Söndags-smakbit # 5

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Tittade ni på Carina Bergfeldts talkshow på SVT i fredags?
En av hennes gäster i programmet var Ingela Jansson , även kallad stor-bedragerskan, som tillsammans med journalisten Lena Lindehag skrivit boken om sitt liv och sina år i ett etiopiskt fängelse.
Boken heter Mina åtta år i Kality och som av en händelse håller jag precis på och läser den!
Det var därför extra häftigt att se henne sitta som en benådad fri kvinna i tv-soffan.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 160

“Just som jag är på väg att falla ihop sätter han en cigarett i munnen på mig och tänder den. Djupa andetag, djupa bloss. Syre eller cancer, vad spelar det för roll? Jag kan inte andas, vare sig med eller utan cigarett. Jag vill inte ens andas, vare sig med eller utan cigarett. Jag hoppas att mitt liv är slut. Det finns ingen framtid, inget ljus.
I efterhand får jag veta att jag fått en spruta med valium. Jag kommer inte levande härifrån. Jag inser det nu. “

sid. 262

“När råttorna nu har funnit vägar genom plywoodskivorna är de orädda. En natt vaknar jag av ett bett i min örsnibb. Jag skriker till och hör hur något snabbt kryper bort. En råtta. Jag ryser av obehag. Vakten kommer med två råttfällor. Nu ska de väck. Varje natt smäller det i fällorna, men det sätter inte stopp för framfarten. Vi provar en ny strategi. Vi väljer att bli vänner med dem och matar dem inne på toaletten. Det blir vårt sätt att hantera dem, och de blir mer eller mindre som våra husdjur, en del av vår vardag. “

0

19 Comments:

 1. Så klart tittar jag på Carina Bergfeldt! Hon ställer intressanta frågor, följer alltid upp intressanta svar och pratar så man förstår.

 2. Tittar inte på pratprogram. Boken du skriver om låter väldigt intressant. Skall kolla om biblioteket kan ta hem den.
  Kramar från Minton och mej

 3. Den ska bli intressant att ta del av.

 4. Jag tittar knappt alls på tv. Har sett den här boken figurera i media men jag brukar inte vara så intresserad av den här typen av berättelser. Hoppas du gillar den!

 5. Tittar väldigt lite på tv men har läst om Ingela Jansson i tidningarna. Tack för smakbitarna!

 6. Ja, jag såg programmet. Fascinerande. Tack för smakbiten!

 7. Oj, den boken låter ganska grym.

 8. jag lyssnade på Carina Bergfeldts program. hon är bra, tycker jag. har reserverat boken på biblioteket. tack för smakebiten

 9. Jag brukar titta på Carina Bergfeldt (hon är bra!) men har bara sett bitar av fredagens program. Noterade i alla fall att hon hade Ingela som gäst.

 10. Har kollat på Bergfeldts program, förutom i fredags. Men såg vilka gästerna var. Verkar vara en intressant bok.Tack för smakbiten!

 11. lyssnade på henne i svt hos Carina Bergfeldt, kommer inte att läsa boken

 12. Den verkar oerhört intressant

 13. Såg programmet med stort intresse. Gillar verkligen Carina Berfeldt och hennes program. Tillför så mycket. Och boken ska jag läsa. Absolut! Den har hoppat upp och fått förtur på min läslista. Tack för smakprovet.
  Kram!

 14. Tack för en intressant smakbit!

 15. Jag såg henne på TV. Jösses vilket liv, tur att hon blev benådad.

 16. Mirjam Halvarsson

  Jo, jag såg och lyssnade på henne, Vilket liv hon har haft och fortfarande har förstås fast hon vänt på allt. Intressant smakbit, kram på’re Paula <3

  • Jag var nästan klar med boken när programmet sändes, så jag hade ju redan målat upp en bild av henne. Nu var ju hon mycket ödmjuk i sin framtoning och det är ju klart att efter så många år i armod så är man inte längre så kaxig. Det som inte framkom så mycket i tv var hennes uppväxt med en mycket dominant pappa och överlag föräldrar som förväntade sig att man skulle lyckas i livet, tjäna massor av pengar och vara streetsmart. Och det lärde hon sig snabbt…med förfärliga följder…
   Kram

 17. Jag tittade inte på Carina Bergfeldt, men annars tycker jag hon är ganska bra. Den här boken kommer jag nog inte läsa, men jag förstår att smaken är olika! Ha en fortsatt trevlig kväll!

 18. Testar att kommentera

Kommentera