Bloggen

Parling-dagen på hembygdsgården

Av
den
2 augusti 2019

Nils Parling var en författare och diktare som föddes 1914 i Säfsen, “den fattigaste och mest förgätna delen av Finnskogen”.
Han var en skogs- och fabriksarbetare som trots blott sexårig folkskola började skriva. Det dröjde dock till 1950 innan han roman-debuterade, sammanlagt skrev han över 50 titlar.
Romanerna för de förtrycktas talan, berättelserna härstammar från Bergslagens natur och människor.
Många var vistexterna han skrev, de innehåller “knotighet och finnsluga ordkrusiduller”.
Nils Parling-sällskapet firar honom varje år sedan 1982. Han dog 2002.

Det var lite om mannen och författaren som firades i fantastiskt sommarväder på vår vackra hembygdsgård igår.
Mer om honom kan du läsa bl.a här

En del inspelade visor fanns till försäljning, även gamla kassettband!
Min egen erfarenhet av författaren består av en endaste läst roman, och det var så länge sedan som 1980. (Nu får ni gärna bli impade över min bok-katalog som jag fört sedan 70-talet, “ler”!)
Men, jag ska minsann rätta till den bristen, redan är en bok reserverad på biblan, för inte kan väl jag låta bli att läsa berättelsen Finnbastu från 1955

Jag var denna dag städslad som kökspiga, vi var flera som hjälptes åt att förbereda för vad vi hoppades skulle bli en både hungrig och fikasugen stor publik.
Hembakat fikabröd dukades fram och tunnbrödsrullar med ost/skinka, sallad, tomat och gurka rullades med vana händer.

Dagens artister var dels Peter Resare och dels visgruppen Mylla som hade önskemål om att för akustikens skull uppträda på paviljongen under tak. Vid ettsnåret övas det för fullt samtidigt som publiken börjar strömma till och ta plats, de flesta på egna medtagna stolar.

Innan klockan klämtat två är publiken talrik, både på paviljongen och utanför

Nu var ju inte min uppgift att kuta runt och fotografera utan att servera så dörröppningen var det jag såg mest av…

Och glad var jag att slippa vistas ute i solen, det var mycket svalare inne i serveringslokalen.

Det innebar att jag har dålig koll på programpunkterna, men jag vet att debattören och författaren Göran Greider höll ett högtidstal och att årets Parling-pristagare var Elsie Johansson som mottog äran och en penningsumma. Hennes författarskap började också senare i livet, vid 48 års ålder och hennes romaner jag tycker mycket om.

När Peter Resares uppskattade framträdande med dragspel och sång var över, och vi alla trodde att Mylla nu skulle uppträda fick vi höra speakern prata om en paus!

Hjälp, vi hade redan en gång åkt och nödprovianterat för att kunna göra mer smörgåsar och nu hade vi inte mycket kvar att bjuda på. Frysta bullar åkte in i micron med en farlig fart och kön ringlade lååång,,,,,

Några trasiga havreflarn och några salladsblad, det var vad som återstod på serveringsbordet när pausen var slut!

..publiken har åter intagit sina platser..och nu tar visgruppen Mylla ton!

Jag står och lyssnar på musiken och tittar ut genom fönstret
Nu då lugnet lagt sig inne i serveringen och allt är undanplockat tassar jag ut och knäpper några foton på publiken, de får avsluta dagens blogg!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Susjos

  2 augusti 2019

  Wow , det händer mycket ute i landsbygden också! Å se där, Göran Greider vet även jag vem det är!

 2. Svara

  Anki

  3 augusti 2019

  Vilken bra dag det blev! roligt att du fick så många bilder trots att du mest var inomhus … och bra att det inte blev en massa rester!
  Hoppas du repat dig och hunnit vila efter kökstjänsten!
  Kram

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 augusti 2019

  Oj, vad du står i och engagerar dig. Imponerande att du är så involverad i mycket och glädjande att du orkar. Men du kanske behöver mycket återhämtning efteråt. Det var tydligen ett uppskattat evenemang och det märkte ni där inne i serveringen. Kul att det kom mycket folk ändå och ni löste ju uppgiften att föda alla 😀
  Kram

 4. Svara

  Ama de casa

  3 augusti 2019

  Vilken härlig dag och tillställning! Mest impad är jag över din koll på böcker du läst, även om du självklart även är en duktig piga 😀

 5. Svara

  Ditte

  3 augusti 2019

  Vilket trevligt arrangemang! Och så många trevliga saker som händer hos er- Förstår att du hade bråda tider här i serveringen men kanske hann du lyssna till delar av programpunkterna. Intressant att läsa mer om Nils Parling för honom kände jag inte till. Göran Greider är ingen direkt favorit men höll säkert ett bra indledningstal. Roligt med era lokala förmågor som uppträder. Brukar vara populärt.
  Elsie Johansson känner jag till och har läst ett par av hennes böcker. Roligt att hon här blev uppmärksammad.
  Tack för att jag ifck vara med här och du har verkligen. som vanligt, tagit så fina bilder.
  Kram!

 6. Svara

  BP

  3 augusti 2019

  Fantastiskt att så mycket folk tog sig till “festen”, som verkligen var proffsigt arrangerad ser det ut som. Å vilket väder ni hade! En hellyckad dag med andra ord. Å eftersom ni sålde så mycket hoppas jag att det blev en bra slant över till hembygdsgården. Så som ni jobbat är ni värda varenda krona.
  Helt suveräna bilder som vanligt hos dig:-)

 7. Svara

  Carina Larsson

  7 augusti 2019

  Vad roligt att ni har en så levande hembygdsförening och att folk kommer på er fina fest. Och vad roligt att du är så aktiv i serveringen. Det är säkert det trevligaste stället att vara aktiv på också. Jag skulle nog också välja just serveringen en sån gång.
  Själv är jag urusel på att gå på hembygdsföreningens evenemang. Vi är urusla ö h t att göra något denna sommar. Sambon vill mest bara vara hemma och då blir jag också hemma allt som oftast. Jag har ju inte så tråkigt hemma heller då det alltid finns något att göra om inte annat så kan jag ju handarbeta.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 17
 • 575
 • 1 641 873
 • 5 101
 • 65 753
Sök här