Läst

Jag har läst…

Av
den
18 augusti 2020
Stormfåglar Bokomslag Stormfåglar
Einar Karason
roman
Thorén & Lindskog
2019
101

Stormfåglar är en dramatisk berättelse om en grupp isländska fiskares desperata kamp mot naturens skoningslösa krafter. En kamp på liv och död.
Trålaren Måsen med trettiotvå män och fullastad med kungsfisk ska precis vända hemåt den kalla och hårda vintern 1959 när det blåser upp till en mäktig storm. Havet är kallt nog att döda en människa och trålaren isar snabbt igen i den bitande kylan. Den tunga isen tynger ner den redan fullastade båten som angrips hårt av den ena vågen efter den andra. Runt omkring dem hörs nödsignaler från andra fartyg i samma situation.

Utdrag sid. 31-32
" De trålade inte mer än kanske tio eller tolv minuter åt gången och när trålen närmade sig havsytan nedifrån rentav flög den uppåt, som om den vore full av luft, och det var den ju uppenbarligen; den illröda fisken blåstes upp när den befriades från tyngden och det höga trycket nere på botten, alldeles uppsvälld var den, och den rosa simblåsan svällde ut genom käften, som om fisken vore i färd med att blåsa upp en ballong eller ett bazookatuggummi. Kungsfisken är vansklig därför att det sticker upp exceptionellt vassar och hårda taggar från ryggfenorna, de tränger rakt igenom gummihandskar och till och med tjocka stövlar...

sid.94

" Nu gör vi ett försök! Och det hördes ljud och skrap, de kände igen ljudet från trålvinschen men nu lät det annorlunda, högt men ändå dämpat, så plötsligt kom det ett högt knak från isen, väggen gick i bitar, och de i maskin lade genast ned. Stora isblock vid vinscharna sprack loss, de var nästan som isberg och gled iväg åt ena hållet...

Sällan har jag läst en så totalt uppslukande bok som handlar om något jag inte har just någon kunskap om!
De maritima termerna är många, men det hindrar inte spänningen eller den totala upplevelsen om att ha varit med på denna livsfarliga seglats.
Dessutom var det en mycket svalkande upplevelse att befinna sig i saltstänkta ismassor utanför Grönland när temperaturen utanför min dörr visar på 28 plusgrader i skuggan!

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  18 augusti 2020

  Den lät väldigt spännande och perfekt i denna hetta. Varit ute på nattarundan och det var så skönt med bara 20 grader och lite vind.
  Puss till dina små kompisar och kram till dej

 2. Svara

  Ditte

  18 augusti 2020

  Tack för smakprovet! Och en bok jag läst. Men det var ett tag sedan. En bok jag gillade. Både miljö och personbeskrivningar.
  Kram

 3. Svara

  Tove Olberg

  19 augusti 2020

  Att fängslas av en bok vars innehåll en inte vet något om som är fängslande skriven – gillade texten du visar från boken – klockrent fru Pörte 🙂

 4. Svara

  tanthuset

  22 augusti 2020

  Åhhh den lät spännande….kanske också lite bekant 😉 jag ska ju ha levt 13 liv på Island enligt ett medium!
  Kram fina, goa Paula <3

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 269
 • 405
 • 1 717 612
 • 4 907
 • 63 154
Sök här