Söndags-smakbit # 36

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Idag läste jag ut romanen Heiman av finlands-svenska författarinnan Ann-Luise Bertell, en ny bekantskap.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 108

“Det var någonting mycket konstigt, tänkte Elof, med att så många män får arbeta med att tillverka vapen som fanns till för att döda män. Att deras resultat där i fabriken var döda människor. Och att det var sådan efterfrågan, nästan var och varannan dag gick Oskar Östman genom fabriken med någon delegation, många var intresserade av den finska nya uppfinningen. Det nya var att man kunde skjuta fler skott efter varandra, utan att behöva ladda om. Det hade Oskar och ingenjörerna uppfunnit här i Tikkakoski. Att skjuta fler på kortare tid.”

sid. 346

“Det var juldagsmiddag. Hela familjen satt hopklämda runt köksbordet. Olga hade lagat köttbullar med brännässlor i, och stekta kålrötter, brunsås och potatis, rödbetor och lingonsylt.
-Berätta om kriget, om hur det gick till, sa barnen alltid. Historierna om Per-Albin Hansson och de andra historiska figurerna var så spännande.
-Krig är människornas kalops, vi talar om något annat, brukade Elof alltid ropa.
Han sa att han hade sin balsamerade stortå i en liten påse i sovrummet.”

1

19 Comments:

 1. Tack för smakbitarna. Låter som en intressant bok på beskrivningen!

 2. “Krig är människornas kalops”… Jag kan inte alls översätta den här liknelsen så att den betyder något för mig. Kalops som är så gott kan väl inte jämföras med krig? Låter som en intressant bok ändå.

 3. Intressant smakbit men jag håller med Monika…krig är människornas kollaps tycker jag ;)
  Kram på’re finaste Paula!!

 4. Tack för smakbiten! Ha en trevlig söndag :)

 5. Den där låter verkligen intressant! Nog skojar han när han säger kalops istället för kollaps, det är vad jag tror. Typiskt en sådan sak som jag skulle göra (precis som jag säger messla istället för semla). Kram kram!

 6. Bertell är ny bekantskap för mig med, tack för smakbiten.

 7. Lustigt omslag. Undrar hur det hänger ihop med bokens innehåll :) Tack för smakbiten!

  • Heiman är en finstämd roman om rotlöshet, om att vara rädd som en hare och om vikten av att ha en plats att kalla hem.
   Så förstår jag illustrationen!

 8. Tack för smakbiten! Verkar som en ganska annorlunda bok, sett till smakbitarna. Lite nyfiken blir jag.

 9. helt okänd bok för mig. alltid intressant med nya finlandssvenska författare. tack för smakebiten!

 10. Funder lite som Robert över omslaget kontra innehållet, blir intressant att höra om det om du skriver omdöme om boken. :) Låter som en intressant bok, vill gärna öka på min läsning av finlandssvenska författare. Tack för smakbiten!

  • på förlagets sida står texten “Heiman är en finstämd roman om rotlöshet, om att vara rädd som en hare och om vikten av att ha en plats att kalla hem” därav valet av illustration till omslaget. Jag kommer inte att skriva mer om boken, men den fick toppbetyg av mig.4/5.

 11. Tack för smakbiten! En helt ny bok och författare för mig!

 12. Tack för smakebiten, lustigt omslag till boken.

  • På förlagets sida står det “Heiman är en finstämd roman om rotlöshet, om att vara rädd som en hare och om vikten av att ha en plats att kalla hem.” Det förklarar varför haren pryder omslaget. En välskriven bok med mycket hjärta och hjärna.

 13. Tack för en intressant smakbit.

 14. Tack för smakbiten av en för mig okänd bok. Det låter som allvarsam läsning.

 15. Tack för smakbiten! lite konstig liknelse det där med kalopsen..

 16. Stort tack! En för mig helt okänd bok och författare och med ett ämne jag gärna läser mer om. Har noterat boken och kommer att ta mig an den. Men några är före på listan. Men den här kan få förtur.
  Kram

Kommentera