Läst

Söndags-smakbit # 4

Av
den
30 januari 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser nu den tredje delen, En vår av is och eld i Sirpa Kähkönens Kuopio-svit om hemstaden i östra Finland.
Den inledande delen utspelar sig i början av 1900-talet och nu i tredje delen har vi kommit fram till 1940-talet.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om författaren och de välskrivna och historiskt intressant böckerna som berättar om arbetarkvinnornas liv och baserar sig på författarens egen släkthistoria.

smakbit sid 88

” Juho Tiihonen kom till fru Lehtivaara vid precis rätt tidpunkt, tvättad bakom öronen och med kammat hår. Farfar hade lämnat en lång lista med instruktioner åt honom på köksbordet. Byt skjorta. Glöm inte att bocka. Säg alltid tack frun, ja herrn. Peta inte näsan. Hosta i näsduken. Harkla dig inte. Gå på dass i tid så att du inte behöver stå och våndas med bena i kors.”

sid. 116

“-Hon ser svag ut, vi skulle behöva undersöka henne. Bristtillstånd måste åtgärdas i tid. En växande ung kvinna, en blivande mor…
-Jaså, det var förstås det som avsågs, insåg Anna. Unga kvinnor och män, vår viktigaste resurs, föremålet för vår största omsorg. Blivande fäder och mödrar, den finska rasens bevarare. Vår stam har rätt att kräva sitt livsutrymme endast om den är tillräckligt talrik, endast om vår ras är frisk. “

sid 138

“Och Hyvönen dödade den sprattlande laken, skar av halsen, tog en kastrull ur konten, plockade fram ett par stora potatisar och en lök, sko0pade upp isblandat vatten ur vaken och kokade soppa på den oflådda laken. De åt alla i tur och ordning med Hyvönens sked, åt upp fiskköttet och rensade benen och Hyvönen räckte de stora, hala levern till Mulligan på spetsen av sin kniv.”

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  30 januari 2022

  Det här är böcker jag inte kände till. Förr läste jag gärna historiska romaner, men det har inte blivit så många de senaste åren.

 2. Svara

  Marie Eggimann

  30 januari 2022

  Tack för smakebiten känner igen författaren för du har nog gett smakbit tidigare från författaren.

 3. Svara

  Robert W

  30 januari 2022

  Jag vet aldrig om jag har tvättat mig bakom öronen. Det sker kanske samtidigt som jag tvättar håret. Tack för smakbiten!

 4. Svara

  Lottens Bokblogg

  30 januari 2022

  Krönikor som spänner över många år och generationer kan vara riktigt spännande att läsa. Reagerade på den andra smakbiten, men det beror nog på att jag reagerar på “stam” och “ras”.

 5. Svara

  Cinnamon

  30 januari 2022

  Tack för smakbiten!

 6. Svara

  Scylla

  30 januari 2022

  Har läst de första två delarna och tycker så himla mycket om serien. Tyckte om Granitmannen också. Ska försöka få in denna nu under våren.

 7. Svara

  Åsa

  30 januari 2022

  Tuffa tider. Tack för smakbitar!

 8. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  30 januari 2022

  har tänkt att jag skulle läsa den här serien. tack för smakebitarna!

 9. Svara

  ElisabetR

  30 januari 2022

  Härligt. Jag blev riktigt lycklig för så mycket läsgodis. Skrivit upp alla titlar. Tack, tack. Ha ett fint januarislut och en fin februaribörjan.

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  30 januari 2022

  finska rasen har överlevt, sisu finns kvar, tack för smakbiten.

 11. Svara

  Sara

  30 januari 2022

  Sirpa Kähkönen är en ganska populär författare på biblioteket där jag jobbar. Jag borde säkert läsa helst någon av hennes böcker.

 12. Svara

  Bokdamen

  30 januari 2022

  Tycker om serien. Läst nästan hela den här, hamnat på vänt då annat behövde prioriteras, men ska läsas ut. Tack för påminnelsen och smakbit.

 13. Svara

  Ditte

  30 januari 2022

  Intressant! Böcker som jag gärna vill läsa. Ska få förtur hos mig. Som pappa alltid sa! “Finlands sak är vår sak” . Och för mig gäller det att veta mer om det land han kunnat ge sitt liv för som 18 – åring, 1939.
  Tack för tips och smakprov.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 124
 • 596
 • 1 636 068
 • 5 093
 • 65 655
Sök här