Söndags-smakbit # 49

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Min smakbit idag kommer från en något annorlunda bok

Döden och livet efter detta av Clifford A. Pickover

som är en “kronologisk resa från kremering till kvantuppståndelse”, lite som en kortfattad uppslagsbok i ämnet döden

med en massa spännande illustrationer, här en pestläkardräkt buren av doktor Schnabel, en romersk pestläkare på 1600-talet. “näbben” är fylld av aromatiska örter för att lindra pestlukten.

Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om detta praktverk.

Smakbit sid. 109

“Syndätare.
Genom historien har många kulturer ansett att de döda kan fastna och tvingas att spöka på en plats eller existera i ett oroligt, olyckligt eller syndigt tillstånd. I delar av England, Skottland och Wales utvecklades den märkliga ritualen syndätande för att motverka detta limbo. En syndätare var vanligen en fattig person som fick betalt för att sitta vid sidan av liket och äta det bröd och dricka den öl som räcktes fram över den dödas kropp. Efter att ha uttalat en bön skulle syndätaren sedan gå därifrån och ta den dödas synder med sig. Maten representerade den dödas synder och efter att ha blivit renad kunde hen vila i frid och komma till himlen.”

1

19 Comments:

 1. Men vilket omslag.Häftig bok.

 2. Oj vilket omslag. Kände inte till boken. Spännande. Tack för smakbiten!

 3. Intressant, riktigt där är jag inte än… nyss lagt min fars urna i den finska jorden, min mor 87 år

 4. Intressant. Men jag kan ju inte låta bli att undra vad som hände med syndätaren. Fick han liksom överta synden då? Och så fick någon annan äta över hans döda kropp sedan? Vilken affärsidé.

 5. Ja den har jag ju haft hemlånad i höst och läst lite här och var i. Fin bok, mycket intressant läsning, lättillgänglig historisk fakta.

 6. Låter som en intressant bok! Tack för smakbiten!

 7. Intressant ?undrar också hur syndätaren mådde

 8. Pirjo Saloniemi

  Låter intressant. Tack för smakbiten!

 9. Men jisses!! Det där lät både spännande och otäckt :D Kram på’re

 10. Ta på sig någon annans synder för att man ätit brödet….. ja, jag vet inte vad jag ska tro om det. Det verkar mer spännande att spöka då =)
  Har precis avnjutit ett annorlunda julbord – det hade nog varit i din smak =) Karibiskt julbord massor av olika sorters frukt, lax, lamm, kyckling, revben och massa goda salsor. Inte ett fett julbord utan med rena smaker och väldigt lätt ätit. Men nog är jag proppmätt, för jag var bara tvungen att ta lite lamm till……hoppade desserten och tog kaffe och en chokladfudge.

 11. Har nog sett den i någon annan blogg tidigare. Låter väldigt intressant, skulle gärna läsa den. Men… doktor Schnabel?! Låter ju som ett skämt :)

 12. hur gick det för själva syndätaren då? verkar vara en intressant bok. tack för smakebiten!

 13. Tack för smakbiten! Men jag undrar också över syndätaren, vad hände med honom sedan? Fina bilder.

 14. Om du vill läsa mer om samma ämne kan jag rekommendera den tibetanska dödsboken, https://www.adlibris.com/fi/sv/bok/den-tibetanska-livs–och-dodsboken-9789187512230 eller googla på titeln. :)

 15. Läste dina svar på 5 frågor. Det är riktigt spännande att se vad ni andra bloggare har svarat, men det jag upptäcker är att det verkar som dom flesta trivs med sitt nuvarande boende. Kan kanske vara så att med tiden hittar man rätt…..
  KRAM/Susie

 16. Härligt omslag. Tack för smakbiten.

 17. Låter som en intressant bok. Eftersom jag inte tror att synder kan överföras på det sättet var nog syndätaren den verklige vinnaren, som fick chansen att få gratis mat. Tack för smakbiten!

 18. Omslaget kände spännande. Och boken i och för sig. Men jag avstår nog denna. Den känns väl läskig för mig just nu.
  Kram

Kommentera