Bloggen

Sorgkantad helg

Av
den
18 december 2011

Våldet finns överallt runt omkring oss.
Inte minst blev jag påmind om det då jag satt och såg på Svenska hjältar på teve när Hasse var i Stockholm. Satt med Blinka i soffan och tårarna bara rann helt ohämmat.
Så många tragiska öden, så många modiga människor som gör skillnad!
I helgen kröp våldet så nära oss när en småbarnspappa efter en julfest inne i Ludvika blev brutalt nedslagen och misshandlad till döds.

Det var ett sällskap på tre personer som alla blev nedslagna men bara en som blev så illa skadad att han avled.
Livet är så skört…
Jag blir så beklämd av oprovocerat våld, vad är det som föder våldet?
Nu är då en 22-åring anhållen i sin frånvaro, skäligen misstänkt för att ha deltagit i misshandeln tillsammans med några andra.
Om han är den skyldige, hur ska hans liv forma sig efter detta? En ung man med livet framför sig…

Den andra tragedin som verkligen tagit tag i hela ens väsen och lämnat en stor klump i magen är det ofattbara dödandet av den lille pojken där man kommit fram till att en ung pojke på 10 år är den skyldiga.
Självklart kan man inte utmäta ett straff till ett barn, men kan en person leva ett normalt liv efter en sådan händelse eller är han för evigt stämplad?
Varför saknas spärren hos en del människor, spärren som hejdar en innan man gör en annan illa?

Ja det har sannerligen inte varit någon glammig helg, men det har blivit tevemys framför sporttävlingarna även om de faktiskt känts lite avslagna och inte så väldigt angelägna just denna helg.

Äntligen har vi fått lite av den vita varan, och vips blev det genast så här vackert!

Temperaturen ligger dessvärre farligt nära noll så jag ropar inte hepp ännu vad gäller en vit jul..

Imorgon får jag lägga i en växel och lägga in julsillen. Strömming kan inte inhandlas på en måndag så den får jag vänta med, vitlöksströmming är ett måste på mitt julbord. Annars har jag mest samlat på lite nyttigare recept till mitt julbord detta år, rödkålssallad med apelsin, rödbetssallad med keso är exempel på lite mindre feta julrätter. Jag ska också testa en Janssons frestelse med kålrot…ja, jag vet, nu himlar ni med ögonen och undrar varför jag inte bara kan slänga fram det vanliga traditionella käket, men nu råkar jag vara en sådan som tycker att ombyte förnöjer, hihi
Än så länge protesterar inte maken högljutt, får han bara sina revbensspjäll, sin skinkmacka o en snaps så är han nöjd!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  TT

  18 december 2011

  Ja, den där galan var ju hemsk, vi satt här båda två och snyftade… otroligt vad som kan hända i livet.
  Mordet i Ludvika… vidrigt och tragiskt. Mannen som blev skjuten i bröstet är jag inte så upprörd över för vill man ingå i vissa kretsar så väljer man själv lite hur livet ska utformas…

  Finland slog Sverige i hockey och det är helgens sporthändelse för mej! 🙂

  Visst är det kul att förnya sej lite med maten, jag har ju fått göra det i och med vegetarianbarn och veganbarn men i år finns ingen av dem med vid bordet men jag ska ändå hålla igen på fettet, då mår nog min stadigt bortväxande midja bäst.

 2. Svara

  annette

  18 december 2011

  Läste precis om det hemska med den 10-åriga pojken som var den skyldige i barnamordet, hoppas verkligen att både han, hans föräldrar och den mördade pojkens föräldrar får den hjälp dom behöver.
  Ofta glöms ju offrens anhöriga bort.
  Gillar Dina tilltag vad gäller julmaten, är jälv en testare och väljer gärna bort en stor del av julmaten till förmån för annat!
  Snön får gärna komma i fast form och lugnt rakt ner, inte som inatt när jag körde från Arlanda, på tvären och nollgradigt;(
  Ha det så gott, och njut av den lilla vinter Ni har, väldigt vackra bilder!!!
  Kramen!
  annette

 3. Svara

  Oneilla

  18 december 2011

  😉 oj tänk vilken bra blogg. och tänk röda stugor. Som jag. Och så var det finska maten. Nu ska det bli guldvällling och sen stekta rovor med potatis oxch leta saltströmming igen. Fan va gott.

 4. Svara

  Kersti

  18 december 2011

  Vitlöksströmming gör vi också varje jul. Köttbullar,leverpastej och strömming är beställt. Så det tar vi med när v sticker iväg på julfirande till syster yster.

 5. Svara

  Malin

  18 december 2011

  Håller med dig, det är beklämmande tragiskt och sorgligt med det ökande våldet i vårt land. 🙁

  Tänkte på Er när jag hörde om Ludvika.

  Den nedersta bilden får mig att minnas min mormor och morfar, det ser ut som deras hus.

  Härligt att ni får snö ialla fall, alltid något att glädjas över.

  Kram

 6. Svara

  Anki

  18 december 2011

  Ja jag läste om de där, man blir så bestört, så arg…så …….grrr….Hur kan de bara hända, hur är folk skapta som gör sånt här och varför?
  Såg också hjältegalan…underbart!!!! Helt underbart 😛

  snö…ja uch de har vi också fått…de kunde ju hållt sig uppe hos dig..

  Kramiz

 7. Svara

  Marketta

  19 december 2011

  Ja, visst är det hemskt det som hänt. Det verkar hända mer i Ludvika än vad som kommer fram i nyheterna.

  Jag påstår inte att jag saknade snön, men ok, över jul då. Men sen kan det försvinna 🙂 .

  Jag har gjort kålrotslåda idag igen. Det går åt mycket av den varan. Mamma tänkte köpa på torget i onsdags för hon trodde inte att jag skulle hinna göra så mycket hon vill äta. När jag frågade henne om hon ätit slut på det hon fick så sa hon nä för hon hade snålat 😆 .

  Kramizzar
  Marketta

 8. Svara

  Barbro Z

  19 december 2011

  Ja inte är det roligt med allt våld omkring oss. Mest skrämmer det ju att det är så mycket av den oprovocerade varan. Så mycket hat och ilska som finns, främst hos våra unga, som är de som står för den stora delen av det oprovocerade. Vad skapar dessa känslor? Skrämmande tankar. . .

  Låt oss hoppas på en lugn o fridfull jul, med eller utan snö 🙂

 9. Svara

  Doris

  19 december 2011

  Tänkte just att det hemska mordet i Ludvika hade hänt nära dig ! Och den stackars 10-åringen, säger som du; HUR ska hans liv bli …?
  Sköt om dig, kram.

 10. Svara

  Gun

  19 december 2011

  Ja ingen kan ju undgå att tycka att det är så sorgligt, barnamordet är så ofattbart, en 10-åring borde ha dom gränser som sätter stopp, men ingen vet vad han har i sitt bagage?
  Kålrotslåda är ju ett måste om man kommer från Finland, morotslådan däremot kan jag tycka är lite för söt. Det är ju himla vettigt att försöka hitta lite magrare alternativ!

 11. Svara

  Kicki

  19 december 2011

  Jag tittade också på hjältegalan. Det finns verkligen människor med civilkurage. Sen läser man om den totala motsatsen, människor som saknar all empati för en annan människa. Nog är det hemst att det kan vara så.
  Har du fått ditt lystmäte av snö nu? Vi har fått över 3 dm!!! Fy fasen för att skotta. Jag får ju ingen hjälp längre av Berra med den biten, han orkar inte alls.
  Vad julmaten anbelangar så håller jag mig till det gamla vanliga, men förra åter gjorde jag faktiskt din kålrotslåda, men den är kvar i frysen (duger den än?), vi vart ju inte hemma förra året p.g.a. den äventyrliga parningsresan.
  Ha en skön vecka fram till jul!

 12. Svara

  Mia

  19 december 2011

  Go’afton i Pörtet…
  Ja, vad ska man säga om allt våld som kryper närmare o närmare inpå oss…det var tillräckligt otäckt som det var tidigare…allt blir bara värre o värre tycker jag…
  Hur tänker dom? Varför?? Vad är det som utlöser en sån handling..??? Och ett barn???? Usch…
  Nu har jag fått nya bilder (de som saknades) till kalendern…Min isländska väninna glömde bort sig ett tag… *L*
  Kram på er…

 13. Svara

  CAISA KÄLLGREN

  19 december 2011

  ååh vilka härliga bilder! 😀

 14. Svara

  Punatukka

  23 december 2011

  Förbannar allt detta våld som blir värre o värre! Min granne,87år,blev nerslagen och rånad mitt på blanka dagen för ett par veckor sen! Ryyyser av ilska och vanmakt,grrrr!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 384
 • 552
 • 1 609 732
 • 5 043
 • 65 049
Sök här