Söndags-smakbit # 31

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

Den här veckan har jag läst en för mig ny författare från Island. Jag tycker mycket om miljöskildringarna från det karga landet, liksom historier om den lilla människan mot naturens krafter.

Fiskarna har inga fötter av Jon Kalman Stefansson
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 77
“Oktober kan vara mörk och tung och rutorna i huset är tunna. Tora verkar ha förvandlats till en tisdag, till en tandkrämstub som klämts ihop på mitten, till oljudet från grannens teve, smackandet vid frukostbordet.”

Sid.128-29
Nu känner Ari igen henne, efter trettio år, hon tar emot mig som en gengångare från det förflutna, tänker han, minns inte hennes namn, men utseendet minns han, om han gör! Givetvis har hon blivit äldre, tiden färdas genom allt: människor, djur, hus, staketstolpar, stenar, fast med olika hastighet, långsamt genom stenar, fort genom staketstolpar och människor, dock långsammare genom vissa liv, som hennes.

1

14 Comments:

 1. Jag har läst en annan av hans böcker och borde nog, och vill, läsa fler :)

 2. Härlig titel och sköna liknelser i den första smakbiten!

 3. Den här står på läslistan, läst annat av författaren och gillat. Tack gör smakbit!

 4. Tack för smakbiten! En författare jag har lust att läsa något av, någon gång.

 5. Inte hört talas om den här boken. Tack för smakbiten.

 6. tack för smakbiten, ny författare för mig

 7. helt underbar författare. har du läst Sommarljus och sen kommer natten och de tre romanerna om Pojken; Himmel och helvete, Änglarnas sorg och Människohjärtat?

 8. Har inte läst något av författaren än men den här kanske en skulle börja med. Tack för smakbitarna! :)

 9. Pirjo Saloniemi

  Har inte läst något av den författaren men är nyfiken på hans böcker. Tack för smakbiten!

 10. Har hört talas om författaren men har inte läst något av honom. Tack för smakbitarna!

 11. Tack för smakprovet! Har dock inte tidigare hört talas om varken bok eller författare. Men jag skulle nog vilja testa. Miljöskildringar tycker jag också mycket om.
  kram!

 12. Haha! Nu fick du mig att bli nostalgisk igen. När jag var liten så verkligen HATADE min storebror att jag klämde tandkrämstuben på mitten. Om jag slutade? Ja, givetvis. Jag klämde ännu längre fram istället :-D

  Tack för smakbiten!

 13. Tack för smakbiten, det var ju en speciell boktitel!

 14. Tack för smakbiten. Känner bara till författarnamnet.

Kommentera