Läst

Söndags-smakbit # 38

Av
den
20 september 2020

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Den här veckan läser jag Caesaria av Hanna Nordenhök
När jag läser den förflyttar jag mig i tid och rum och jag befinner mig mellan dröm och saga, något jag upplever fascinerande och annorlunda.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken och författaren.

Smakbit sid. 92-93

“En bit in på höstkanten fick jag gå med Krantz och Hulda och Gustava och plocka vitmossa i skogen till kreaturen och sedan lägga den i balar till vinterfodret, det finaste höet sparades till ungtjurarna Krantz hämtade på gårdarna längre bort till kornas betäckning. Han hade mig i snöret när vi gick och plockade i skogen, vi kryssade mellan rösena och myrstackarna och de nerfallna stammarna, om vi skulle stöta på någon därute på stigarna hade han instruerat mig att dra mig undan mellan träden igen.”

sid 156-157

“Jag skalade kläderna och lindan av kroppen, jag klev i karet, jag gick med borsten över armar och ben. Vidrörde inte skåran eller blåsorna. Bakom väggen kunde jag höra doktorn och mästern stoja och språka därinne i salongen medan jag torkade mig med flanellen och trädde benen i mameluckerna, sedan snörde jag livet och steg i klänningen. Ärmarna hade blivit för korta och jag fick blåsa all luft ur lungorna för att kunna knäppa alla knappar, jag kammade och flätade själv det våta håret.”

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  20 september 2020

  Den kan nog vara nåt för mig, så tack Paula…kram på’re!!

  • Svara

   Paula

   21 september 2020

   Nä Mia, du kan nog hoppa över den, nu har jag läst klart och den är ganska deprimerande, väldigt trist slut också…det finns bättre böcker/Kram

 2. Svara

  Monika

  20 september 2020

  Ett tag hoppades jag att berättaren var ett djur. “Han hade mig i snöret när vi gick och plockade i skogen” tydde ju lite på det, men så väl var det tydligen inte.

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  20 september 2020

  mameluckerna kanske skönare än stringtrosor

 4. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  20 september 2020

  Inget för mig just nu, ska bara läsa roliga och trevliga böcker så humöret hålls i schack!
  KRAM/Susie

 5. Svara

  Lottens Bokblogg

  20 september 2020

  Det var ännu en bok som jag inte alls kände till. Något i berättarrösten som gör mig lite tveksam till om det är en bok för mig.

 6. Svara

  Robert W

  20 september 2020

  Jag minns det där när någon ledde en tjur längs vägen på väg till kossor som skulle betäckas. Tack för smakbiten!

 7. Svara

  bokdivisionen

  20 september 2020

  Den låter otäck men intressant!

 8. Svara

  bokdamen

  20 september 2020

  Den här kände jag inte till, tänkte på en annan bok när jag bara såg omslaget men den var det inte. Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

 9. Svara

  Cinnamon

  20 september 2020

  Tack för smakbiten! Det låter som en otäck bok.

 10. Svara

  Nattfall

  20 september 2020

  Så fine og presise beskrivelser i utdraga du har delt!

 11. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  20 september 2020

  det påminner mig om att jag glömt reservera denna på biblioteket. tack för smakebiten!

 12. Svara

  Villa Frejas bokblogg

  20 september 2020

  Tack för smakbiten. Den skulle nog jag tycka om.

 13. Svara

  Sara Pepparkaka

  20 september 2020

  Det var två smakbitar som fick mig att fundera på vad det här är för slags bok!

 14. Svara

  Maria

  20 september 2020

  Det låter som en intressant bo, den ska jag kolla upp!

  • Svara

   Maria

   20 september 2020

   bok ska det ju stå…

 15. Svara

  Ditte

  20 september 2020

  Tack för smakbiten. Men just nu har jag många böcker på min lista och läser jag “En helt vanlig familj av Mattias Edwardsson. Rikitgt bra. Och innan dess var det Malin Persson Giolitos bok “Bara ett barn”.
  Kul att höra din åsikt när du läst den.
  Kram

  • Svara

   Paula

   21 september 2020

   Har inte läst någon av dem, men är lite nyfiken på En helt vanlig familj, Tack för tips, sätter upp på läslistan. Caesaria är utläst, var ganska deprimerande rakt igenom men ändå fångade den mig pga språket. Men nej, slutet var eländigt, rekommenderar den inte särskilt. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 248
 • 770
 • 1 610 916
 • 5 044
 • 65 073
Sök här