Bloggen

Sommarvärmen fortsätter

Av
den
17 augusti 2020

-Är du äntligen vaken matte? Jag är hungrig och jag vill komma in!

Så lät det denna morgon redan klockan halv åtta, hur tidigt som helst för att vara i pörtet!
Men, idag var det trimbingo-dags, och då är det andra regler som gäller.
Idag var vi många som deltog, klockan tio är det ännu inte tokhett som det är på eftermiddagarna, jag märker hur lättretlig jag blir när temperaturen ligger över 25 grader…

Efter en god brunch var det dags för hundpromenad, jag har världens bästa kompis!
När han går lös är han så uppmärksam och håller stenkoll på var jag är. Han kan gå i förväg en bit, men strax tvärstannar han, vänder sig om o kollar så att matte är med.
Och det är hon, förutom då hon retas och går och gömmer sig bakom ett träd bara för att se vad som händer då.
Och det slår aldrig fel, jycken kommer galopperande i en farlig fart!

Stilstudie på hur en okastrerad alfahane pinkar…

Dricka måste man i värmen, som tur är har vi vattendrag överallt runt byn så jag behöver sällan eller aldrig bära med mig vatten till hunden.

Där plumsade hela jycken i plurret, så det kan gå när man har korta ben och mossan är våt..

Lite överraskad blev han men han tyckte nog det var rätt skönt att få magen avkyld.

Sen gjorde vi inte många knop under eftermiddagen.
Jag ställde en fråga till grannen om hon gillar surströmming…jag menar har man bott hela livet i skärgården borde väl all fisk ligga högt i kurs, eller??
Hon hade inte smakat så många gånger men var en villig försökskanin, så vi ska nog försöka få ihop en liten surströmmingsknytis här på vår trevliga uteplats vad det lider..

Det blev en tidig kvällspromis för jag ville se premiärprogrammet av årets Idol direkt.
Och tänk, jag blev inte besviken den här gången heller.
Vilka härliga personligheter, duktiga sångare och en härlig stämning.
Tanten blir nog aldrig för gammal för Idol…

Nu slänger jag ut en fråga som surrat runtom i byn här hela sommaren:

Förra året var ett extremt rönnbärsår! Grenarna fullkomligt dignade av de tunga bärklasarna, och på hösten kom mängder av fågelflockar, bland annat sidensvansar och tallbitar för att smörja kråset.
Men det var då, i år har vi inte hittat en blomklase och inte ett endaste rönnbär på våra rönnar!
Vad har hänt?
Hur ser det ut på rönnbärsfronten där du bor? Berätta gärna också var i landet du bor, det har ju i övrigt varit ett utomordentligt bär-år, i alla fall här i Dalarna, skogen dignar av blåbär, hallon, hjortron och snart även lingon.

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  17 augusti 2020

  Ja du, sommarvärmen håller i sig veckan ut om väderappen har rätt. Å jag blir inte ett dugg retlig om det är varmt, snarare blir jag sur när det är kallt;-)

  Skoj att du också försöker få ihop en surströmmingsknytis. Jag köpte en burk med delikatessen idag. Å roligt nog levererades årets “upplaga” till ICA just idag. YESSSS!

  Du har rätt. Inga rönnbär än på trädet på vår innergård. Minns inte när dom visade sig ifjol, men många var det och en varm vinter blev det. Så hoppas att det inte är tvärtom i år…

 2. Svara

  Ditte

  17 augusti 2020

  Aha, då förstår jag varför du var uppe i denna arla morgonstund. Trim – bingon drog.
  Och senare ännu en promenad i värmen. Visst hängde jag med här via fina bilder och fin text. Men för egen del var jag i Stockholms innerskärgård.
  Bilderna på Daniel är helt ljuvliga och särskilt den när han ofrivilligt fick dig ett dopp.
  Vad trevligt med en granne som var intresserad av den sura strömmingen.
  Rönnbär? Jo, jag tror jag sett dem uppe i koloniområdet. Men får bog titta en gång till och kanske få dem med på bild.
  Kram!

 3. Svara

  bpz3

  17 augusti 2020

  Svar: Nej då, burken står i kylskåpet och väntar på att jag trummar ihop lite intresse bland grannarna. Hittills är det bara en granne som är född i Hudiksvall som har nappat. Å burken innehåller mellan 18-22 surströmmingar, så det lär bli spill här med.

  Tillbehören: mandelpotatis, mjukt tunnbröd, rödlök och gräddfil. Har även testat med lätt crème fraiche som jag kan varmt rekommendera

 4. Svara

  Minton

  18 augusti 2020

  Har också saknat rönnbären som brukar finnas i mängder. Det för varmt för oss och Minton går in i duschen när vi kommer hem för lite svalks på tassar och mage. Surströmming hoppar jag över.
  Kramar från oss en sval natt.

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2020

   Tack o lov verkar det finnas rönnbär på andra håll i landet. Så läget är kanske inte så illa ändå. Daniel ligger gärna på kylmattan när vi kommer från promenader. Liksom katterna., så jag borde väl ha fler, “ler”
   Puss på nosen till Minton

 5. Svara

  LillaSyster

  18 augusti 2020

  Inte lätt att ha korta ben….så söt han är =) rönnbär? Jag har ju knappt gått en promenad på tre månader… vet inte hur det ligger till. Kanske frös blomningen? Ha en bra dag!

 6. Svara

  Kicki

  18 augusti 2020

  Vi har ju en jättestor rönn i tomtgränsen. Förra årets enorma skörd, gjorde att klasarnas grenar hängde på tvättställningen. I år finns inte tillstymmelsen till bär och grenarna år inte i närheten av tvättställningen.
  Synd om fåglarna som går miste om mat.
  Kram

 7. Svara

  Tove Olberg

  18 augusti 2020

  I pörtet pågår livet. .. katten vill in .. hunden vill bada och damen önskar lägre temperatur – för mig går gränsen redan vid 20-22.
  På rönnbärsfronten ser det såväl bra som dåligt ut. Gott om träd runt om. Trädet nedanför min balkong blåste omkull för en tid sedan, rutten i stammen.

 8. Svara

  Ama de casa

  18 augusti 2020

  Tallbit… Jag tycker mig vara hyfsat duktig på fåglar, men den blev jag tvungen att googla på.
  Vilka härliga bilder på dina flockmedlemmar 🙂
  Rönnbär har jag aldrig sett hemma där vi bor. Undrar om det ens finns rönnar i Spanien?

  Ha det gott!

 9. Svara

  Kina Hellquist

  18 augusti 2020

  Vad härligt med en granne som vågar prova delikatessen! Min granne är en riktig storätare, så vi ska snart knäcka burken. Men alla andra på gården flyr någon annanstans då. Det är skönt med en egen kuppe! ?
  Var tvungen att gå och kolla rönnarna på gården. Inte en tillstymmelse till bärklasar, där det förra året dignade! Är det för tidigt? Jag bor i Uppland.
  Ha det bra nu!

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2020

   ja nu behöver vi hitta ett datum när det inte ska regna, för jag har förstått att värmeböljan snart är över, o det är jag tacksam över. Rönnbären borde redan visat sig hos dig, kanske inte helt röda, men ändå bärklasar.
   Ha det bra du också!

 10. Svara

  tanthuset

  18 augusti 2020

  Härliga sommarbilder Paula!! Vad gäller rönnbär, så pratade vi just om det igår….för på vägen till grannen såg jag en rönn som var full med bär men nästa rönn var helt tom! Jag tyckte det var lite konstigt…..
  Vi såg faktiskt också Idol igår, första tjejen var otroligt duktig!!
  Kram på’re fina du!

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2020

   Jag tippar att man valt att visa färre urusla sökande i år, o det tycker jag är bra. Tycker det är lite förnedrande att visa människor som själva inte förstår att de totalt saknar musikalitet och gehör…Hur går det angående Lazze? Tänker på honom massor! säg att han hittat hem…

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 augusti 2020

  Jättefina bilder från er promenad. Det var säkert skönt för Daniel att svalka av sig lite även om det var ett ofrivilligt bad 🙂 Första bilden är underbar och du har fångat honom så bra 😀 Jag såg också på Idol och tyckte att det kom en del duktiga sångare.
  Här finns det massor av rönnbär och jag bor i Östersund, men det kan du nog inte ha missat 😉
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2020

   Du ger verkligen hopp åt fåglarna! I Kristinehamn i Värmland fanns också rönnbär, annars verkar det klent. Jag är inte så kunnig angående andra trädarter och hur de mår, men rönnarna är ju speciella eftersom man spår väder efter deras bärmängd.
   Kram

 12. Svara

  Anki

  19 augusti 2020

  Härliga bilder! Torsten ser verkligen lite anklagande ut! Släpp in mig nu!!
  Fina Daniel – viken tur att det blev som det blev och att flocken mår så bra tillsammans.
  Inte ett rönnbär här – inga blommor i våras och inga bär heller då förstås. Tror de behöver ett viloår efter förra årets otroliga mängd med bär.
  Surströmming har jag bara smakat en gång och nej, det var inte gott, men kanske borde jag testa igen. Synd att vi bor så långt ifrån varandra,
  Kram

 13. Svara

  Mormor

  20 augusti 2020

  Nej, inga rönnbär i hela Åbo! Saknar dem, de är så vackra. Här ute på vår ö har vi inte heller några lingoröda tuvor i år, men furuskogen susar sussilull och sussilo fortfarande.
  Gammalt skrock säger att man kan spå hurdan vintern blir enligt rönnbären: Inga bär betyder snörik vinter. (För träden orkar inte med två bördor samma år.) Återstår att se.
  Må väl och akta dig för nattklubbar!

 14. Svara

  Ninni

  30 augusti 2020

  Jamen tack och lov är de heta dagarna över. C mådde riktigt dåligt när det var så varmt. Jag klarade iaf att göra det nödvändigaste och rensa landet (och få min första fästing) och då jag ändå var svettig och visste att jag skulle få ont så dammsög jag också (samma dag). Sen gjorde jag ingenting vettigt på ett par dagar. Så där håller jag på. Gör nån nyttighet och sen tar det lugnt i ett par dagar.
  Rönnbär: Inte ett enda rönnbär här hos oss. Intressant. Mest intressant att se hur mycket snö vi får. Har inte fått några svarta vinbär heller.
  Kramen.

 15. Svara

  Ninni

  30 augusti 2020

  Naturligtvis följer jag Idol även i år. 🙂

  • Svara

   Paula

   31 augusti 2020

   Jag tror på en bra säsong även i år, men nog blir det konstigt utan publik. Jag tittade inte på Lets Dance för jag tyckte det var så trist i en stor tom studio…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 204
 • 415
 • 1 718 394
 • 4 910
 • 63 173
Sök här