Söndags-smakbit # 14

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Idag läser jag ut romanen Modersmjölken av Nora Ikstena
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid.57

“Efter skolan hade jag redan lagat till något och när vi kom hem åt mamma lite, mest för artighets skull. Sedan föll hon utmattad ner på sängen och somnade ofta med kläderna på. Jag tog av henne skorna och täckte henne med en tjock filt. Kaminluckan var öppen, jag måste vänta tills veden blivit kol innan jag kunde stänga spjället. Hunden och jag la oss till rätta en bit från kaminen. Kolbitarna glödde och liknade en skimrande matta som skulle ta oss till ett fjärran lyckorike där det inte fanns någon längtan eller separation, där det rådde ljus och glädje. Där man inte tog, bara gav, kärlek till varandra.”

sid 183

“När arbetet var klart visade sig rektorn. På höger hand hade hon en stor, vit handske som hon använde för att i vår närvaro och överdrivet tydligt kontrollera de rengjorda ställena. På den vita handsken framträdde då givetvis grå spår, vilket föranledde moralpredikan av rektorn i aulan: om de sovjetiska elevernas ansvar gentemot ett hedersamt utfört arbete, om det kommunistiska samvetet som bör vara vitt som denna handske.”

0

14 Comments:

 1. Intressant sista mening där… “det kommunistiska samvetet som bör vara vitt som denna handske”. Känns som att de inte riktigt har lyckats med det. Okänd bok för mig.

 2. Så fin header du har fått på bloggen din! Jeg elsker tulipaner, så den syntes jeg var fin :-) Jeg byttet en stund header etter årstidene, men nå har jeg hatt den samme veldig lenge :-)
  Ha en riktig fin søndag!

 3. läst om boken…. tack för smakbiten, trevlig söndag.

 4. Tack för smakbiten, det vore kanske något att läsa om det sovjetiska samhället.

 5. Känner till boken men inte läst. Tack för smakbiten!

 6. Känner igen boken mer har inte läst den. Tack för smakbiten!

 7. Tack för smakebiten sett boken på olika bloggar.

 8. Har hört talas om boken men ännu inte läst den. Och den hade, redan innan jag tittade in till dig och läste, hamnat på min förturslista vad gäller böcker.
  Blir nästa bok hos mig.
  Tack för smakbiten.
  Kram

 9. Intressant! Förlaget Tranan brukar vara pålitliga. Fin liten skildring av glöden i kaminen, som jag känner igen från kvällarna i mitt barndomshem (inga likheter i övrigt, skulle jag tro!), när det gick att öppna luckorna till kakelugnen och följa glödens långsamma falnande, innan det gick att skjuta spjället.

 10. Tack för smakbitarna, de var intressanta!

 11. Tack för smakbiten. Ny bok för mig.

 12. den har jag läst. tyckte mycket om den. inte var dag en läser något om Lettland. tack för smakebiten!

 13. Tack för tipset, den ska jag lyssna på.
  Kram

 14. Ja den boken har jag varit lite nyfiken på, bra att bli påmind. Tack för smakbiten.

Kommentera