Söndags-smakbit # 38

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Den här veckan läser jag Caesaria av Hanna Nordenhök
När jag läser den förflyttar jag mig i tid och rum och jag befinner mig mellan dröm och saga, något jag upplever fascinerande och annorlunda.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken och författaren.

Smakbit sid. 92-93

“En bit in på höstkanten fick jag gå med Krantz och Hulda och Gustava och plocka vitmossa i skogen till kreaturen och sedan lägga den i balar till vinterfodret, det finaste höet sparades till ungtjurarna Krantz hämtade på gårdarna längre bort till kornas betäckning. Han hade mig i snöret när vi gick och plockade i skogen, vi kryssade mellan rösena och myrstackarna och de nerfallna stammarna, om vi skulle stöta på någon därute på stigarna hade han instruerat mig att dra mig undan mellan träden igen.”

sid 156-157

“Jag skalade kläderna och lindan av kroppen, jag klev i karet, jag gick med borsten över armar och ben. Vidrörde inte skåran eller blåsorna. Bakom väggen kunde jag höra doktorn och mästern stoja och språka därinne i salongen medan jag torkade mig med flanellen och trädde benen i mameluckerna, sedan snörde jag livet och steg i klänningen. Ärmarna hade blivit för korta och jag fick blåsa all luft ur lungorna för att kunna knäppa alla knappar, jag kammade och flätade själv det våta håret.”

1

18 Comments:

 1. Den kan nog vara nåt för mig, så tack Paula…kram på’re!!

  • Nä Mia, du kan nog hoppa över den, nu har jag läst klart och den är ganska deprimerande, väldigt trist slut också…det finns bättre böcker/Kram

 2. Ett tag hoppades jag att berättaren var ett djur. “Han hade mig i snöret när vi gick och plockade i skogen” tydde ju lite på det, men så väl var det tydligen inte.

 3. mameluckerna kanske skönare än stringtrosor

 4. Inget för mig just nu, ska bara läsa roliga och trevliga böcker så humöret hålls i schack!
  KRAM/Susie

 5. Det var ännu en bok som jag inte alls kände till. Något i berättarrösten som gör mig lite tveksam till om det är en bok för mig.

 6. Jag minns det där när någon ledde en tjur längs vägen på väg till kossor som skulle betäckas. Tack för smakbiten!

 7. Den låter otäck men intressant!

 8. Den här kände jag inte till, tänkte på en annan bok när jag bara såg omslaget men den var det inte. Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

 9. Tack för smakbiten! Det låter som en otäck bok.

 10. Så fine og presise beskrivelser i utdraga du har delt!

 11. det påminner mig om att jag glömt reservera denna på biblioteket. tack för smakebiten!

 12. Tack för smakbiten. Den skulle nog jag tycka om.

 13. Det var två smakbitar som fick mig att fundera på vad det här är för slags bok!

 14. Det låter som en intressant bo, den ska jag kolla upp!

 15. Tack för smakbiten. Men just nu har jag många böcker på min lista och läser jag “En helt vanlig familj av Mattias Edwardsson. Rikitgt bra. Och innan dess var det Malin Persson Giolitos bok “Bara ett barn”.
  Kul att höra din åsikt när du läst den.
  Kram

  • Har inte läst någon av dem, men är lite nyfiken på En helt vanlig familj, Tack för tips, sätter upp på läslistan. Caesaria är utläst, var ganska deprimerande rakt igenom men ändå fångade den mig pga språket. Men nej, slutet var eländigt, rekommenderar den inte särskilt. Kram

Kommentera