Söndags-smakbit # 12

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag har idag läst ut romanen The Vanishing Half av Brit Bennett

Smakbit sid. 64

” They weren´t used to having a dark child amongst them and were surprised by how much it upset them. Each time that girl passed by, no hat or nothing, they were as galled as when Thomas Richard returned from the war, half a leg lighter, and walked around town with one pant leg pinned back so that everyone could see his loss. If nothing could be done about ugliness, you ought to at least look like you were trying to hide it.”

sid 83-84

“They called her Tar Baby. Midnight. Darky. Mudpie. Said, Smile, we can´t see you. Said, You so dark you blend into the chalkboard. Said, Bet you could show up naked to a funeral. Bet lightning bugs follow you in the daytime. Bet when you swim it look like oil. They made up lots of jokes, and once, well into her forties, she would recite a litany of them at a dinner party in San Franscisco. Bet cockroaches call you cousin. Bet you can´t find your own shadow. She was amazed by how well she remembered.”

0

12 Comments:

 1. Den här boken fick jag med mig från ett bokbyte. Jag blev upprörd bara av de små styckena…

 2. den verkar intressant. tak för smakebiten! känner inte till författaren

 3. Jag har läst båda hennes böcker och hon är en favorit!

 4. Den här boken är jag nyfiken på. Ja, egentligen bägge böckerna av henne.

 5. Det hørtes virkelig ille ut, men jeg vet det er mye rasisme i samfunnet vårt. Jeg skulle ønske det ikke var slik.
  Ha en riktig fin søndag!

 6. så många Bennett det verkar finnas, som tur så är våra barnbarn vana att läka med mörka barn också.

 7. Imponerad av att du läser på engelska. Har svårt för det… det tar sådan tid… måste ju tänka hela tiden. Fast man kanske vänjer sig om man läser mycket och många engelskspråkiga böcker… Ha det gott!

 8. Det intressanta med den här boken är att den förutom rasism också handlar om colorism bland svarta.

 9. Jag tror faktiskt inte att vi “vita”! kan förstå vilket helsicke vi utsätter människor av annan hudfärg. Man måste nog uppleva det själv. Det är faktiskt mycket underligt att vi kan ha såna fördomar….. Men även jag har ju fördomar om en massa saker har jag upptäckt ibland, så man ska inte vara förvånad egentligen! :-(

  När det gäller jobben i trädgården och ditt tips om att byta ut växter mot mer lättskötta så har jag redan gjort det för flera år sen. 75% av bl.a. alla perenner togs bort efter min första operation när jag upptäckte att jag inte längre orkade så mycket. Jag bjöd mina 8 trädgårdsvänner på lunch och så lottade jag ut olika platser och så fick dom gräva upp mina ovanliga perenner. Men dom var tvingade att samtidigt ta bort ogräset! Man får inte vara dum….. *fniss* :-)

  Efter bröstcanceroperationen så la Rolle igen massor av rabatter och jag satsade istället på buskar som är mer lättskötta. Det enda vi har kvar som är jobbigt är gräsmatta, men den sköter vi numera med våra respektive åkgräsklippare – samt jag med “mormors” händer när det gäller ogräsrensning och gödsling. :-) :-) :-)
  KRAM/Susie

 10. Kul med smakprov ur boken. Det kanske är något att läsa sen när min bok är slut. :)

 11. Tack för smakbitar! Kände varken till bok eller författare.

 12. Tack för smakbiten. En bok jag skulle vilja läsa. Jag är ju mamma till tvillingflickor som är mörkt bruna. födda på Sri Lanka och uppvuxna här. vi har rest tillsammans världen över men bara i sydstaterna i USA upplevde vi uttalad rasism mot oss och vår familj. Obehagligt. Har aldrig drabbat oss någon annanstans,
  kram

Kommentera