Söndags-smakbit # 21

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag lyssnar på Lisa Burtons essäbok Livets tunna väggar

Livets tunna väggar Bokomslag Livets tunna väggar
Nina Burton
essä
Albert Bonniers Förlag
2020
259

Den stora tomten hade en levande atmosfär. Under träden gick hemlighetsfulla stigar i blåbärsriset, och i fonden glittrade ett sund. Allt kändes på en gång enskilt och öppet. Här vid den lyhörda gamla sommarstugan ville jag möta naturen.
så hur hittade jag platsens dolda arter? Och skulle jag ens kunna uppfatta deras språk? Skillnader kan ju bli hindrande väggar mellan olika livsformer. Men mina frågor skulle snart få mycket konkreta svar.

Nina Burton letar fram existensens olika former och uttryck. Ekorrar och fåglar, myror och bin, rävar och grävlingar, fiskar och växter - tillsammans ger de en aning om det mysterium som är livet.

Utdrag ur boken
Sid. 24

"Att bara se talgoxen som en rar liten pippi är inte längre möjligt, för sedan talgoxar visat sig använda både verktyg och planer har deras intelligens jämställts med schimpansers. Med hjälp av barr de håller i näbben pillar de ut larver ur trädens springor, och de noterar noga var andra fåglar gömmer mat för att kunna stjäla den. Är de riktigt hungriga kan de själva döda andra småfåglar eller sovande fladdermöss. "

sid 151-2

"Alla de hundratals bläckfiskarterna har sina sällsamheter. Den största mäter fjorton meter och den äldsta, den lilla pärlbåten, har oförändrad navigerat sig genom femhundra miljoner år. Underligast är den åttaaarmade bläckfisken. Den har tre hjärtan med ädelt blått blod, nio hjärnor och åtta undersökande armar- Varje arm är på sätt och vis en egen värld med synceller, känselceller, lukt- och smaksinne och en sorts korttidsminne. I akvarier kan de med armarnas hjälp lägga pussel, öppna skruvlock och dra korkar ur flaskor. De kommer ihåg vilka människor som varit otrevliga och vilka som gett dem mat....."

0

10 Comments:

 1. Nina Burton är så bra, vill läsa mer av henne

 2. Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden har du kanske läst

 3. Tycker jag känner igen författarnamnet, men jag har inte läst något av henne.

 4. oj då! den måste jag läsa snart, förstår jag. den står i hyllan tillsammans med ett par andra titlar av Nina Burton. tack för smakebitarna!

 5. Vilka intressanta smakbitar om talgoxen och den åttaarmade bläckfisken!

 6. Tack för smakbiten! Den verkar intressant!

 7. Så fascinerande smakbitar! Den boken kände jag inte till, ska kolla upp.

 8. Känner igen författarnamnet men det är allt. Fascinerande om talgoxen!

 9. Tack för fint smakprov! Författaren känner jag igen men dock inte boken. Men jag blev helt klart nyfiken.
  Kram

 10. Den låter mycket intressant!

Kommentera