Söndags-smakbit # 4

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser nu den tredje delen, En vår av is och eld i Sirpa Kähkönens Kuopio-svit om hemstaden i östra Finland.
Den inledande delen utspelar sig i början av 1900-talet och nu i tredje delen har vi kommit fram till 1940-talet.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om författaren och de välskrivna och historiskt intressant böckerna som berättar om arbetarkvinnornas liv och baserar sig på författarens egen släkthistoria.

smakbit sid 88

” Juho Tiihonen kom till fru Lehtivaara vid precis rätt tidpunkt, tvättad bakom öronen och med kammat hår. Farfar hade lämnat en lång lista med instruktioner åt honom på köksbordet. Byt skjorta. Glöm inte att bocka. Säg alltid tack frun, ja herrn. Peta inte näsan. Hosta i näsduken. Harkla dig inte. Gå på dass i tid så att du inte behöver stå och våndas med bena i kors.”

sid. 116

“-Hon ser svag ut, vi skulle behöva undersöka henne. Bristtillstånd måste åtgärdas i tid. En växande ung kvinna, en blivande mor…
-Jaså, det var förstås det som avsågs, insåg Anna. Unga kvinnor och män, vår viktigaste resurs, föremålet för vår största omsorg. Blivande fäder och mödrar, den finska rasens bevarare. Vår stam har rätt att kräva sitt livsutrymme endast om den är tillräckligt talrik, endast om vår ras är frisk. “

sid 138

“Och Hyvönen dödade den sprattlande laken, skar av halsen, tog en kastrull ur konten, plockade fram ett par stora potatisar och en lök, sko0pade upp isblandat vatten ur vaken och kokade soppa på den oflådda laken. De åt alla i tur och ordning med Hyvönens sked, åt upp fiskköttet och rensade benen och Hyvönen räckte de stora, hala levern till Mulligan på spetsen av sin kniv.”

0

13 Comments:

 1. Det här är böcker jag inte kände till. Förr läste jag gärna historiska romaner, men det har inte blivit så många de senaste åren.

 2. Tack för smakebiten känner igen författaren för du har nog gett smakbit tidigare från författaren.

 3. Jag vet aldrig om jag har tvättat mig bakom öronen. Det sker kanske samtidigt som jag tvättar håret. Tack för smakbiten!

 4. Krönikor som spänner över många år och generationer kan vara riktigt spännande att läsa. Reagerade på den andra smakbiten, men det beror nog på att jag reagerar på “stam” och “ras”.

 5. Har läst de första två delarna och tycker så himla mycket om serien. Tyckte om Granitmannen också. Ska försöka få in denna nu under våren.

 6. Tuffa tider. Tack för smakbitar!

 7. har tänkt att jag skulle läsa den här serien. tack för smakebitarna!

 8. Härligt. Jag blev riktigt lycklig för så mycket läsgodis. Skrivit upp alla titlar. Tack, tack. Ha ett fint januarislut och en fin februaribörjan.

 9. finska rasen har överlevt, sisu finns kvar, tack för smakbiten.

 10. Sirpa Kähkönen är en ganska populär författare på biblioteket där jag jobbar. Jag borde säkert läsa helst någon av hennes böcker.

 11. Tycker om serien. Läst nästan hela den här, hamnat på vänt då annat behövde prioriteras, men ska läsas ut. Tack för påminnelsen och smakbit.

 12. Intressant! Böcker som jag gärna vill läsa. Ska få förtur hos mig. Som pappa alltid sa! “Finlands sak är vår sak” . Och för mig gäller det att veta mer om det land han kunnat ge sitt liv för som 18 – åring, 1939.
  Tack för tips och smakprov.
  Kram

Kommentera