Läst

Söndags-smakbit # 41

Av
den
17 oktober 2021

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Idag läste jag ut Pojkarna i klostret – en släkthemlighet av Sofia Nyblom som handlar om ett österrikiskt kloster dit en svensk katolsk familj 1913 skickar sina två söner för att studera. De blir kvar i klostret i sex år och mycket senare avslöjas hur munkarna sexuellt har utnyttjat eleverna på skolan. Författarens farfar var en av pojkarna.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 54

“När hon såg dem ställa upp på led på klostergården slog det henne hur små de var. Där kortbyxorna tog slut stack benen fram som smala stickor. De äldre gymnasisterna var som en annan människoras där de passerade förbi, kostymklädda unga teologer och filosofiestudenter med monokel och vit skjorta som konverserade på latin och hälsade artigt.”

sid. 190-91
“Storängen hösten 1918
Överallt kväver smittan den som står framför den, om det så är en vaktmästare på Grand Hotel eller en ung bankdirektör. Pigor som köar för potatis, spårvagnskonduktörer och hela regementen, alla insjuknar de och dör.”

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Cinnamon

  17 oktober 2021

  Tack för smakbiten! Helt okänd bok för mig,

 2. Svara

  Monika

  17 oktober 2021

  Okänd bok för mig, men jag var tvungen att kolla upp den. Tänkte väl att den lät som en sann historia…

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  17 oktober 2021

  tittat på denna, lite nyfiken.

 4. Svara

  Åsa

  17 oktober 2021

  Tack för smakbiten. Den boken kände jag inte till.

 5. Svara

  Robert W

  17 oktober 2021

  Det är ruskigt med alla övergrepp som skett inom kyrkan. Tack för smakbiten!

 6. Svara

  bokdivisionen

  17 oktober 2021

  Fy för övergrepp. Bra att det kommer ut.

 7. Svara

  Ditte

  17 oktober 2021

  Hörde nyligen talas om boken och ska snart ta mig an den. Tack för fin smakbit. Läser just nu “Löpa varg” av Kerstin Ekman.
  Kram

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2021

   Jag står i kö för att låna Löpa varg, tror jag är nr 46 eller liknande, “ler”. Har inte läst mycket av henne, senast 2001 o då också om varg, Vargskinnet tror jag den hette. Jag väntar tålmodigt, tack o lov finns så mycket andra böcker. Men berätta gärna vad du tyckte! Kram

 8. Svara

  ElisabetR

  17 oktober 2021

  Inte ett dugg förvånad. Jag anser att många sådana instutitioner är bra kamouflage. Se bara på allt sk.. som kommit fram om katolska kyrkan.
  Den ska jag läsa och reta mej. Tack för tipset.

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2021

   Den är sublimt skriven, inte så mycket uttalat men man begriper ändå. Tycker det är bra att man inte vältrar sig i snuskiga detaljer, och eftersom det är författarens farfar det handlar om så förstår man att hon närmar sig ämnet med takt och ton. Men fy så många katolska präster som nu åkt dit, till o med påven fick frossa!

 9. Svara

  Augusta

  17 oktober 2021

  Jeg blir så trist av sanne bøker om overgrep. Men bar at andre leser. Så vi kan hindre at folk fortsatt opplever dette.

 10. Svara

  Scylla

  17 oktober 2021

  Den har jag faktiskt sett och funderat på. Kanske borde ta och leta upp den.

 11. Svara

  llhertz

  17 oktober 2021

  Ny för mig så bra info även om jag inte har direkt lust att läsa den pga det krävs ganska mycket för att en dokumentär (tja kanske bok överhuvud taget) ska fånga mitt intresse.

 12. Svara

  Gun-San

  17 oktober 2021

  Har nyligen läst boken. Min man som bodde i Wien som barn, gick i skola på ett internat som drevs av katolska präster, har ett foto där ca 30 småpojkar sitter allvarsamma och i mitten 2 präster som verkligen ser hemska ut. Pojkarna är i 7-8 års åldern. Han berättade att prästerna alltid tafsade och ville att dom skulle sitta i deras knä och då kramades och pussade prästerna pojkarna. Han avskydde att vara där och försökte hitta ett sätt att få pengar så han kunde åka hem. Han stal biblar som han gömde under madrassen, men då det blev avlusning och dom rev av sängkläderna upptäckte dom biblarna, han hade också skrivit sin namnteckning i dom, det resulterade i att han berättade för sin mamma varför han hade stulit biblarna och vad prästerna gjorde. Då fick han lämna internatet. Behöver jag säga att han avskydde katolska kyrkan hela sitt liv.

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2021

   Nämen så vidrigt att behöva vara med om! Jag tycker det räckte när rektorn på min flickskola alltid skulle nypas när man gick upp till svarta tavlan. Han var en gammal gubbe som kallades Buddha eftersom han var skallig.
   Det är något onaturligt i att leva ett helt liv i celibat. Görs det så ska det ske frivilligt och inte för att ens religion bestämt att just som en kyrkans man så får man inte ha någon sexualitet. Usch o tvi. Förstår att din man avskydde katolska kyrkan…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 84
 • 497
 • 1 652 506
 • 5 119
 • 66 012
Sök här