Bloggen

Surströmmingsmums

Av
den
5 september 2020

Igår var det dags att avnjuta årets upplaga av surströmmingar

Tyvärr blev jag gruvligt besviken, inte på sällskapet, min trevliga granne, utan på surströmmingen!
Min granne som genom åren försökt lära sig uppskatta denna delikatess hade inte testat att äta dem på fem år och när hon fick se fileerna utbrast hon:
“Men de ser ju ut som vanliga sillfileer!!”
Och precis så var det, visst fanns den berömda “doften” där, men jag öppnade burken i en vattenfylld hink och slapp både skvätt och pysande.
Inte för att det pyste så mycket…

Efter en del regn på dagen sprack himlen upp fram mot kvällen så det var behagligt att sitta ute i solen.
Jag åt några surisar på hårt polarbröd som jag är mycket förtjust i, medan grannen valde en mjuk tunnbrödsklämma.
Nå, hon blev inte helt övertygad men tuggade tappert på sin klämma, för att sedan gå över på anjovisfilé istället…

Jag lämnade kvar burken med återstående fisksvansar på backen över natten i hopp om att en räv eller liknande kanske hade lust att äta upp dem, men ack inte.
När jag sedan spolat ur burken idag så kikade jag på botten av burken där det framkom att strömmingen var inlagd i juli 2020!
Inte konstigt att den inte hunnit moscha till sig på bara en månad! Den borde inte ha sålts förrän nästa säsong tycker jag!

Nå vi hade en trevlig afton och satsar på kräftor nästa gång!

Avslutar med en sur finnkäring på bild!

Publicerades igår i P4 Dalarna…här finns länken
Jag ville gärna le lite mot kameran men fick tji, man får inte le när ämnet är allvarligt.
Och det var det onekligen…
Så håll till godo, jag hoppas jag inte ser så här ilsk ut i vanliga fall..

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  5 september 2020

  Vilken besvikelse med surströmming som inte hunnit bli surströmming. Ta kontakt med dem så får du säkert kompensation.
  Det är ju bara för bedrövligt när de drar in busslinjer bara för att ett fåtal missköter sig. Det gjorde de här också för några år sedan men då gällde det nattbussen så “vanligt folk” blev inte lika drabbade. Största förlusten gjorde väl uteställena i Bollnäs eftersom folk inte kunde stanna kvar i stan och “festa färdigt”
  Gôtt och höra rösten på dig i alla fall. 🙂
  Kramen.

 2. Svara

  tanthuset

  5 september 2020

  Vilken besvikelse med strömmingen!! Det borde vara förbjudet att sälja den så tidigt 🙁
  En annan besvikelse är ju den indragna busslinjen, nog måste man väl kunna lösa problemet på annat sätt än att låta tredje man lida för det?? Det är nästan alltid så i det här landet…. nu är jag sur!! Surare än du på bilden 😉 men du är ju inte sån i vanliga fall 😀 Kul att höra dig i alla fall <3
  Kram på dig fina du!

 3. Svara

  Karin

  5 september 2020

  Jamen så där ska det ju inte vara! Surströmmingen ska ju liksom falla sönder när man tittar på den. Mycket välvald bild till sur-temat!

  Du kanske kan ta med burken till affären och säga till dem att lägga undan 2020-burkarna till nästa år? Och eventuellt få en bättre årgång, som ursäkt.

 4. Svara

  Tove Olberg

  5 september 2020

  Andra bloggaren idag som har suris på agendan. Gissa om suret suger eller suger suringen … uppe i norr åt vi inte av den nyaste utan tog äldre och sparade den nya vill jag minnas. Mycket godare då.
  Trevligt med manlig fägring – och så sur ser du ju inte ut, mycket fin iröda rocken!
  God lördagkväll och fin söndag önskar jag från Karlstad 🙂

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  5 september 2020

  Åååh, mums! Men man ska försöka hitta fjolårets strömming och se till att burken är riktigt bullig 😀 Då smakar det bra och doftar ännu bättre. Lite mer pys också men det får man ta.
  Kul att få höra din röst men vad trist att det är sånt liv på bussen. Jag hoppas att det löser sig.
  Kram

 6. Svara

  bpz3

  5 september 2020

  Det var ju synd att surströmmingen inte föll er i smaken. Men precis som Anki köpte ni filéer, å de har mycket mindre smak än hela strömmingar. Dom vi åt var också årets “skörd” av samma märke och samma datum, men som sagt det var hela fiskar. Nåt att tänka på inför nästa år.
  Så trist med stökigheterna på busslinjen. Jag menar ni har ju knappt några vettiga förbindelser över huvud taget, och att dra in en linje är i det närmaste skrattretande. Extra personal/bussvärdar är en lösning, att dra in linjen är det inte.
  Kul att du syns med din fina röd regnkappa. Å vilken fin ljus röst du har! Dessutom förstod jag vad du sa, vilket jag inte kan påstå att jag gjorde när herrarna yttrade sig.

 7. Svara

  Ditte

  5 september 2020

  Bedrövligt att ta dra in bussar för att resenärer inte kan bete sig. Tycker att ordningsvalkter skulle sättas in och att dessa typer inte alls skulle få åka med. Något en ordningsvakt skulle kunna avstyra. Chauffören ska ju köra och inte behöva vara vakt. Tack för länken! Har både läst och lyssnat.

  Nej, inte skulle surisarna fått säljas nu. Men en trevlig kväll fick ni och ute kunde ni sitta. Bra så.
  Surisarna är ju inte mina favoriter men bilden såg lockande ut. Kräftor gillas mer, men så matigt är det ju inte. Ja, hummer , krabba och och räkor gillas också.
  Kram!.

 8. Svara

  Minton

  5 september 2020

  Surströmming är inget för mej och hoppar över kräftorna också.
  Du är så fin i den röda jackan .
  Kramar från oss

 9. Svara

  Susjos

  5 september 2020

  Det ser så gott ut på bild i alla fall! Men, säger som BP, det är nog faktiskt så att hela fileer är godare, har också köpt färdig rensade en gång och minns att jag blev lite besviken!

  Hinner inte lyssna på länken nu, klockan är alldeles för mycket!
  KRAM!

 10. Svara

  Anki

  6 september 2020

  Så trist att surströmmingskalaset liksom kom av sig. Jag tycker du ska klaga, för man vill väl få det man betalar för!
  Lyssnade på länken och det verkar ju helknäppt att det inte går att lösa på annat sätt än att dra in vissa turer, vilket bara är att flytta problemen till andra tider – och hur tänker de lösa det med att “vanligt” folk är beroende av fungerande kollektivtrafik?
  Trevligt att höra din röst Paula … och så fin du är i din röda kappa!
  Kram

 11. Svara

  Karin Eklund

  6 september 2020

  Surströmmingen ska väl vara hel och se ut som en hel strömming men tydligen kan man filea den också ser det ut som. Många kanske inte vill ha den hel? Den behöver nog bara mera tid på sig vad gäller fermenteringen. De borde inte sälja den ännu. Klaga och se om du får ersättning. Jag känner också surströmmingsätare som köper med färskt datum men som sparar burkarna till nästa år. Själv är jag ingen surströmmingsätare alls, fastän jag nog har smakat och ätit men …
  Du ser i alla fall inte alls sur ut! Lite allvarlig bara 🙂
  Hoppas ni får ordning på buss-livet. Det låter inte klokt att dra in en busslinje bara för att andra människor har bråkat. Som vanligt blir de skötsamma drabbade och förmodligen går de bråkande fria vidare i livet.
  Ha en fin söndag Paula!

 12. Svara

  LillaSyster

  6 september 2020

  Indragningar och en levande landsbygd, nä det passar sig inte att le…..

  Jag ska förtydliga mig lite, jag har plockat av fröerna och låter dem torka på ett fat innan jag lägger ner dem i en glasburk – bara för att vara säker på att de inte möglar upp under vintern. (Syrran hade lagt en del fröer i en glasburk för ett tag sedan men inte skruvat på locket, men det hade någon hjälpsam liten trollunge gjort och då hade de inte torkat till ordentligt utan möglat) I mars/april är det dags att så dem så att de blommar fint nästa sommar=) Ha en bra söndag, här är det höst i luften men solen skiner. Igår fick vi skyfall med inslag av hagel…..

 13. Svara

  Anni

  6 september 2020

  Men vilka dumheter – att dra in en avgång hjälper ju inte. Hur ska barnen då ta sig hem? Undrar också vad det är för folk som sitter och dricker sprit på bussen vid lunchtid!?! Några vakter som plockar bort dem vore väl bättre – och ger arbetstillfällen.
  Om fiskarna säger jag inget.

 14. Svara

  Kina Hellquist

  6 september 2020

  Vad tråkigt att strömmingen inte smakade bra. Man har ju ofta gått och längtat efter att få öppna den där burken. Jag har haft en burk i kylskåpet länge nu, så jag var tvungen att kolla datumet på den. Den var inlagd i juni 2017 med bäst före-datum februari 2019!! Visste inte att det var sista datum för konserver! Undrar om den går att äta?
  Tråkigt var det också med den inställda bussturen. Tänk att det ofta tas så felaktiga beslut. Sätt in väktare i stället och släng av buset! Inte såg du sur ut på bilden, bara allvarlig, och det var riktigt kul att höra din röst.
  Ha det bra nu!

 15. Svara

  Ama de casa

  6 september 2020

  Det bästa är ju rommen! Då kan man inte köpa filéer… Men dom såg ändå goda ut 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 206
 • 364
 • 1 627 643
 • 5 072
 • 65 414
Sök här