Söndags-smakbit # 45

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

En av flera intressanta böcker jag läser just nu är

Mammorna av Alexandra Pascalidou

I den här angelägna och viktiga reportage-boken får du möta 20 mammor som är bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas “no-go-zoner”.
Boken handlar om våldet och kampen kvinnorna för, men mest om kärleken de känner för sina barn. Boken ger röster åt dem som levt i tystnad och vrider ljuset mot samhällets skuggsidor.
Det här är mammornas berättelser.

I min smakbit har Katri Reyna Väänänen, 45 år, från Högdalen, Stockholm ordet
sid. 147
När Yonathan var liten sa han alltid att han var halvfinsk, halvkubansk och helsvensk. Men frågade man honom för ett år sen svarade han att han var helkuban. Då slapp han bli ifrågasatt. Sa han att han var svensk fick han följdfrågan “men var kommer du ifrån egentligen?”. Det är jobbigt även om det är av ren välmening och nyfikenhet.
När läraren plockade ut och testade alla som hade andra modersmål hoppade han av sin spanska hemspråksundervisning och slutade prata finska med mig. Plötsligt blev han utpekad som ett “invandrarbarn” trots att han var född här och talade perfekt svenska. Det är svårt att ha en svensk identitet när skolan och alla runt omkring dig talar om att du inte är svensk.

Jag gick in med poliserna till köket. När vi satt oss ner sa det : “Yonathan är död”. Jag kunde inte ta in det. Jag kunde inte gråta. Polisen berättade att de hittat två personer skjutna i en bil.

0

15 Comments:

 1. Det där råkade jag ut för i skolan också, redan på 70-talet. Eftersom jag har två utländska föräldrar så tyckte skolan att jag skulle ha hemspråksundervisning, men vi pratade bara svenska hemma. Skolan fick en rejäl utskällning av min pappa, som tyckte att man naturligtvis ska prata svenska i Sverige, och det hände aldrig igen.

 2. Tack för smakbiten! Säkert en intressant bok.

 3. Komplicerat det där. Vad är ens landstillhörighet? Där man bor? Där man är uppvuxen? Där ens föräldrar har sitt ursprung. Skitsvårt…

  Läskigt utveckling av den där historien också där på slutet…

  Tack för smakbiten och ha en fin söndag!

 4. den boken ska jag läsa. tack för smakebiten!

 5. min bok handlar också om mammor, italienska, tack för smakbiten.

 6. (sonens lärare bad honom prata finlandssvenska! Jag är riktig finne – och sonen är göteborgare)

 7. Tack för smakebiten, den låter intressant.

 8. Det hørtes ut som en interessant bok. Den kunne jeg tenke meg å lese.
  Ha en riktig fin søndag!

 9. Den boken känner jag till då jag såg något på TV, där hon AP pratar om den. Innehållsrik och i tiden fick jag intryck av…
  Det dör med vilket land en tillhör är ju ständigt aktuellt … för de som flyr undan elände men också de som flyttar självmant för att byta land.
  Må gott med boken!

 10. Tack för smakbiten. Det här låter som en intressant bok!

 11. Virker som en interessant bok! Takk for smakebiten :)

 12. Tack för smakbiten! Det är nog en intressant bok!

 13. Tack för smakbiten! Det verkar vara en intressant bok och det är mycket möjligt att jag kommer läsa den vid senare tillfälle.

 14. Tror också att det är en intressant bok. Jag förstår inte riktigt vad läraren testade men att erbjudas modermålsundervisning är generellt en bra sak eftersom att tvåspråkighet ska uppmuntras. Idag har skolorna inte så mycket med det där att göra. Jag vet knappt ens vilka av mina elever som har modersmålsundervisning utan det sköter föräldrarna själva med kommunen. Du kan ju ha det även om du är född här och pratar perfekt svenska pga att en eller bägge föräldrar har ett annat modersmål än svenska. Men jag tycker inte att det framgår i texten vad det är läraren testar, vi testar ju inte modersmålskunskaper så det måste varit något annat. Men jag förstår känslan av att bli utpekad som invandrarbarn när man känner sig svensk.

 15. Låter som en intressant bok och nånting som jag definitivt borde läsa. Tack för smakbiten!

Kommentera