Läst

Söndags-smakbit # 51

Av
den
23 december 2018

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

Nu har jag kanske tagit mig vatten över huvudet…
Jag läser nämligen Ömsesidig hjälp

Boken utkom första gången 1903 och författaren är den ryske naturvetaren och anarkisten Piotr Kropotkin som ville motbevisa Darwins teori om att konkurrens och kamp är naturens främsta drivkrafter.
Det handlar alltså om ett av naturens och mänsklighetens största frågor.

Berättelsen börjar i djurens rike och sträcker sig från människans förhistoria fram över folkvandringstid och medeltid till det moderna industrisamhället där han söker efter kärnan i alla sensibla och kommunikativa organismers liv- nämligen samarbete och gemenskap.

Smakbit s. 32
“När två myror som hör till samma samhälle närmar sig varandra, utbyter de antennrörelser och om en av dem är hungrig eller törstig, ber den genast den andre om mat. Den tillfrågade individen vägrar aldrig; den öppnar sina käkar, intar en lämplig ställning, och stöter upp en genomskinlig vätskedroppe som den hungriga myran slickar upp. Att stöta upp föda för andra myror utnyttjas ständigt, både för att mätta hungriga kamrater och hungriga larver.”

sid. 108

“Eskimåliv grundar sig på kommunism. Det man skaffar genom att jaga och fiska tillhör klanen. Om enskilda individer samlar på sig rikedomar som riskerar att förstöra sammanhållningen i stammen så sammankallar han sin klan till en stor fest och efter mycket ätande delar han ut hela sin förmögenhet bland festdeltagarna. Därefter vänder han sig till sina släktingar och sa att fast han nu var fattigare än någon av dem så hade han vunnit deras vänskap”.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Gunilla Teckenberg

  23 december 2018

  Hej Paula!

  Nu har jag fått mig ett gott skratt för jag har suttit en stund och läst ditt finlandssvenska lexikon. Härstammar själv från Nykarleby i Österbotten men har bott i Sverige sedan -76. Många ord har fallit i glömska men de finns där, välbevarade, bara de får lite hjälp att hitta fram. Kul läsning!

  God Jul!
  /Gunilla

 2. Svara

  "LillaSyster"

  23 december 2018

  Det var en gammal bok du fått tag i. Du läser verkligen brett. Och jag fick lära mig lite nytt. Önskar dig en fin fjärde advent. Kram

 3. Svara

  Karin Eklund

  23 december 2018

  Mycket intressant! Jag har fortfarande en rätt hög trave med böcker på mitt nattduksbord som ska läsas men jag noterar titeln på den här boken.
  Tack Paula! Ha ett fint avslut på den fjärde advent!

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  23 december 2018

  tack för intressant smakbit

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 194
 • 364
 • 1 627 631
 • 5 072
 • 65 414
Sök här