Söndags-smakbit # 31

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser långsamt och njuter av en bok jag “hittade” på vårt lokala ideellt drivna bibliotek i Sundborn, Bokklubben vid livets slut skriven av Will Schwalbe

Jag trodde det skulle vara svårt att läsa en bok som innehöll så många hänvisningar till olika författare och böcker som jag inte har läst. Men jag upplever inte boken ett dugg svårläst utan jag koncentrerar mig på huvudtemat istället, en remarkabel kvinna som kämpar för att fortsätta sin gärning så länge som möjligt innan hennes tid rinner ut. Berättare är hennes son.

Smakbit sid. 80

“Nu var det två månader sedan mamma hade fått sin diagnos, och det var nästan omöjligt att avgöra vartåt det lutade. Det var som att följa aktiemarknaden. När börsen går ner kan det vara en mindre korrigering före en kraftig uppgång, men det kan också vara inledningen på ett börsras. Och om mamma en dag kände sig sämre kunde det bero på cellgifterna – eller på cancern.”

sid. 147-48

“Jag kom att tänka på när jag var på Disneyland, “den lyckligaste platsen på jorden”, och såg flera familjer som var nära sammanbrott – barnen grät otröstligt av trötthet och stress och habegär, föräldrarna gav varandra fientliga blickar, tonåringarna himlade sarkastiskt med ögonen eller också var de påtända. Ibland hörde man till och med en replik i den här stilen: -Vi har åkt jättelångt och betalat jättemycket pengar så nu ska du ha roligt, fattar du det? Nu ser du till att ha roligt, annars ska jag banne mig samla ihop hela familjen och åka raka vägen hem, och vi kommer aldrig tillbaka hit mer”.

1

14 Comments:

 1. Den har jag faktiskt läst. Tyckte så hjärtligt illa om mamman, hon var så självgod och fördömande att hon mest gjorde mig irriterad. Sonens berättelse, däremot, tyckte jag om.

 2. Tack för smakebiten hoppas inte den är för sorglig.

 3. Känner igen boken, men har inte läst. Verkar sorglig, tack för smakbitarna!

 4. Tack för smakbiten! Den har jag faktiskt tänkt läsa, men frågan är bara när..

 5. Underbar bok, gillade denna.

 6. står oläst i min hylla. men jag ska ta tag i den- tack för smakebiten!

 7. Bare tittelen i seg selv gjør jo at man får lyst til å lese boken. Håper boken er god – og at du har en bra søndag :)

 8. Tack för smakbiten! En bok jag nu skrivit upp på listan. Men just nu läser jag “Krigsdagböcker 1939-45” av Astrid Lindgren. Så bra!
  Kram

 9. Den här boken fick jag strax efter att pappa gått bort i cancer och jag orkade inte läsa den, så jag gav bort den.

  • Det kan jag gott förstå….men kanske kan den passa senare, när några år passerat. Boken är tidlös och mycket varm och gripande

 10. Jag älskar meningen: “Vi har åkt jättelångt och betalat jättemycket pengar så nu ska du ha roligt, fattar du det? Nu ser du till att ha roligt, annars ska jag banne mig samla ihop hela familjen och åka raka vägen hem, och vi kommer aldrig tillbaka hit mer.”
  Tack för smakbiten!

 11. Du har hittat en riktig pärla i bokfloden! En av de bästa böcker jag läst på länge länge.

 12. Den boken kände jag inte till. Tack för smakbiten!

Kommentera