Bloggen

Sova sött?

Av
den
2 november 2018

En god sömn har ju väldigt stor betydelse för hur vi mår, i synnerhet om man är ute i arbetslivet och ska passa tider och vara pigg och alert på jobbet.
Jag brukar sova skapligt, utom när jag har ont i kroppen, och ibland tror jag nästan att jag sover för mycket…

Bäst sover jag i ett svalt sovrum under ett gosigt täcke..

Då känns en rosa dröm i sovrummet inte som alldeles lämplig för finnkäringen

Avskalad japansk stil med en futon, tjaa, det ser vilsamt ut

Sovrum i finsk bastu-stil? Ser allt ganska obekvämt ut..

Räkna fiskar tills man somnar, det verkar mysigt..

Uppe i en rymdstation? Nej tack! Jag fick redan klaustrobi

Det rustika och lantligt hemtrevliga passar nog mig bäst!

Varför tramsa om sovrum o sängar?
Jo för jag besökte en curaofsweden

där de säljer tyngre täcken avsedda för en bättre sömn!
Jag minns min barndoms täcken, tunga, man kände sig omfamnad när man låg där under, och sov tryggt och gott.

Nu säger en del att just tyngden påverkar sömnen för många, och jag sover nu med ett superlätt och tunt täcke som jag behöver uppgradera nu till vintern.
Jag kan för all del lägga en filt ovanpå täcket för att få varmare, men jag är allt lite sugen på ett nytt täcke.

Priset är högt, även om de säger sig ha sänkt priserna rejält. Om jag fick en garanti skulle jag nog gärna testa, men tänk om man känner sig alldeles tyngd under täckbördan istället?
Då har man verkligen kastat pengarna i sjön!

Någon av er som har erfarenhet av Cura-täcket?

Och hur vill du helst sova?

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Karin Eklund

  2 november 2018

  Ett riktigt ro-ligt, ro-fyllt inlägg.
  jag har inte någon erfarenhet av Cura-täcket men tar allt som oftast ett tyngre täcke på mig för att kunna sova riktigt bra. Jag sover för det mesta alltid bra, men jag rör mig mycket så den stackars karln jag delar dubbelsäng med får inte vara i fred. Jag rullar på honom, över honom och tränger ut honom ur hans del av sängen, utan att veta om det. Så här gäller att lägga tungt lock på frun i huset, en långsmal dyna (Berlinmuren kallad) emellan oss och då sover vi båda som vi ska sova. BRA! Jag ligger stilla, nästan stilla med tyngd på mig.
  Vintertid, sommartid har jag bara ett påslakan på mig, då sover jag så lite ändå 🙂
  Hoppas du vågar kastet att köpa ett tyngre täcke. Små barn sover också bättre med lite tyngd och varför inte vi käringar också?
  Ha det gott bästa Paula!

 2. Svara

  Karin Eklund

  2 november 2018

  ps. Jag vill också ha det sista rummet att sova i. De andra, nej, bara det första i så fall men då ska det till ett rejält tung och varmt duntäcke.

 3. Svara

  "LillaSyster"

  2 november 2018

  Ingen erfarenhet av dessa Cura täcken, men jag vet att då jag var liten hade jag ett tjock tungt täcke och maken hade ett likvärdigt som ungkarl – men det har jag slängt…… ja det var så dåligt att det inte höll ihop längre. Nu har jag Elvis som tynge då jag somnar minst 7kg katt…..
  Ser att du har 21 dagars öppet köp på täcket. Jag var tidigare återförsäljare för en tryckavlastande madrass/kuddar och de kunde man låna innan man bestämde sig för att köpa en. Lycka till och sov så gott till natten=) kram

 4. Svara

  Anki

  2 november 2018

  Jag har inte tänkt på det, men kanske kan det vara så … måste nog kolla in deras hemsida. Jag gör som du och väljer det sista av sovrummen – ser mysigt ut!
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram

 5. Svara

  Ninni

  2 november 2018

  Vi köpte nya täcken på Jysk sist och upptäckte att de nya täckena är längre. 210 cm långa. Helt plötsligt hade vi påslakan som var för korta! Bara det nya setet som C:s dotter skickade i julklapp året innan passade så det blev att inhandla ett set nya påslakan också. Men trevligt att uppdatera lite i sovrummet. De nya täckena är tack och lov inte så tunga. Jag vill inte ha tungt på mig då jag sover och ibland brer jag ändå av mig då det blir för varmt. Men framåt morgonen är jag frusen så då drar jag täcket tätt omkring mig.
  Kram.

 6. Svara

  BP

  2 november 2018

  Tänk vad man lär sig! Har aldrig hört talas om Cura täcken, men minns precis som du att täckena var betydligt tyngre när jag var liten. Nåt som jag inte gillade. Så det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån var att köpa ett lätt täcke.
  Sover precis som du gärna i ett “kallt” sovrum. Mycket mysigare under täcket då;-)
  Jag tar utan minsta tvekan det japanska sovrummet. Skulle bli totalt klaustrofobisk att sova under vatten. Å det rosa sovrummet samt det i “lodgen” är alldeles för belamrade med pryttlar för min smak.

 7. Svara

  miatankar

  2 november 2018

  Inom både demensvård och sluten psykiatriavd. brukar ibland finns “sinnesro-rum”. Där finns ofta s.k bolltäcken som är tunga och omsluter personen, de ger en lugnande effekt. Med det i tankarna kan jag lätt överföra det till att tunga täcken ska ge bra sömn. Varför vet jag inte, men det kanske handlar om att vi känner oss trygga av ett “omkramande” täcke.

  Jag hade aldrig hört talas om den här sortens täcken, intressant att läsa om. För egen del behöver jag inget, jag har väldigt god sömn med eller utan täcke 🙂

 8. Svara

  miatankar

  2 november 2018

  PS: Jag skulle välja det japanska av samma anledning som en av de föregående. Lugnt och harmoniskt rum.

 9. Svara

  Tove Olberg

  2 november 2018

  Sömn är lika viktigt som arbetsfri = pensionär 🙂
  Det får bli det sista rummet.
  Min sovplats här hemma är en del av vardagsrummet eftersom sovrummet blev ateljé.
  Inget tungt över mig. Sommartid påslakan eller lakan, vintertid ett tunt bomullstäcke stort nog att packa in mig, men ha en fot utanför och luftrum för näsan och övre delen av skuldran som jag inte ligger på 🙂

  Ordet cura associerar jag med kurera så då har det nog en hälsoeffekt. Lycka till om du provar så blir det cura i pörtet ju.

 10. Svara

  Ditte

  2 november 2018

  Många olika varianter av sovrum finns det och många olika sorters täcken. Av dina bilder så passar det japanska sovrummet mig bäst och näst bäst det rustika. Men där finns för mycket prylar… Svalt vill jag ha i sovrummet. Sover hemma även vintertid med öppet fönster. Vad gäller täcken så får de inte var för tunga. Har ingen erfarenhet alls av “curatäcken” annat än att jag läst om dem.Har ett tunt sommartäcke och ett annat ,till den svalare årstiden, i lätt dun.
  Förstår att du står inför ett svårt val för det är ju mycket pengar.
  Kram och lycka till med beslutet.

 11. Svara

  Åke

  3 november 2018

  Sova är mycket viktigt för att kroppen ska vara utvilad. Jag somnar lätt och brukar sova innan huvudet träffar kudden. Alla de här miljöerna du så fint visar upp skulle jag kunna tänka mig ja. Om jag skulle numrera den skulle rymdstationen ligga som nr 1, se och beskåda universum skulle vara en hög känsla. Nr 2 fick bli akvariet, jag kopplar av framför ett akvarium… vill minnas att jag läst hur bra det är att koppla av där också. Lantliga sovrummet fick bli nr 3, här skulle jag studera och minnas allt jag har snickrat och täljt på liksom tills John släckte mina blå 🙂 Nr 4 skulle bli det rosa rummet och där sätter öppenspisen pricken över i:et. Rosa är även en sövande nyans… jag har lite av den kulören på några panelbrädor i mitt sovrum själv. Nr 5 blev nog bastun faktiskt… att vila i en bastu är skönt och man får dra ut kroppen lagom… vid hårt och länge arbete kan jag ligga och sträcka mig i en sådan och speciellt om man haft utearbete i kyla. Japanska skulle få sjätte platts, lite stelt… Uterummet i snön vet jag inte riktigt… ok med ett bra täcke så… men backens kyla som tränger in i märgen… nepp den blir sist. Annars sover jag helst naken och med strumpor bara… svalt rum ja, med ett riktigt duntäcke jag har. Kudden är grymt viktig för min vilandes nacke, där är jag grymt känslig. Axlarna ska träffa rätt osv. Jag vet inte hur många kuddar jag provat de sista 20 åren… jag var till en sova butik för ett tag sedan och lade prislappen helt åt sidan, besöken var en tre gånger innan kudden fick följa med mig hem 🙂 För några är sedan bodde jag på ett hotell i Stockholm fann jag min drömkudde, du skulle ha öppnat och läst på märket sa sova butikens försäljerska. Jag mailade men fick aldrig något bra svar heller… dessutom var jag där för ett år sedan med icke samma kuddar 🙁 Härligt inlägg Paula 🙂

 12. Svara

  Åke

  3 november 2018

  Jo min far bäddade alltid ned mig med oden: Sov sött och vakna tort! (när jag var mindre)

 13. Svara

  BrittMarie

  3 november 2018

  Vid första tanken tänkte jag att det vore fantastiskt att sova under en svärm av vackra fiskar i fina färger. Men tänk om gammelgäddan kom med sina vassa tänder..Vilken tsunami det skulle bli. Då skulle det kvitta vilket täcke jag hade. Oh, så läskigt!! För övrigt skulle väl drömmen vara att sova ute under bar himmel. Om inte det vore i en massa snö förstås. Jag brukar somna som en stock, men vakna upp mitt i natten och ibland ha svårt att somna om. Tänk bara att vakna upp och titta i en enorm stjärnhimmel, eller varför inte se ett mäktigt norrsken. Det vore mitt drömsovrum, med betoning på dröm.
  Kram

 14. Svara

  Gun

  3 november 2018

  Har också lust att pröva det täcket eftersom min sömn är kass, 16 års nattarbete har satt sina spår.
  Fönstret öppet året runt i sovrummet, inget på kroppen, trots det slänger jag av mig täcket många gånger varje natt, så är lite orolig över att täcket är för varmmt!
  Det minimalistiska allså det japanska väljer jag, så lite som möjligt som stör sömnen!

 15. Svara

  Turkulainen

  3 november 2018

  Hej Paula, du ville veta om någon har erfarenhet av Cura-täcket. Ingen av dem som svarat har det, så man kan ju undra varför de svarat.. Fy nu är jag elak. Jag är likadan som de andra, svarar utan erfarenhet.
  Intresant är, att jag här i Finland också titt och tätt ramlar över webbreklam för Cura-täcket. De har tydligen en massiv reklamkampanj på gång. Jag är positiv till den, men jag vill se täcket och känna på det innan jag köper det, vilket jag mycket väl kan tänka mig att göra. Jag minns barndomens tunga täcken, en stor trygghetsfaktor i livet.
  Sov got!

 16. Svara

  Kristina

  3 november 2018

  Har ingen erfarenhet av Curatäcke men däremot av kedjetäcke, curatäcket är väl tänkt att ha samma funktion antar jag. Mitt täcke väger 7 kg och min sömn har förbättrats avsevärt. Har en neuropsykiatriskt diagnos.

 17. Svara

  Hanneles bokparadis

  4 november 2018

  det rosa skulle jag inte tacka nej till.

 18. Svara

  Anni

  5 november 2018

  Vi som är gamla nog att minnas kapoktäcken, de som bäddades med vanliga lakan och inte påslakan, minns dem som tunga och omslutande. Jag ser på nätet att det säljs kapoktäcken idag, men om de har samma tyngd vet jag inte. Kanske att du kan få in ett gammalt täcke till loppis, men å andra sidan kanske du inte alls vill ha något gammalt.

  Just Curatäcket känner jag inte till, men de har förmodligen funnit en marknad nu när många ungdomar med bokstavsdiagnoser blir ordinerade tunga täcken. Det är något med det lugnande och tryggheten som täckets tyngd ger. Jag kan precis förstå det, gillade kapoktäckena men har vant mig vid fluffigt duntäcke nu.

  Läser Turkulainens kommentar och undrar varför hen inte fattat att vi som kommenterar gör det för att vi är dina bloggvänner – oavsett om vi vet något om täcket eller ej. Tänk så trist kommentarsfältet annars hade varit?

 19. Svara

  Mia

  6 november 2018

  Nä, jag har inte heller nån erfarenhet av Curatäcket…men har hört talas om kedjetäcke som Kristina skrev om, det tror jag man kan få via vården…men när jag läser om Cura så står det att du faktiskt har möjlighet att få prova, det kanske är en bra idé?? Vad gäller sovrummen, så är det nog det sista ombonade som jag väljer.
  Kram på’re

 20. Svara

  Mia

  6 november 2018

  PS Snygg header 😉

 21. Svara

  Eva-Lena

  7 november 2018

  Jag väljer helt klart det sista sovrummet! Jag har alltid haft god sömn, men sedan jag går hemma hela tiden så är det sämre. Spännande om ett tungt täcke ger bättre effekt, jag har aldrig hört talas om det.

  Ha det så gott du kan, KRAM

 22. Svara

  ibod11 - Ingrid

  10 november 2018

  Oj, vad många olika sorter sovrum och stilar det dök upp här 😀 Jag vill absolut inte ha det rosa plottriga sovrummet. Alldeles för stressande. Bastun och att sova ute i snön går också bort men jag skulle kunna sova gott i de övriga. Men helst har jag nog mitt eget, vanliga sovrum.
  När jag blev änka och packade ihop allt inför försäljning av hus och flytt, då tänkte jag att det var dags att kosta på mig ett riktigt skönt täcke. Det blev ett relativt dyrt duntäcke och jag trivs fantastiskt bra med det. Alldeles lagom lätt (eller tungt) och det verkar nästan anpassa sig efter vissa temperaturskillnader. Men lite skuldkänslor har jag nu när jag mer och mer går över till att varken äta eller använda animaliska produkter. När jag tänker så inser jag i alla fall att det vore dumt att slänga allt jag har som innehåller något från djur. Det vore verkligen ett slöseri med deras liv.
  Jag vill inte rekommendera något med riktiga dun men ett skönt täcke är det och det finns ju liknande konstvarianter 😀
  Kram

 23. Svara

  Bia

  17 november 2018

  Jag tänker på de tunga täcken vi hade när jag var barn, Hästtäcken kallades de. Numera ska allt vara så light och lätt!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 451
 • 770
 • 1 611 119
 • 5 044
 • 65 075
Sök här