Söndags-smakbit # 33

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Idag läste jag ut klassikern Kallocain (med undertiteln Roman från 2000-talet) som skrevs av Karin Boye och utkom 1940.
Du hittar mer information om författare och bok genom att googla.

Smakbit sid.71

“Jag kom in, och det var bara folk som jag inte kände.Nå, det var ju inget underligt. Offrar man en ledig kväll på sällskapsliv, så brukar det väl vara för att diskutera någonting, något som rör ens arbete eller något annat, en planerad fest eller en skrivelse till myndigheterna eller så, och då är det så klart att man inte känner alla som är bjudna. Men det var inget sånt! De diskuterade inte alls. De satt och pratade om allt möjligt, eller också teg de. att de teg så mycket, det gjorde mig hjärtängslig. Och för resten, bara som de hälsade! De tog tag i händerna på varandra- Är det klokt! Ohygieniskt måste det vara, och så intimt så man skäms, dessutom. Att röra vid varandras kroppar så där, avsiktligt! De påstod att det var en urgammal hälsning, som de hade upplivat igen, men man behövde inte göra det, om man inte ville, man var inte tvungen till någonting. Men i början var jag rädd för dem. Ingenting är så otäckt som att sitta och vara tyst. man har en känsla av att folk genomskådar en. Som om man var naken eller värre än naken. Andligen naken. “

Lite spooky att läsa denna gamla dystopi i dessa dagar…

0

14 Comments:

 1. Jag köpte Kallocain på bokrean i år, den verkar ju väldigt intressant, måste lägga den litet högre upp i boktraven. Tack för smakbiten och hoppas du får en fin dag!

 2. Jag har inte läst den men borde nog göra det. När det var aktuellt för många herrans år sen så var den inte intressant, jag var för ung….men nu med ålderns rätt kanske jag borde tänka om!! Din smakbit var ju lockande!!
  Kram på dig, fina Paula!

 3. Tack för smakbiten, det är tur att det finns gott om författare så att vi alla kan läsa det vårt hjärta klappar mest för.
  Ang druvorna de brukar hinna mogna det smakar lite åt smultron =) Ha en härlig söndag!

 4. Den har jag läst. Synd att det var Orwells 1984 som blev världskänd. Boye skrev ju här på samma tema före honom.

 5. borde läsa om, det ar för länge sedan, tack för påminnelsen.
  Här kan man se en svartvit filmatisering i svtPlay:
  https://www.svtplay.se/kallocain

 6. Den läste jag för många år sedan kanske dags att läsa om.
  Ha en fin dag trots hettan.
  Kramar från oss

 7. Tack för smakbiten! Har läst den men det var nog för 20 år sedan. Kanske är dags igen,

 8. Osäker på om jag läst hela men iaf utdrag ur den för evigheter sen och när jag pluggade litteraturvetenskap. Kanske borde läsa den någon gång nu….Tack för smakbiten!

 9. har redan tänkt att jag borde läsa om. den står i hyllan dessutom. tack för smakebit och påminnelse

 10. Den här vet jag att vi avhandlade i gymnasiet, men jag minns absolut ingenting av den.

 11. Har inte läst den men verkar ju intressant. Tack för smakbiten!

 12. En klar favorit. Vill verkligen läsa om den, oerhört bra bok, tankeväckande. Tack för och smakbiten.

 13. Den har jag läst i ungdomen men nu blev jag lockad att läsa den igen…

 14. Tack för smakbiten! Har läst den flera gånger både i gymnasiet och senare . Så bra! Men nu blev jag intresserad av att läsa om den. Karin Boye gillar jag.
  Kram

Kommentera