Söndag-smakbit # 21

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Med en flytt som väntar kommande lördag så är jag nu inne på min sista lånebok här i kommunen.
Det känns mycket vemodigt, vi har världens bästa bibliotek här i byn, och jag har ilat in och ut där flera gånger i veckan i många år nu!
Men allt har ett slut, nu ska jag skaffa ett lånekort i Falun och även utnyttja bokbussen som kommer en gång i veckan till Sundborn där jag kommer att bo!

En kvinnas straff av Ana Porss är första delen i trilogin Herravälde
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid 62-63

“Prosten och hans familj hade redan badat i karet och sedan hade deras smuts blandats med drängarnas. Nu hade drängarna och pigorna badat. Det var bara MajaLisa kvar.
Det hade gått månader sedan hon senast tvättat hela kroppen. En sommarkväll hade hon badat i sjön med de andra pigorna. Det hade varit så varmt och de hade svettats under slåttern. Det hade känts skönt att få skölja av det som klibbat fast på kroppen. Men sedan den kvällen hade hon inte tagit av alla kläder någon gång och skammen att känna luften inpå bara kroppen fick henne att rodna inför de andra kvinnorna.
Nu när alla i prästgården hade tagit sitt julbad lät man karet med det smutsiga vattnet stå. Dagen därpå skulle det, precis som under alla andra år, hällas ut norr om boningshuset i en redan grävd grop. Ingen skulle behöva utsättas för de onda krafter som samlats i vattnet.”

0

12 Comments:

 1. Att flytta är så jobbigt. Både fysiskt och psykiskt. Hoppas allt går bra och att det nya biblioteket är minst lika bra som det gamla ?

 2. Det kan inte vara roligt att vara den sista som får bada i det vattnet.

 3. Det är jobbigt att flytta. Hoppas allt går bra för dig och att du kommer att trivas med det nya biblioteket och bokbussen.
  Tack för smakbiten!

 4. fy för att bada sist i det där badvattnet! det verkar bli en intressant serie. kände inte alls till den men författarnamnet är vagt bekant. tack för smakebiten! håller tummarna för att flytten går bra. spännande med nytt bibliotek!

 5. Känner igen författarnamnet en aning, men har inte läst något. Hoppas det går bra med flytten. spännande att upptäcka nytt bibliotek och bra med bokbuss!

 6. Bibliotek er viktig! Jeg jobbet tidligere på biblioteket i nabokommunen, men etter vi flyttet må jeg nå vende meg til et helt nytt bibliotek. Jeg bestiller veldig mye av det jeg leser fra andre bibliotek på nettet og henter det på det lokale biblioteket. Det er veldig praktisk :-)
  Ha en riktig fin søndag!

 7. Tack för smakbiten. Hoppas flytten går bra, och att du får chans att även där låna många bra böcker!

 8. Tuffa tider, för alla, tack för smakbiten. Bokbussar är toppen, vi har en på sommar som kommer till badstranden vid havet.

 9. Den läser jag så fort jag får en lucka i läsande och allt annat roligt……….

 10. De tär inte klokt att det bara är 120-150 år sen sånt förekom i Sverige! Det är naturligtvis jobbigt för dig – men kanske framförallt för lilla voffsingen. dom gillar inte när saker och ting ändras så radikalt…..
  KRAM/Susie

 11. Förstår att det känns lite vemodigt med ett sista lån men hoppas det blir bra även i Sundborn och i Falun-
  Stort tack för smakbiten och jag tror det är en bok som jag vill läsa-
  Lycka till med allt nu.
  Kram

 12. Tack för smakbiten!

Kommentera