ganska glad.
Över att hon varken blivit inlåst i något garage eller överkörd ute på vägen, en svart katt är en osynlig katt i natten…

Nu kom även syskonkärleken fram, Torsten slickar syster ren från topp till tå!

Snart har allt återgått till det gamla vanliga i pörtet, och jag muttrar och suckar som vanligt åt uttråkade katter som bara jamar och ojar sig..

Så skulle Daniel aldrig bete sig…

TAGS
28 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  26 januari 2021

  Oooops! Ja, vad ska jag säga. Jag skulle bli totalt vansinnig. Har ju noll erfarenhet av husdjur (som tur är) men jag skulle ta två selar och dra ut katterna. Sedan skulle jag sätta ett fluorescerande halsband på båda katterna i fall de rymmer. Då syns de åtminstone.
  Här har jag sett att vissa kattägare har ställt upp sådana klös- eller klätterställningar för sina katter på balkongerna. Då blir de kanske mera aktiva, men sådana ställ löser ju inte kiss- och bajsproblemet såklart… Suck!

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Ja man kan förlora allt hopp ibland, man måste vara väldigt kär i sina djur för att palla! Men de ger förstås mycket tillbaka, jag lovar!

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  26 januari 2021

  Jag sitter faktiskt och ler stort när jag läser, för det är stor igenkänningsfaktor där!! Luzzie var ute igår natt för första gången på länge och jag kunde inte sova!!! Sen kommer hon som om inget hänt, den lilla bitchen 😉 Jaja, det kanske börjar spira vårkänslor???
  Kram på er alla i Pörtet <3

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Haha, hon tränar inför marsmånen, och var det inte fullmåne också? Men visst blir man orolig…Kram

 3. Svara

  ElisabetR

  26 januari 2021

  Tack till dej och kissarna för underhållningen. Katter är ju verkligen egensinniga personligheter. Dock inte obildbara. Dotterns flickor har lärt deras katter att de ska sitta eller snurra runt innan de får godis. Den ena av dom ska alltid ha en äggkartong att sova på när han ligger på golvet. Ingen vet varför han fick vanan att ligga i en sexpack när han var liten. Nu är han stor och kraftig men det går ändå bra med den lilla äggkartongen. Ser för roligt ut.
  Ha det gott.

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Godis? Mina katter har aldrig varit så bortskämda så de får godis, haha. Godis får de ute i naturen, insekter,möss och andra intressanta godsaker…Att ligga på en äggkartong var något nytt, vanliga kartonger vet jag att katter gillar.

   • Svara

    ElisabetR

    28 januari 2021

    Ja en del blir bortskämda, men det är väll mest för att träna dom.
    Kissen i äggkartongen kanske har varit höna i ett tidigare liv, ha, ha

 4. Svara

  Dotter

  26 januari 2021

  Fast vänta nu här! Jag har visst hört en viss mamma beklaga sig över en liten herre i flera veckor nu. Inte är han så snäll som bilden visar? <3

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Jo här hemma är han det, han får horn i pannan när vi går ut! Börjar lugna sig något, tur det för annars skulle jag dratta på ändan rätt ofta..

 5. Svara

  LillaSyster

  26 januari 2021

  Känner så väl igen det du beskriver. Går åt mycket mat för att sova bort nästan hela dagen, och resten av tiden pocka på uppmärksamhet både i hyss och med tal…. Busans tjat kan gå mig på nerverna, visst jag klagar också på vädret men inte i samma tonläge som den lilla katten.
  Skönt att Astrid kom hem välbehållen.
  Kattlådor….här kör vi med Ikeas stora plastgjutna tvättkorgar `Torkis´ i källaren har jag en annan stor plastblaja någon Curver variant på hjul – billiga fyller sin funktion.
  Klätterställningar eller klöspelare har vi i nästan alla rum – det spar möblerna!
  Idag när jag kom hem så var de ute och mötte mig, kanske såg de bilen från fönstret och skyndade ut? Men de hade båda bråttom att följa med in för att just äta =)
  Ja ja huvudsaken är att de mår bra, själv har jag beställt en större transportbur – det är ju snart dags för vaccination och jag lovade mig själv att inte trycka in Elvis i den gamla buren en gång till – han får ju knappt plats. Till min glädje så mötte jag en lika stor katt i helgen när jag var ute på promenad , med andra ord så finns det fler tjockisar…..hm fler godingar =) Ha det så gott alla stora och små i Pörtet =)

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Tvättkorgar är säkert perfekt om man kan ha dom lite undangömda som du kan. Här måste lådan stå framme i hallen, tyvärr. Klöspelare har jag haft men sen jag flyttade har de inte dugt. Ställningar har jag lite för trångt för att börja ordna med, de får ju faktiskt klättra bäst dom vill i träden strax utanför huset. Det är bara det kalla vädret som hindrar dem. Så ja, jag har hittat en klar nackdel med vintern! Katter som hibernerar inomhus…

 6. Svara

  Justina

  26 januari 2021

  Känner igen problemet med kattsand i hela kägenheten samt min lilla Ambris har börjat matvägra äter ingenting vad jag än bjuder på Utekatt är hon inte

  • Svara

   Paula

   26 januari 2021

   Oj, det lät ju inte bra att hon inte äter. Kräsna är ju katterna, men blir de tillräckligt hungriga så går väl maten ner..

 7. Svara

  Ditte

  26 januari 2021

  Härligt Paula! Jag ler. Har inte haft katt, men ena dottern hade. Men han var en innekatt från ett katthem och var van vid låda och sand. Men naturligt är ju att katter på landet vill vara ute. Maken är verklig kattvän och har haft många i sin dag. Men det var ute i den åländska skärgården där han växte upp på en ö. Inga direkta faror i form av bilar. Men nu har du en rejäl låda i alla fall. Kan dock inte ta det för troligt att Astrid städar upp sanden efter sig. Härligt med syskonkärleken.
  Hilmla tur att Daniel är hund och gillar att gå ut.
  Tack för underhållande läsning. Har läst högt för maken…
  Kram

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Att få vara skärgårdskatt måste vara värsta lyxen! Kan inte bli bättre, kanske lär de sig även att gilla vatten, hii. Kram

 8. Svara

  Ditte

  26 januari 2021

  Glömde! Bilderna är också helt ljuvliga.
  Kram

 9. Svara

  Anki

  27 januari 2021

  Ett härligt kåseri, Paula! Hög igenkänningsfaktor … enda skillnaden är att Sixten måste gå ut – här finns inte den servicen med en låda! Han kan hålla sig länge, men sen går han ut, springer snabbt upp under Överhuset eller under taket på jordkällaren … och så snabbt in igen. men ibland stannar han till och kollar mössens ingångar till Lillstugan 🙂
  Fina, ömsinta bilder!
  Haha … såklart skulle Daniel aldrig bete sig så – han må vara liten, men han är ändå en hund! 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Kattlådan står oanvänd hela sommarhalvåret, som tur är, just nu är sandåtgången pörtets högsta utgift! Kramen

 10. Svara

  Ama de casa

  27 januari 2021

  Haha! Jag känner till det där med tvärvändningen i dörren. Vår katt Megasen gjorde samma sak. När hon fick syn på snön utanför dörren. stannade hon, höll upp ena tassen ett tag innan hon tvärvände, sprang nedför källartrappan och intog sin vinterposition ovanpå elkassetten i pannrummet 😀

  Vad skönt att Astrids äventyr slutade lyckligt!

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Perfekt för en kisse att ligga på elkassetten, har man ingen vedspis så får det duga!

 11. Svara

  Anna-Lena Larsson

  27 januari 2021

  Ett helt underbart inlägg! Var hade den svarta katten varit hela natten?? Man blir ju orolig för dem! Och de har ju inte vett att höra av sig, om de stannar ute sent.
  Känner igen det där, att klösa för att vilja gå ut, men sen vända på verandan. Vår svarte katthane har också svårt att få plats i lådan. Det händer att han blir i lådan och bajset bllr utanför. Går väl an så länge han inte är lös i magen.. Han vill helst göra ifrån sig utomhus. Finns en hel del rabatten bakom garagegaveln. Får väl bli gödsel till våren.

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Hon berättade inte var hon varit, den gode Astrid. Katterna är ur samma kull trots att de inte liknar varandra, förmodligen har de olika pappor. Jag har börjat lyfta ut Astrid ibland, hon behöver ju faktiskt lite motion också!

 12. Svara

  Susjos

  27 januari 2021

  Ja dessa katter, haha! Känner igen mej! Maja gick dock ut en sväng i snön varje dag om jag inte minns fel.
  Värre är det med Molly, hon skulle nog vilja gå ut, busig som hon är, men blir nöjd med kylan på den inglasade balkongen ett tag.
  Häromdagen hamnade hon i toaletten av misstag, hon trodde förstås att locket var nedfällt! Tror inte hon gör om det. Laserpennan är en fröjd för oss, då kan vi ju sitta still medans hon leker, vilken energi hon har!
  Skönt att Astrid hittade hem igen!
  Må så gott!
  Kram

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Dottern fick hem en beställd laserpenna idag, så nu har Sushi också kul. Men, hon brände tassen på het elplatta igår, ajaj. Och visst har hon också drattat ner i toastolen sa hon när jag berättade om Mollys bravader. Saija skulle precis sätta sig när hon hörde ett plums från toan, haha, ja nog är dom allt bra roliga
   Kram

 13. Svara

  Minton

  27 januari 2021

  Dessa underbara djur. Kan både se och höra deras tassande och suckande. Tur ddu har Daniel som går ut i alla väder.
  Bilderna är ljuvliga.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Fast ibland skulle även han få gå på lådan! När det blåser på tvären och regnet piskar, då är det inte så kul att vara hundägare…men det är inte många gånger på ett år! kramar

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 januari 2021

  Men oj, vilket kattliv. Det är inte lätt att ignorera rastlösa katter när de gör allt för att få uppmärksamhet. Det ser ut att vara en riktigt rejäl kattlåda och den borde räcka till det den är ämnad för. Du kanske borde ha beställt en heltäckt låda med en lucka in. De brukar hålla sanden på plats även för de vildaste sprättarna. Men snart kommer våren och värmen och då är säkert problemet löst…till nästa vinter. Daniel är i alla fall en bra förebild 😀
  Kram

  • Svara

   Paula Merio

   28 januari 2021

   Jag har testat med heltäckt, dom vill inte gå in. I alla fall inte Astrid och det är hon som skvätter…Ja det blir skönt när de börjar gå ut om inte hela dagarna så ibland. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 245
 • 438
 • 1 719 679
 • 4 913
 • 63 222
Sök här