Söndags-smakbit # 51

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag har idag läst ut romanen Ogjort av Doris Dahlin
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit s.114
” Han har börjat röka igen. Nu spelar inget någon roll., De där åren de säger att man vinner på att inte röka, vad ska han med dem till? Men att skaka ut en cigarett ur asken, föra den till munnen och kupa handen för att lågan inte ska slockna innan han fått fyr på tobaken. Ja, få dra in röken och nästan kunna känna något som liknar njutning.”

sid. 215
“Men allt kan hända. Eller inget. Om Elena varit född där de orden en gång sjöngs hade hon kanske också sjungit dem. Nu gör hon sin egen sång. Om en byväg om våren, där två främmande barn snart ska titta på andras barns barkfåglar. Om hus med öppna eller stängda dörrar. Vid Gunhilds kaffebord kommer fler kaffekoppar dukas fram. Om detta vet Elena ännu inget. Kvinnor ska förmå skratta, fastän ingenting annat finns än dagen där och då. Men genom en glipa i köksgardinen söker sig en tunn stråle ljus in.”

Jag tänkte nästa år anta en bokutmaning, det finns ju många att välja bland, en del har genomfört en utmaning att läsa 200 böcker i år, det blir nog lite för ambitiöst för mig, jag läser snarare hälften, ca 100 böcker per år.
Har kikat på Selmas bokutmaning:

Jag vill få lite mer variation i urvalet av böcker jag läser.
Det är lätt att fastna i en genre man trivs i, hellre än att ibland utmana sig själv och hitta nya favoriter.
Är du med i någon läsutmaning, och i så fall vilken?

0

7 Comments:

 1. Den där utmaningen tror jag skulle passa dig utmärkt!! För mig vore det en utmaning att ta mig an en utmaning, jag läser bara på kvällarna och läser alldeles för sakta men det ska bli kul att läsa om dina utmaningar :)
  Kram på’re

 2. Vilken braig utmaning för dig! Bra att få hjälp på traven med att bredda sitt urval av böcker.
  Själv är jag inte med i nån bokutmaning och har heller aldrig varit det. Läser på tok för få böcker för att greja nåt sånt.

  Ha en fin fjärde advent!

 3. Tack för smakbiten! Känner inte till boken. Den utmaningen verkar ju f.ö. riktigt bra, flera intressanta teman!

 4. hundra böcker per år räcker gott och väl, min bror kom med kålrotslådan och morotslådan igår, trevlig jul, glöm inte kl 10:55 svt2 på julafton.

 5. 100 böcker på ett år klarade jag på den tiden när jag pendlade i tre timmar varje dag. Nu blir det “bara” 80 eller strax över. Utmaningar är trevliga, men de där som man ska pricka av i en lista glömmer jag alltid bort.

 6. Det där fixar du galant! Jag gissar att du redan börjat söka reda på böckerna som kan passa. Kram

 7. Kul! Låter som en spännande läsutmaning och just att det här kanske blir större variation på det du väljer. För egen del hamnar jag lätt i liknande genre och skulle behöva lite nya banor att läsa i.
  Tack för veckans smakprov. Antecknat och klart.
  Kram!

Kommentera