Bloggen Fem en fredag

Fem-en-fredag # 4 Hälsostatus II

Av
den
28 januari 2022

# 4 Hälsostatus II

Vad är det bästa du har gjort för dig själv de senaste dagarna?

Jag har kommit igång på allvar med matlagning igen och tycker det är skoj!
Fläsklägg i lergryta med rotfrukter och surkål

Igår kokade jag ett kilo frikadeller, perfekta att gömma vovvens medicin i, och perfekta att doppa i en soppa eller en god tomatsås!

Vad ska du försöka ta dig an under kommande dagar?

(Jag råkade hitta en bild på ett kök helt i min smak, knall-orange!)

Att-göra-listan är lång men vet inte om jag betar av något, beror lite på energinivån och vädret. Vid dåligt väder kanske kökslådorna kan bli städade och knivarna vässade.

Vad blommar i dig?

Glädje och tacksamhet över mina nära och kära!

Vad har du dagdrömt om på sistone?

Jag drömmer om en aronia-häck vid min lilla uteplats! Nyttiga bär och underbar höstfägring!
Håller hunden hemma utan kompostgaller!

Vad får du näring från?

Glada, leende människor jag träffar jag när jag går ut med hunden ger mig en boost. Här hälsar man på alla, antingen med en nick eller ett hej, en liten gest som betyder så mycket.
Självklart bidrar min prins-korv till att sprida leenden överallt där vi visar oss

Du hittar flera tema-bloggare hos Elisa

Det var en ljuvlig förmiddag idag och många passade på att sträcka ut i skidspåren
Trevlig helg!

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  28 januari 2022

  Ett litet leende, eller ett glatt hej, det kan göra ens dag.
  Och du… INTE det köket. Vässa knivarna i stället. Borde göras här oxå.
  Så fint med händerna. Och så är det ju… mötena i decolika generationerna är de bästa finns. Kram på dej, fina och kloka tjej!

 2. Svara

  Minton

  28 januari 2022

  Mat är är kul tycker jag. Frikadeller har jag aldrig lagat men det är gott. Blev sugen på grönkålsoppa med dessa. Städa kökslådorna kanske jag också borde göra.
  Så fint med händerna.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Helen

  28 januari 2022

  Här är det mest yngste sonen som kokar fläsklägg men nu har han flyttat till Göteborg vilket känns lite jobbigt för det är så lååååångt bort. Jag är också väldigt tacksam för glada leenden och ett hej när jag är ute med vovven. Det är väldigt skönt för det kan vara enda mötet jag får med någon människa de dagar ag jobbar hemifrån.

 4. Svara

  Mirjam Halvarsson

  28 januari 2022

  Vilka härliga svar du har på de där frågorna <3 Alltså köket….jag trodde först att det faktiskt var ditt 🙂 🙂 Kram på're!

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  28 januari 2022

  Fläsklägg är kanske lite för tufft för mig, men det andra är gott.

 6. Svara

  LillaSyster

  28 januari 2022

  Jag trodde du skulle slipa luckor och måla! Inte städa lådor. Men vassa knivar är viktigt att ha. Frikadeller var hundra år sedan jag åt -gott!
  Trevlig helg!

 7. Svara

  bpz3

  28 januari 2022

  Tyskar, speciellt bayrare och österrikare skulle vara väldigt imponerade av dig och din rätt med fläsklägg och surkål. Så duktig du är! Sedan skulle italienare och spanjorer applådera dina frikadeller. Min spanska granne bjuder ibland på spanska köttbullar/frikadeller. De är otroligt saftiga och betydligt godare än de svenska, stekta varianterna.
  Bilden med tre generationers händer är sååååååå söt. Bara din hand som skanas, men nån fick ju ta bilden;-)
  Köket är ju sååååååå i min smak. Retro, orange – kan det bli bättre?! Nej, egentligen inte om man inte vill ha ett lila eller limegrönt kök;-)

 8. Svara

  Geddfish

  28 januari 2022

  Wow för ditt inlägg! Lergryta är liksom min grej också, varför har jag inte kokat fläsklägg i den??? Måste bli en ändring.
  Kram!

 9. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  28 januari 2022

  så fin handbild! älskar lergryterätter, men jag har nog inte använt fläsklägg. skulle kunna ha aroniahäck vid min uteplats också. vackert bladverk. städa lådor skulle jag också behöva

 10. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  28 januari 2022

  Härligt att folk gärna pratar med en när man har hund. Det är en av alla bra fördelar, så det känns för jä…t rent ut sagt att man blivit för gammal för det.
  Och maten såg härlig ut. Jag älskar fläsklägg, men eftersom min gubbe är livrädd för minsta lilla fettbit, så kokar jag det bara när jag gör ärtsoppa. Sen får jag rensa bort massor innan jag lägger tillbaka det i grytan!
  KRAM/Susie

 11. Svara

  Ditte

  28 januari 2022

  Härliga svar och bilder! Rolig läsning!
  Och att hitta det positiva i vardagen är nog så viktigt för det är ju oftast där vi är.
  Och detta att man hälsar gillar jag. Så även faktiskt i vårt område här i storstan, på Söder. Även i butiken kan man prata med någon man träffar på, både ung och äldre.
  Jag försöker att varje dag göra något jag blir extra glad över och att glädja någon annan och det piggar upp.
  Tänker på när du och Daniel är ute att det då blir en del kontakter. Kan känna liknande när jag har Helenfamiljens Curr här och vi är ute-
  Kram

 12. Svara

  it_is/Anette

  28 januari 2022

  Oj så jag saknar det här med att kunna laga mat ordentligt… Du har så glädjande svar på veckans frågor. Härligt.
  Ha en fin helg

 13. Svara

  Bokdamen

  28 januari 2022

  Härliga bilder och svar. Maten ser fin ut, jag är ju vegetarian så rotfrukter äter jag ofta och gärna i alla möjliga och omöjliga rätter. Ha en bra helg.

 14. Svara

  Susjos

  29 januari 2022

  Undrar så om min lergryta kom med från huset till lägenheten i Solna?
  Och något som verkligen stämmer, det är att ge ett leende till den du möter, det gör min dag i alla fall! Minns så väl när jag cyklade hem igenom kyrkogården, och fick ett leende och ett hej från en som jag mötte och troligen var på väg till sitt jobb, medans jag var på väg hem tuff natt på jobbet, det gjorde hela min dag! Underbart, så lite kan betyda så mycket, det kan vi bli bättre på!!!
  Nu somnar denna konvalescens med piller i kroppen, hoppas jag inte vaknar av smärta i natt,,,
  Stor Kram!!!

 15. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 januari 2022

  Jag kan också få matlagningsryck och då blir det många matlådor. Jättebra att slippa laga mat när lusten försvinner igen 😀 Vilken lyx för Daniel att få medicinen i goda frikadeller. Nja, det köket är inte i min smak men alla kan ju inte tycka likadant. Men däremot så gillar jag aroniabuskar. Vi hade några sådana i Optand men det blev inte många bär till mig. Hundarna skördade dem så långt upp de nådde och jag fick vara glad för att de fick något både nyttigt och gott 😀 Vi fick i alla fall njuta av höstfärgerna.
  Kram

 16. Svara

  Anki

  29 januari 2022

  Hoppas jag också får tillbaka lusten att laga mat … just nu obefintlig! Fläsklägg gillas skarpt .. surkål också, men inte frikadeller – minns de hemska vi fick i kålsoppan i skolan och har inte smakat dem sen dess.
  Häftigt kök, men kanske inte i min smak.
  Älskar bilden med händerna … så fin!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

 17. Svara

  Ama de casa

  29 januari 2022

  Vi har också lagat mer mat hemma på sistone. Det kanske beror mest på vädret, äter vi ute så vill vi helst sitta på uteserveringar för det känns tryggast även om den eländiga smittan tycks sprida sig som en löpeld överallt nu…

  Vilken vacker höstfärg på den där häcken!

  Visst är det trevligt när folk man möter ler och hälsar! Leenden syns även bakom munskydd – ögonen är väldigt avslöjande 😉 Här i stan är det för mycket människor så här hälsar man sällan på okända, men ute i småbyarna är det väldigt vanligt att dom vi möter hälsar på oss. Och vi på dom, såklart.
  Fast jag minns en gång på Island då jag och en tjejkompis hade hyrt bil och åkt ut på landsbygden (våra karlar hade konferens). När vi gick efter en ödslig landsväg så mötte vi en farbror som stirrade ingående på oss. När vi passerade varandra sa jag hej och log.
  – Känner jag dig? var det bemötandet jag fick.
  Oj vad jag och Bibbi skrattade åt detta 😀

 18. Svara

  Kina Hellquist

  29 januari 2022

  Ååååhh, fläskläggen! Nu blev jag riktigt sugen! Även om det är jäkligt tråkigt att laga mat till bara sig själv, så gör jag det varje dag. Eller varannan kan man säga, för när jag lagar så räcker det till två dagar. Och jag tycker att många maträtter kommer mer till sin rätt dagen efter.
  Tänk vad ett litet leende och ett hej kan göra mycket. Man blir liksom så glad när folk hejar! Och hundar är nog upprinnelsen till många goda kontakter.
  Ha en trevlig helg nu! Kram!

 19. Svara

  E

  29 januari 2022

  Ja, tänk att ett leende kan göra så mycket 🙂 du verkar vara en person som sprider mycket glädje. Och tack för tipset om aronia-häck, det ska jag kolla upp 🙂 fortsatt trevlig helg!

 20. Svara

  Herr Nilssons Fru

  29 januari 2022

  Du är härlig du Paula. Fläsklägg är gott i gott men resten du hade i grytan är inget för mig. Till fläsklägg har jag rotmos en gammal hederlig rätt som mina barn aldrig gillat, tur de flyttat hemifrån så jag kan ha det.
  Ha de gott.
  Kramiz

 21. Svara

  Janerik Sundh

  29 januari 2022

  Kom att tänka på det där med möten, där man ser varandra i ögonen, på riktigt alltså. Det gillar jag på allvar. Jag har fått många stora leenden och hälsningar från människor jag inte känner just för att vi tittat varandra i ögonen.

 22. Svara

  Kicki

  30 januari 2022

  Underbar bild med händerna!
  Jag har aldrig gjort frikadeller, nån sorts mindre trevligt minne som barn (på kollo tror jag).
  Ha en bra dag och blås inte bort.
  Kram

 23. Svara

  Astrid Larsson

  30 januari 2022

  Såg gott ut det du ska laga till
  Mamma gjorde kokta köttbullar när jag var liten
  Ordet frikadeller hade inte nått fjällvärlden
  Med lite mjöl i smeten sedan kokade hon det med potatis lök morötter osv
  Det blev så himla gott att mosa potatis i buljongen

 24. Svara

  Ninni

  30 januari 2022

  Hej!
  Nån lergryta finns inte kvar här hemma. Vi hade två men när C var i farten och rensade undan och körde till Erikshjälpen så for nog våra lergrytor dit också. MEN jag kokade fläsklägg och gjorde rotmos ändå. I en större kastrull åt fläskläggen och en lite mindre till rotsakerna. Frikadeller gjorde jag när barnen var små och jag skulle laga barnmat men då stekte jag köttbullarna åt de som var stora nog att tugga.
  Här i Alfta hejar vi också på varann vare sig vi känner varann eller inte. De yngre har lite svårare för det men de lär sig säkert med tiden.
  Ja vi såg solen någon vända här med men igår hade vi regn och på kvällen tog det i och blåste och snöade så nu har jag varit ute och skottat snö i två omgångar. Var tvungen dela upp det. En hård skorpa uppå och blötsnö under. Riktigt tungt. Samtidigt som det är en lite kall luftfuktighet också så nu har jag fått astma två gånger idag men med några puffar Ventoline så går det över också. Tror inte grannen tar ut snöslungan idag för snön är alldeles för blöt. Såg att han skottat en gång ut till vägen och sen gick han och hans fru på promenad istället medan jag tog itu med snön framför min garageport. Bra kvinna reder sig själv. Är så tacksam för att jag som bondjänta fick lära mig att jobba och inte ge upp.
  Vilket häftigt kök! Köp dig lite orange färg och gör om köket!
  Nu snart så… nu kommer februari och den månaden går fort sen kommer mars och man kan kanske ana att våren är på väg sen april och maj och tjoff så är det redan midsommar. Sen vänder det igen. Hahahaha.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 74
 • 235
 • 1 654 719
 • 5 125
 • 66 106
Sök här