Läst

Söndags-smakbit # 25

Av
den
27 juni 2021

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag misstänker att det kanske är så att värdinnorna för smakbitarna har gått på semester, men jag fortsätter tipsa om vad jag läser i alla fall.
Sommaren är för mig högsäsong för läsning. Är det riktigt varmt gömmer jag mig i skuggan och läser. Om det regnar kryper jag upp i läsfåtöljen…

Jag läser nu romanen Nemesis av Philip Roth som berättar historien om den heta krigssommaren 1944 när New Jersey drabbas av en polioepidemi. Ingen vet hur sjukdomen sprids, desperationen och ilskan tilltar och syndabockar finns plötsligt överallt.
Det är nästan lite läskigt att läsa denna bok nu när vi har en världsomfattande pandemi. Självklart kan man inte dra paralleller rakt av, men hur människan agerar under ett yttre hot är ändå likartat.
Titeln är kopplad till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 13

“Vi blev varnade för att använda offentliga toaletter och för att ta en slurk ur någon annans läskflaska och för att bli kalla och för att leka med främlingar och för att låna böcker på biblioteket och för att ringa från en telefonautomat och för att köpa mat från en gatuförsäljare. Vi skulle skölja alla frukt och alla grönsaker och hålla oss på avstånd från alla som såg sjuka ut.”

sid. 85

” Dr Steinberg var smärt, livlig, en aning kortväxt. Han hade en rejäl mustasch och glasögon, som visserligen var tjocka men inte lika tjocka som mr Cantors. Näsan var hans mest framträdande drag, böjd som en kroksabel högst upp men utplattad vid tippen, och med näsryggens ben skuret som en diamant – kort sagt, en näsa som ur en folksaga, den sortens påtagligt stora, invecklade, intrikat böjda näsor som judarna aldrig upphört att producera.”

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Åke

  27 juni 2021

  Böcker man läser… aha man ska kunna koppla av 😉 Finns inte i mitt vokabulär… men nar jag blir gammal då ska jag läsa igen 😉

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  27 juni 2021

  en bok jag lånade på biblioteket men den blev inte läst då, kanske gör ett nytt försök

 3. Svara

  Ditte

  27 juni 2021

  Har läst boken , men för länge sen. Och idag kan man ju verkligen fundera mer kring pandemin när man läser boken- Även om det där handlade en hel del om polio. Men den spred sig ju också.
  Tack för smakprovet.
  Kram

 4. Svara

  Monika

  28 juni 2021

  Mänskligt beteende har nog inte förändrats speciellt mycket genom århundradena. Tyvärr, kanske man kan säga. Men de flesta är ändå av den bra sorten.

 5. Svara

  bokdamen

  28 juni 2021

  I den smakbiten finns en del att fundera över, jag har inte läst något av författaren. Ha en bra vecka.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 275
 • 363
 • 1 626 669
 • 5 069
 • 65 363
Sök här