Söndags-smakbit # 49

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Petiteden nästan sanna historien om tjänsteflickan som blev Madame Tussaud av Edward Carey

Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om denna dråpliga, excentriska berättelse som löst bygger på Madame Tussauds liv.

Utdrag sid.33

“Vi hade varit så förundrade över rummets alla föremål att vi hade glömt att studera det betydelsefullaste föremålet av alla: doktor Curtius, i ljusskenet. Han var en ung man, åtminstone yngre än mor. Han var både lång och mager, blyg och passionerad. Minst etthundraåttiotre magra centimeter höjde han sig högt över oss i hörnet av sin ateljé, hans tunna näsborrar fladdrade helt lätt nu.”

sid. 115

“Curtius var kär i ögonlock och läppar, han kunde uppnå extas över ett ögonbryn, bli helt till sig över ett födelsemärke eller en skrattgrop. Om ett objekt hade två tre små hårstrån under näsan som barberaren missat såg Curtius till att de fanns där på det färdiga huvudet. Det spelade ingen roll om huvudet var skelögt eller om huden var så blank att vaxet måste lackas för att antyda svettiga områden.”

Som om inte den flödande texten räckte, så är boken även fylld av blyertsskisser som huvudpersonen Petite ägnade sig åt att teckna i ateljén.

Ett sant läsäventyr pågår i pörtet!

1

16 Comments:

 1. WOW!!! Vilken spännande bok, den måste jag läsa!!! Tack och kram till Pörteinvånarna <3

 2. Ingenting för mig – just nu måste jag ha riktigt bra thrillers för att bibehålla intresset…..
  KRAM och trevlig advent/Susie

 3. Så märkligt. Jag har inte ens funderat på att Madame Tussaud var en riktig person ?

 4. En bok jag längtar efter! Tack för smakbiten!

 5. Intressant! Kul med teckningarna.

 6. Tack för smakbiten. Låter intressant, men tror inte att jag kommer läsa den ändå. Men vem vet?

 7. Låter intressant. Tack för smakbiten.

 8. Tack för smakbiten. Tänk, jag har aldrig reflekterat över vem Madame Tussaud är

 9. intressant och annorlunda bok, har en liten bok om Madame Tussaud

 10. Sett den här på jobbet, blir lite mer nyfiken nu när jag läser ditt inlägg. Tack för smakbiten!

 11. Spännande! Tack för smakbiten. Minns faktiskt själva bakgrundshistorien efter ett besök där i London för precis evigheters evigheter sedan. Uppenbarligen en upplevelse som satte sig i minnet ordentligt.

 12. trevlig Finlands självständighetsdag

 13. har läst om den här boken även på annat ställe. låter intressant. tack för smakebiten!

 14. Tack för tipset! En bok jag inte hört talas om. Men jag har besökt Madame Tussaud i London flera gånger och är intresserad av att läsa boken.
  Kram

 15. Boken känner jag inte till, men jag har förstås varit på Madame Tussaud. Mitt sällskap gick på toaletten och då roade jag mig med att stå blick stilla med min kamera i handen. Flera som gick förbi trodde att jag var en vaxdocka :D

 16. Denna såg jag skymta förbi någonstans och blev genast nyfiken. Tack för smakbiten!

Kommentera